Πολιτική|19.04.2019 13:07

Υπόθεση Novartis: Ο Βενιζέλος θα ψηφίσει την άρση ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου

Newsroom

Για συντονισμένη «προσπάθεια σπίλωσης της δημοκρατικής παράταξης» μέσα σε  «μια ατέρμονη σκανδαλολογία» μίλησε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά. «Νιώθετε την ανάσα μας», ανέφερε προς την κυβερνητική πλευρά, κατά τη συζήτηση για την άρση ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου, τονίζοντας ότι «η υπόθεση στήνεται σταυροβελονιά σε μια σπάνια ενορχήστρωση εισαγγελίας και κίτρινου Τύπου».

Στην τοποθέτησή της στην Ολομέλεια επεσήμανε ότι δεν τίθεται θέμα παραγραφής γιατί δεν υπάρχει αδίκημα, μίλησε για χάρτινη σκευωρία και τόνισε ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος «έχει δώσει αποστομωτικές απαντήσεις». Με ευθύβολα πυρά στην κυβερνητική παράταξη υπογράμμισε πως «κρύβεται πίσω από το άρθρο 86 του Συντάγματος για να προστατεύσει τους υπουργούς της» και χαρακτήρισε «κηλίδα» για την Αριστερά «όλη αυτή την προπαγάνδα και τα ψέματα».

Αντιπαρέβαλε τη στάση της παράταξής της λέγοντας: «Δεν σιωπούμε. Σε μια εποχή γενικευμένου ψέματος λέμε την αλήθεια. Όπως και τότε στο βρώμικο '89, έτσι και τώρα η αλήθεια θα λάμψει. Εμείς θα είμαστε η έκπληξη αυτών των εκλογών». Για τη χρονική συγκυρία που επελέγη να προβληθεί το θέμα της υπόθεσης Novartis, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής- σχολιάζοντας και το άνοιγμα που επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην κεντροαριστερά- σημείωσε πως «αφού κατέρρευσαν με κρότο οι γέφυρες επανέρχεται ως εκ θαύματος στην επικαιρότητα η υπόθεση Novartis». Είπε δε απευθυνόμενη στα κυβερνητικά έδρανα: «Ή έχετε το κοκαλάκι της νυχτερίδας ή το δαιμόνιο του Ρασπούτιν».

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ανέφερε ότι αποδεχόμενος την ηθική και πολιτική βάση της θέλησης του Ανδρέα Λοβέρδου θα ψηφίσει υπέρ της άρσης ασυλίας τους όπως το έχει ζητήσει. Εξήγησε, πάντως, ότι θα μιλούσε με διαφορετικά δικονομικά επιχειρήματα αν εδώ και τόσα χρόνια τόσοι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ δεν έκαναν κατάχρηση και δεν κρύβονταν πίσω από την ασυλία τους. Σημείωσε χαρακτηριστικά: «θα ξεκινούσα με δικονομικού χαρακτήρα επιχειρήματα αν στην άρση ασυλίας αυτή δεν είχαμε κατ' επανάληψη υποθέσεις υπουργών ΣΥΡΙΖΑ που έχουν ζητήσει την μετακίνηση των υποθέσεών τους από το πεδίο της άρσης βουλευτικής ασυλίας στο άρθρο 86 με το νόμο περί ευθύνης υπουργών. Του δήθεν κατάπτυστου άρθρου που εισηγήθηκα εγώ. Το κάνουν για να κρυφτούν. Καταθέτω για τα πρακτικά δημοσιογραφική έρευνα με τέτοιες δέκα περιπτώσεις».

Στη συνέχεια, αναφερόμενος ειδικά στην υπόθεση Novartis ανέφερε ότι «υπάρχουν δύο νέα δεδομένα. Εμφανίζεται ένας μάρτυρας τελευταία στιγμή προσφέροντας αυταπόδεικτα ψεύδη. Εμφανίζεται, όμως, με την εξής ιδιότητα: λεει "έχω διαπράξει εγκλήματα αλλά θέλω να δώσω στοιχεία για υπουργό και να τύχω ευνοϊκής μεταχείρισης". Τι λέει όμως το αρ 263 Β του ΠΚ; Λέει ότι αν συμβεί αυτό και καταγγέλλει έναν υπουργό για όλα τα αδικήματα, ο εισαγγελέας είναι υποχρεωμένος να διαβιβάσει τη δικογραφία στην Βουλή κατά το άρθρο 86 του Συντάγματος και όχι με το άρθρο 62 περί ασυλίας».

Συνεχίζοντας σε υψηλούς τόνους επεσήμανε ότι «έπρεπε να συγκροτηθεί ειδική επιτροπή στη Βουλή να ολοκληρωθεί η προδικασία και έρευνα να αποκαλυφθούν τα πραγματικά δεδομένα που έχει φανεί ότι είναι ανύπαρκτα αλλά αυτό το απαγορεύει ο ΣΥΡΙΖΑ» και χαρακτήρισε τον εαυτό του «μόνιμο και προνομιακό στόχο του κ. Τσίπρα και της ομάδας του».

Φώφη ΓεννηματάNovartisΑνδρέας Λοβέρδος