Πολιτική|22.10.2018 22:49

Με Καβάφη απαντά στον Νίκο Κοτζιά ο Αλέκος Φλαμπουράρης

Βούλα Κεχαγιά

Από τον Χριστιανόπουλο στον Καβάφη µια... παραίτηση δρόµος. Ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαµπουράρης, απαντά µε στίχους στον Κοτζιά και αποκαλύπτει σχέδια για µόνιµη καταβολή του 13ου µισθού.

Κύριε υπουργέ, πότε θα ψηφιστεί το κοινωνικό πακέτο που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ∆ΕΘ; 

Τις επόµενες εβδοµάδες η κυβέρνηση θα φέρει στη Βουλή και θα νοµοθετήσει τα µέτρα που εξήγγειλε από το βήµα της 83ης ∆ΕΘ ο πρωθυπουργός. Η νοµοθέτηση των µέτρων στη Βουλή θα φέρει και τα κόµµατα της αντιπολίτευσης προ των ευθυνών της διαρκώς ανέξοδης, αδιέξοδης, ψευδούς και καταστροφολογικής ρητορικής τους. Πολύ σύντοµα θα βρεθούν αντιµέτωποι µε τη σκληρή πραγµατικότητα, καθώς θα πρέπει να καταψηφίσουν: 
• Το ότι 3.000 εργαζόµενοι του προγράµµατος «Βοήθεια στο σπίτι» µετατρέπονται από ορισµένου σε αορίστου χρόνου, ότι 4.500 εκπαιδευτικοί και εξειδικευµένο προσωπικό προσλαµβάνονται στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση. 
• Το ότι συνεχίζουµε το πρόγραµµα επιδότησης ενοικίου µε οικογενειακά και οικονοµικά κριτήρια, ύψους 275 εκατ. ευρώ. 
• Το ότι επιδοτούµε το 100% των ασφαλιστικών εισφορών για νέους κάτω των 25 ετών. 
• Το ότι µειώνουµε σταδιακά τον φόρο εισοδήµατος νοµικών προσώπων από 29% σε 25%, µε ρυθµό 1% κατ’ έτος και µειώνουµε τον φορολογικό συντελεστή επί των διανεµοµένων κερδών κατά 5 ποσοστιαίες µονάδες, από το 15% στο 10%. 
• Το ότι µειώνουµε κατά 33% τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελµατιών, αυτοαπασχολούµενων και αγροτών, µέτρο συνολικής δαπάνης 229 εκατοµµυρίων ευρώ, και όσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ, τον µειώνουµε κατά 10% µεσοσταθµικά ή κατά 262,5 εκατ. ευρώ.

Ποια θα είναι η µέριµνα της κυβέρνησης για το επίδοµα θέρµανσης, δεδοµένης της αύξησης της τιµής του πετρελαίου; 

Τα αδύναµα οικονοµικά στρώµατα δεν θα επωµιστούν την αύξηση της διεθνούς τιµής του πετρελαίου, γιατί η κυβέρνηση σχεδιάζει αυξηµένο επίδοµα θέρµανσης. Το υπουργείο Οικονοµικών, από την υπεραπόδοση του πλεονάσµατος, θα ενισχύσει τον προϋπολογισµό για το επίδοµα θέρµανσης, προκειµένου να αντισταθµιστεί πλήρως η αύξηση στην τιµή του πετρελαίου.

Μέρισµα κοινωνικής αλληλεγγύης. Πότε θα δοθεί και ποιες κατηγορίες θα αφορά φέτος; 

Στόχος της κυβέρνησης είναι η µόνιµη καταβολή του 13ου µηνιάτικου. Αν δεν καταστεί φέτος εφικτό, τότε θα διανεµηθεί ένα κοινωνικό µέρισµα σε όλες τις κοινωνικές οµάδες που το έχουν ανάγκη.

Κύριε Φλαµπουράρη, οι συνταξιούχοι µπορούν να είναι ήσυχοι ότι δεν θα περικοπούν οι συντάξεις; 

Ολοι οι δείκτες της οικονοµίας στη χώρα µας είναι ανοδικοί και ως εκ τούτου επιβάλλουν στην κυβέρνηση να µεταφέρει µέρος αυτών των αποτελεσµάτων στα αδύναµα κοινωνικά στρώµατα. Γίνεται, λοιπόν, σαφές ότι οι συντάξεις δεν θα περικοπούν.

Τι γίνεται µε τις τράπεζες; Έχετε την εποπτεία τους. Πώς θα τις θωρακίσετε έναντι των κερδοσκόπων; 

Θα ήµασταν ευτυχέστεροι -και όχι µόνο στην Ελλάδα- αν ένας υπουργός, ακόµα και ολόκληρες κυβερνήσεις είχαν την ισχύ και τη «συνταγή» ακαριαίας απόκρουσης των κερδοσκοπικών παιχνιδιών των αγορών. Πάντως η αυστηρή τήρηση των κανόνων λειτουργίας της κεφαλαιαγοράς, η διαφάνεια των διαδικασιών, η περαιτέρω ενεργοποίηση και ενίσχυση του ΤΧΣ, η δηµιουργική συνεργασία µε τις διοικήσεις των τραπεζών στην κατεύθυνση της θωράκισής τους, σε συνδυασµό οπωσδήποτε µε τη σταθερή προσήλωση της κυβέρνησής µας στις πολιτικές που εµπεδώνουν την αξιοπιστία της χώρας στο διεθνές οικονοµικό περιβάλλον, συµβάλλουν σηµαντικά. 

Είναι βέβαιο ότι δεν χρειάζεται νέα ανακεφαλαιοποίηση; 

Στη βάση των σηµερινών δεδοµένων δεν προκύπτει ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης. Οι τράπεζές µας έχουν περάσει πρόσφατα µε επιτυχία τις δοκιµασίες αντοχής, καίτοι το θέµα των «κόκκινων» δανείων δεν είναι αµελητέο και χρήζει αντιµετώπισης. Είµαι σίγουρος ότι µε τις κατάλληλες διορθωτικές κινήσεις, τις οποίες επεξεργαζόµαστε, θα βελτιωθούν τα µεγέθη που θα ισχυροποιήσουν περαιτέρω τη θέση των τραπεζών.

Ως αρµόδιος υπουργός έχετε συνεργασία µε τον διοικητή της ΤτΕ; 

Είναι πρώιµο να µιλήσω για ουσιαστική συνεργασία. Επί του παρόντος περιορίζοµαι στο να δηλώσω ότι τη θεωρώ απολύτως αναγκαία και έχει ήδη ξεκινήσει. Θα την επιδιώκω αυθεντικά, µε την ελπίδα να συµπέσουν, αν όχι οι απόψεις µας, τουλάχιστον οι προθέσεις µας για το καλό της χώρας.

Η συγκυβέρνηση δοκιµάστηκε για ακόµη µία φορά µε τις δηλώσεις του κ. Καµµένου από τις ΗΠΑ. Είναι βέβαιο ότι δεν θα δηµιουργηθούν νέοι κλυδωνισµοί µετά τη δέσµευση του εταίρου πως δεν θα υποστηριχθεί πρόταση δυσπιστίας;

Θέλω να πιστεύω ότι η συνεργασία µε τους ΑΝΕΛ υπήρξε έντιµη και παραµένει τέτοια. Από την άλλη, η Συµφωνία των Πρεσπών, που αποτελεί το πεδίο της δοκιµασίας, είναι τόσο φανερά επωφελής αλλά και σύµφωνη µε τη λογική, που απονοµιµοποιεί, κατά τη γνώµη µου, φανατικές αναγνώσεις. Επιτρέπει, δηλαδή, στους ΑΝΕΛ να την αντιµετωπίσουν χωρίς να αισθάνονται ότι υποχωρούν από τον πυρήνα των αρχών τους. Με άλλα λόγια, θεωρώ ότι οι διαφοροποιήσεις έχουν νόηµα όταν αναφέρονται σε σοβαρές και ουσιαστικές αξιακές διαφορές, που αντέχουν, επιπλέον, στη σύγκριση µε αυτά που καλείσαι να θυσιάσεις για την υπεράσπισή τους. Καλώς ή κακώς η πολιτική έχει διλήµµατα και απαιτεί ψυχραιµία και νηφαλιότητα.

Ο κ. Κοτζιάς παραιτήθηκε και ανέβασε tweet που παροτρύνει τον πρωθυπουργό και υπουργούς να θυµούνται τον στίχο: «Βαθιά να µε θάψουν θέλησαν, ξέχασαν ότι είµαι σπόρος». Πώς το κρίνετε; 

Εκτιµώ πάρα πολύ τον Νίκο. ∆εν περίµενα αυτή του την αντίδραση και επειδή θέλω να διατηρήσω τη µηνιαία επαφή µας µε τα ποιήµατα, του θυµίζω στίχους του Καβάφη: «Καινούργιους τόπους δεν θα βρεις, δεν θάβρεις άλλες θάλασσες. Η πόλις θα σε ακολουθεί. Στους δρόµους θα γυρνάς τους ίδιους. Και στες γειτονιές τες ίδιες θα γερνάς· και µες στα ίδια σπίτια αυτά θ’ ασπρίζεις. Πάντα στην πόλι αυτή θα φθάνεις».

Οι εθνικές εκλογές είναι προτιµότερο να γίνουν τον Μάιο µαζί µε τις ευρωεκλογές ή τον Οκτώβριο του 2019; 

Πιστεύω ότι πρέπει να εξαντλήσουµε την τετραετία, όπως έχει δηλώσει επανειληµµένα ο πρωθυπουργός, γιατί καθηµερινά αγωνιζόµαστε και κάνουµε ό,τι µπορούµε για να µην κοπούν οι συντάξεις, για να βρίσκουν δουλειά οι άνεργοι, για αξιοπρεπείς µισθούς στους εργαζόµενους, για να συνεχίσουν να έχουν περίθαλψη και φάρµακα οι ανασφάλιστοι.

συνεντεύξειςΑλέκος Φλαμπουράρηςυπουργός Επικρατείας