Πολιτική|24.04.2019 21:44

Παύλος Πολάκης: Τα φίλια πυρά και η νέα ανάρτησή του

Γιάννης Πολίτης

Η τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη σχετικά με τον υποψήφιο ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Στέλιο Κυμπουρόπουλο έχει θορυβήσει τόσο την κοινή γνώμη όσο και το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Ενδεικτικό είναι ότι από χθες Μεγάλη Τρίτη αρκετοί «σύντροφοί» του, του ζητούν να πάρει πίσω όσα έχει πει για τον κ. Κυμπουρόπουλο.

Βέβαια ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς καθώς και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κυρίτσης τάσσονται στο πλευρό του.

Όμως, παρά το γεγονός ότι υπήρξε «ασπίδα» προστασίας από τον κ. Τσίπρα, λίγη ώρα μετά έγινε γνωστό το τηλεφώνημα - αντίδραση από το Μέγαρο Μαξίμου οπότε και ζητήθηκε από τον κ. Πολάκη να επανατοποθετηθεί επί του θέματος. 

Πιο αναλυτικά, τον... χορό των δηλώσεων άνοιξε ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης ο οποίος μιλώντας στη Βουλή το μεσημέρι της Μεγάλης Τρίτης ανέφερε ότι με όσα είπε ο κ. Πολάκης αδικεί τον εαυτό του, δεν εκπροσωπεί το δημοκρατικό ήθος και το ήθος του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε την προσπάθεια του κόμματος να στηρίξει το έργο των οικογενειών και των ΑΜΕΑ». «Πιστεύω ότι πρέπει να βρει τρόπο να επανορθώσει αυτή την αστοχία του», είπε ενώ πρόσθεσε ότι με τη θέση του αυτή «διερμηνεύει τα αισθήματα όλων των συναδέλφων του ΣΥΡΙΖΑ». 

Παράλληλα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπαλάφας μιλώντας στο ραδιόφωνο 24/7 για το συγκεκριμένο ζήτημα ανέφερε ότι είναι «ατυχής η δήλωση, δεν νομίζω ότι εκφράζει τον Παύλο. Θα πρέπει να την πάρει πίσω».

Από την πλευρά του ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Στέλιος Κούλογλου μιλώντας στον Alpha σχολίασε ότι «ο κ. Πολάκης έκανε λάθος», ενώ συνέχισε λέγοντας ότι «βάζει τρικλοποδιές στην κυβέρνηση και μάλιστα εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας. Δίνει πάτημα στη Ν.Δ. να αλλάζει την ατζέντα». «Τα ΑμεΑ στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα. Οι συνθήκες που αντιμετωπίζουν, σε σύγκριση με χώρες όπως το Βέλγιο, είναι η μέρα με τη νύχτα» τόνισε, ακόμη.

Επιπλέον, το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας στην ΕΡΤ, διαχώρισε τη θέση του, μετά τη χθεσινή στήριξη του πρωθυπουργού στον Πολάκη, τονίζοντας ότι θα μετατρέψει την πρόταση μομφής κατά του Πολάκη σε ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. «Ήταν μια ατυχής δήλωση αυτό είναι προφανές. Κυρίως ήταν μια αχρείαστη δήλωση που έδωσε τη δυνατότητα, κατά την άποψή μου, σε μια περίοδο που φαινόταν η ΝΔ να είναι στριμωγμένη επικοινωνιακά για κρίσιμα θέματα της κοινωνικής της ατζέντας, της έδωσε τη δυνατότητα να αντεπιτεθεί, να δημιουργήσει έναν επικοινωνιακό θόρυβο, να απειλεί με κατάθεση πρότασης δυσπιστίας και λίγο να αλλάξει το πολιτικό κλίμα» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Επίσης, η υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα εξέφρασε την έντονη αντίθεσή της αναφορικά με τα λεγόμενα του αναπληρωτή υπουργού Υγείας. Συγκεκριμένα τονίζει ότι έχει «συνεργαστεί με τον Στέλιο, ως εκπρόσωπο του οργανισμού i-living, για την ανεξάρτητη διαβίωση των Ανθρώπων με Αναπηρίες».

«Εκτιμώ και σέβομαι τον αγώνα του Στέλιου και της οικογένειάς του, όπως και άλλων ακτιβιστών της αναπηρίας, ώστε να αρθούν τα εμπόδια που θέτουν η κοινωνία και το κράτος στους αναπήρους. Σε συνεργασία που είχε με τους συνεργάτες μου παραγγείλαμε στο Ευρωκοινοβούλιο μια σύντομη έρευνα για το πώς λειτουργεί η Ανεξάρτητη Διαβίωση στην Ευρώπη» τονίζει η Κ. Κούνεβα και προσθέτει: «Το όραμα που ενστερνίζεται ο Στέλιος, τον στόχο της ανεξάρτητης διαβίωσης, που προϋποθέτει γενναία αύξηση των κοινωνικών δαπανών και ισότιμη πρόσβαση των αναπήρων σε όλα τα δημόσια και κοινωνικά αγαθά, τον ενστερνιζόμαστε απόλυτα, και ο ίδιος νομίζω ότι το γνωρίζει καλά». 

Η υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ωστόσο ότι «το ερώτημα είναι αν αυτό το όραμα το ενστερνίζεται και η ΝΔ» και εκφράζει την ευχή: «Μακάρι η παρουσία του Στέλιου στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ να σηματοδοτεί κάποια ειλικρινή μεταστροφή και δέσμευσή της στα δικαιώματα των αναπήρων και στις διεκδικήσεις του αναπηρικού κινήματος. Δυστυχώς, οι συστηματικές απειλές που εκτοξεύουν ο αρχηγός και τα στελέχη της ΝΔ κατά του κοινωνικού κράτους δεν μας προϊδεάζουν για κάτι τέτοιο».  Για να καταλήξει η κα Κούνεβα: «Αυτό σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί δηλώσεις προσβλητικές απέναντι σε ανθρώπους που έχουν αποδείξει ότι αγωνίζονται από την εφηβεία τους για την άρση των διακρίσεων κατά των αναπήρων».

Από την πλευρά του, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής πήρε ίσες αποστάσεις μεταξύ Παύλου Πολάκη και Στέλιου Κυμπουρόπουλου. «Δεν είχε κανένα λόγο να ανοίξει αυτό το ζήτημα ο Πολάκης, δεν είχε καμία δουλειά να μπει σε αυτό το διάλογο» αρκέστηκε να πει ο Π. Κουρουμπλής αναφερόμενος στην ανοίκεια επίθεσή του κατά του υποψήφιου ευρωβουλευτή της ΝΔ, ενώ την ίδια ώρα χαρακτήρισε «ατυχή» τη δήλωση του Στέλιου Κυμπουρόπουλου ότι δεν ζητά «επιδόματα και χάρες, αλλά ευκαιρίες», για την οποία του επιτέθηκε ο Πολάκης. «Σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο θέμα» αρκέστηκε να πει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προσθέτοντας ότι κατά τη γνώμη του «δεν είναι λάθος» να ζητούσε συγγνώμη ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.

Τσακαλώτος κατά Πολάκη: Πρέπει να υπάρχει όριο - Οι αριστεροί σέβονται τους ανάπηρους 

Ο Eυκλείδης Τσακαλώτος, με ανάρτησή του στο facebook σχολιάζει τα λεγόμενα του κ. Πολάκη λέγοντας ότι «πρέπει να υπάρχουν όρια» στην πολιτική αντιπαράθεση. Όπως αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών «η δήλωση του κ. Κυμπουρόπουλου και εμένα μου φάνηκε υπερβολικά νεοφιλελεύθερη» αλλά επισημαίνει: «Οι αριστεροί και αριστερές σέβονται και στηρίζουν τους ανθρώπους με αναπηρία όπως και άλλες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, είτε είναι δεξιοί, είτε κεντρώοι, είτε αριστεροί».

Αναλυτικά η ανάρτηση Τσακαλώτου στο facebook:

«Η παρέμβαση του κ. Πολάκη θεωρώ ότι είναι φυσικό επακόλουθο ενός δημοσίου λόγου χωρίς κόκκινες γραμμές, θιασώτες του οποίου υπάρχουν σε όλο το πολιτικό φάσμα. Και εγώ αρκετές φορές έχω παραφερθεί στη Βουλή ακόμα και σε άτομα της αντιπολίτευσης που σέβομαι - δεν τους ονομάζω για να μην τους εκθέσω! Αυτή είναι η λογική της πολιτικής αντιπαράθεσης. Αλλά πρέπει να υπάρχουν όρια.

Η δήλωση του κ. Κυμπουρόπουλου και εμένα μου φάνηκε υπερβολικά νεοφιλελεύθερη. Οι άνθρωποι με αναπηρία χρειάζονται στήριξη για να είναι σε θέση να έχουν τις ίδιες δυνατότητες που έχουν οι άλλοι πολίτες. Με αυτή την έννοια η στήριξη δεν αποτελεί ούτε δώρα ούτε εύνοια. Και είμαι περήφανος που η δική μας κυβέρνηση πράττει με βάση αυτή την αρχή. Από εκεί και πέρα οι αριστεροί και αριστερές σέβονται και στηρίζουν τους ανθρώπους με αναπηρία όπως και άλλες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, είτε είναι δεξιοί, είτε κεντρώοι, είτε αριστεροί».

Νέα ανάρτηση Πολάκη: «Με τους κακούς είμαι χειρότερος» (pic)

O αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης όχι μόνο δεν υποχωρεί στο θέμα με τον υποψήφιο ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Στέλιο Κυμπουρόπουλο, αλλά, σύμφωνα με τον ίδιο, δίνει και απαντήσεις σε όσους αμφισβήτησαν το ήθος του. Την ίδια ώρα, κάνει λόγο για «ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς» και απαντάει έμμεσα στα όσα του καταλόγισε ο πρώην υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης.

Παράλληλα αναφέρει ότι είναι τίμιος, δεν χρωστάει χάρες, ότι στηρίζει τους αδύναμους, ότι χτυπά τους εκμεταλλευτές και τα τσιράκια τους και τέλος ότι είναι ο εαυτός του. Τέλος καταλήγει λέγοντας ότι «μην περιμένετε να μαλώσω δημόσια με συντρόφους και συναγωνιστές, ο εχθρός είναι απέναντι». 

Ακολουθεί η ανάρτηση

ΓΙΑ ΜΕΝΑ ..

Ηθικό πλεονέκτημα και ήθος της αριστεράς είναι...

- Να έχεις φτάσει ψηλά χωρίς να γλύψεις, χωρίς να προσκυνήσεις, χωρίς να χρωστάς καμία χάρη σε κανέναν μεγαλόσχημο. πλεονεκτημα και ηθος της αριστερας ειναι...

-Να ξέρεις τη δουλειά σου όσο καλύτερα γίνεται, να την κάνεις με τίμιο τρόπο χωρίς λαμογιές και παράπλευρα οφέλη.

-Να στηρίζεις τους αδύναμους ,να χτυπάς τους εκμεταλλευτές και τα τσιράκια τους πολιτικά ή δημοσιογραφικά,να μη φοβάσαι τη σύγκρουση και να φερνεις ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ υπερ των πολλών στην καθημερινότητα των ανθρώπων.

-Να λες τον κλέφτη, κλέφτη, να σαι με τους καλούς καλύτερος, με τους κακούς χειρότερος γιατί αλλιώς δεν πολεμούνται, να μην καλύπτεις υποθέσεις του παρελθόντος, να συγκρούεσαι με τους σάπιους μηχανισμούς του κράτους χωρίς να τους χαϊδεύεις να εκτιμάς την πραγματική αξία των ανθρώπων και όχι τους λουστραρισμένους δήθεν ή τα «άριστα» τίποτα.

-Να μπορείς να παράξεις σχέδιο και πρόγραμμα στο χώρο ευθύνης σου υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας, που να αντικαθιστά αυτό που υπάρχει και βέβαια να επιβλέψεις και να οργανώσεις την ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ του. (γιατί το ήθος είναι η τελική πράξη, όχι η λεκτική εξαγγελία).

-Να μη φοβάσαι να εκτεθείς γι' αυτά που πιστεύεις, να σηκώνεις το γάντι που σου ρίχνει ο αντίπαλος, να στηρίζεις το κόμμα σου και τα μέλη του, να υπερασπίζεσαι τα μέτωπα και τους συμμάχους σου ασκώντας όταν χρειάζεται την πιο σκληρή κριτική εκεί που πρέπει.

- Να είσαι ο εαυτός σου και αυτό που κουβαλάς απ' τα γονίδια, την οικογένεια, την καταγωγή σου, τον τόπο σου, τις σπουδές σου και τη μόρφωσή σου, την εμπειρία σου και τη διαδρομή σου.

ΑΥΤΑ ...

ΥΓ: Μην περιμένετε από μένα να μαλώσω δημόσια με συντρόφους και συναγωνιστές .Ο εχθρός είναι απέναντι...

ΟΛΑ ΠΡΥΜΑ ....

Στέλιος ΚυμπουρόπουλοςΠαύλος Πολάκης