Πολιτική|27.04.2019 16:28

Παππάς στο Έθνος: Στη ΝΔ λατρεύουν τη Siemens και µισούν το οκτάωρο

Βούλα Κεχαγιά

«Η τρυφηλη ζωή του κ. Μητσοτάκη δεν δικαιολογείται από τις βουλευτικές αποζηµιώσεις» λέει µε συνέντευξή του στο «Εθνος της Κυριακής» ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, απαντώντας στην επίθεση που δέχτηκε από τον πρόεδρο της Ν∆. Σχολιάζει δε πως «σκάνδαλο είναι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης».

Κύριε υπουργέ, γιατί ο πρόεδρος της Ν∆ σας στοχοποιεί λέγοντας ότι πίσω από κάθε σκάνδαλο βρίσκεται ένας Παππάς;

H Ν∆ έχει ηττηθεί στρατηγικά στα πεδία της οικονοµίας και της εξωτερικής πολιτικής. Η χώρα βγήκε από τα µνηµόνια και ανακάµπτει, το «Μακεδονικό» λύθηκε και µας υποστηρίζει ολόκληρη η διεθνής κοινότητα. Ετσι, λοιπόν, η Ν∆ έµεινε µε τη σκανδαλολογία στο χέρι. Σκανδαλολογούν οι τρόφιµοι του Χριστοφοράκου. Οσο επιµένει να αναφέρεται σε «µη υποθέσεις», κάθε φορά που προκύπτει υπόθεση εις βάρος στελέχους της, τόσο περισσότερο γίνεται αντιληπτό ότι ακολουθεί τακτική αντιπερισπασµού. Σκάνδαλο είναι ο βίος, η πολιτεία και εντέλει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης. Πήρε δάνεια στο όνοµα του «Κήρυκα Χανίων» και τα «πιστόλιασε». Αύξησε τον οικογενειακό του προϋπολογισµό µε χρήµατα µιας offshore εταιρείας ενός άγνωστου ως τώρα εφοπλιστή, του οποίου ούτε το όνοµα ξέρουµε ούτε αν «ανταµείφθηκε» µε άλλο τρόπο. Καλύπτει συνεργάτη του καταδικασµένο για ασέλγεια σε ανήλικο. Παρέχει πολιτική στέγη σε στελέχη που εµπλέκονται στα σκάνδαλα ΚΕΕΛΠΝΟ και Novartis. Σκάνδαλο είναι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, καθώς η τρυφηλή ζωή που διάγει, αυτός και η οικογένειά του, δεν µπορεί να δικαιολογηθεί από το ύψος των βουλευτικών αποζηµιώσεων. Και η συνταγή για να διατηρείται αυτό το στυλ ζωής δεν είναι απλώς να µην πληρώνεις τα δάνειά σου ή να χρηµατοδοτείσαι από offshore εταιρείες. Πρέπει να µισείς και τους φτωχούς. Ενώ, λοιπόν, λατρεύεις τη Siemens και τη Novartis, ζητάς να καταργηθούν το 8ωρο και το κοινωνικό κράτος, γιατί τα απεχθάνεσαι.

Η Πειραιώς κατηγορεί την κυβέρνηση ότι προσπάθησε να χτίσει τη δική της διαπλοκή...

Χτίζεις διαπλοκή δίνοντας άδεια στον ΣΚΑΪ, αποκλείοντας από τη διαδικασία αυτόν που σου χρέωναν ως «δικό σου», κόβοντας γέφυρες µε όσους παραδέχονται ότι ήθελαν να ντιλάρουν µαζί σου ή βάζοντας τους µεγαλοεπιχειρηµατίες να πληρώσουν δεκάδες εκατοµµύρια ευρώ; Η κατηγορία -ή, αν θέλετε, η αγωνία- της Πειραιώς ήταν άλλη. Οτι η κυβέρνηση προσπάθησε και κατάφερε να ρυθµίσει το τηλεοπτικό τοπίο.

Με αφορµή την πρόταση µοµφής της ΝΔ κατά του Παύλου Πολάκη και τη µετατροπή της σε ψήφο εµπιστοσύνης προς την κυβέρνηση από τον πρωθυπουργό, θα έχουµε ακόµα µία αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή. Είναι κι αυτό ένα debate;

Ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει να κρύβεται από τον πρωθυπουργό. Ακόµα και όταν έρχεται στη Βουλή, επιλέγει -ευτελίζοντας τη διαδικασία- να τοποθετείται χρησιµοποιώντας fake news, τσιτάτα που αποδίδει σε λάθος πρόσωπα, κραυγές του τύπου «φύγετε-φύγετε», που αποθεώνουν ακραία και γραφικά πρόσωπα της άλλοτε σοβαρής κεντροδεξιάς παράταξης. Ο αρχηγός της Ν∆ δεν φοβάται µόνο τον κ. Τσίπρα, φοβάται και την κοινωνία. Αν ήταν αλλιώς, δεν θα έστηνε ψεύτικα επικοινωνιακά σόου µε κοµπάρσους, που άλλοτε είναι κουµπάροι του αντιπροέδρου του και άλλοτε συµπαθείς... παπαγάλοι. Ας τολµήσει, επιτέλους, µια δηµόσια τηλεοπτική συζήτηση µε τον Αλέξη Τσίπρα. Εστω έχοντας µαζί τα «σκονάκια» του. ∆ιαφορετικά, ας αφήσει απλώς τους «γκεµπελίσκους» που τον περιτριγυρίζουν να διακινούν fake news.

Γιατί επιµένετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις ευρωεκλογές; Τι «διαβάζετε» στον κόσµο που δεν «διαβάζουν» οι δηµοσκοπήσεις;

Ο κόσµος είδε, «διάβασε» και κατάλαβε τι έγινε στο Γαλάτσι, στην Καλαµάτα, στην Πάτρα, στο ΣΕΦ. Το ποτάµι, παρότι δεν «διαβάζεται» από τους δηµοσκόπους, δεν γυρίζει πίσω. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συµµαχία θα κερδίσει και τις ευρωεκλογές και τις εθνικές εκλογές. Οι δηµοσκοπήσεις δεν έµαθαν να «διαβάζουν» τα ρεύµατα στην κοινωνία που έφεραν τον ΣΥΡΙΖΑ στη θέση της διακυβέρνησης το 2015. Ο κόσµος έχει δύο επιλογές, πλέον: Τη συνέχιση του δρόµου της δίκαιης ανάπτυξης, µε µείωση της ανεργίας και προστασία των εργασιακών δικαιωµάτων, ή την επιστροφή στις καταστροφικές πολιτικές του 2014, µε τις απολύσεις, το «ξεπερασµένο 8ωρο» και την κατάργηση του δώρου Χριστουγέννων. Μπροστά στην ακροδεξιά και νεοφιλελεύθερη λαίλαπα, οι προοδευτικοί πολίτες της χώρας έχουν στήσει ανάχωµα. Η µάχη είναι µεγάλη, αλλά θα κερδηθεί.

Το σχήµα ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συµµαχία ήρθε για να µείνει;

Η συγκρότηση του πολιτικού µετώπου ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συµµαχία δεν είναι µια περιστασιακή επιλογή. Είναι µια επιλογή για την επόµενη µέρα. Η µεγάλη αριστερή προοδευτική παράταξη θα σηκώσει την Ελλάδα ξανά στα πόδια της, θα κλείσει τις πληγές της µεγάλης κρίσης και θα δείξει ότι ο προοδευτικός κόσµος είναι ο κόσµος της αισιοδοξίας, του µέλλοντος, της κοινωνικής συνοχής, της δικαιοσύνης, της ειρήνης και της συνεργασίας µε τους γειτονικούς λαούς.

Η κυβέρνηση µελετά τη νοµοθέτηση νέων θετικών µέτρων. Πρόκειται για αντίδωρα εν όψει των εκλογών, όπως λέει η αντιπολίτευση, ή πραγµατικά µέτρα ανακούφισης;

Το µέρισµα που δώσαµε στο τέλος του 2016 ήταν για τη Ν∆ «µονοµερής ενέργεια της κυβέρνησης απέναντι στους εταίρους», τα µερίσµατα του 2017 και 2018 τα ψήφισαν µε βαριά καρδιά. Τα θετικά µέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ∆ΕΘ και τα οποία νοµοθετήθηκαν και υλοποιούνται ήδη, ανακουφίζοντας εκατοντάδες χιλιάδες συµπολίτες µας, χαρακτηρίστηκαν «κάλπικες ελπίδες». Μιλούν ακόµα για «αντίδωρα» αυτοί που το µόνο που έκαναν ήταν να δίνουν «δώρα» στους µεγαλοεπιχειρηµατίες; Οι πολίτες ξέρουν ότι όλα τα µέτρα που έχουν ληφθεί επί ΣΥΡΙΖΑ είναι πραγµατικά µέτρα ανακούφισης και έχουν -στην πλειονότητά τους- µόνιµο χαρακτήρα. ∆εν µπορούµε να τρενάρουµε την πολιτική µας επειδή ο κ. Μητσοτάκης φωνάζει σε κάθε γωνία «εκλογές». Η Ελλάδα πετυχαίνει για πρώτη φορά, επί ΣΥΡΙΖΑ, υπέρβαση των στόχων. Και διανέµει το περίσσευµα των κόπων των πολιτών στους πολίτες.

Η Ελλάδα στη Σελήνη. Μετά τις ανακοινώσεις τι να περιµένουµε;

Η υπογραφή της δήλωσης συνεργασίας µεταξύ του Ελληνικού ∆ιαστηµικού Οργανισµού (ΕΛ∆Ο) και της ΝΑSΑ είναι εξαιρετικά σηµαντική. Αποτελεί το πρώτο βήµα για την εξέλιξη της Ελλάδας σε ισότιµο εταίρο στον χώρο της διαστηµικής έρευνας. Η χώρα µας θα έχει την ευκαιρία να αποστείλει, µέσω προγράµµατος της NASA, το πρώτο ελληνικό ροµποτικό όχηµα στη Σελήνη. Τα οφέλη που προκύπτουν είναι πολλά: Νέες δυνατότητες σε σειρά τεχνολογικών εφαρµογών, τις επικοινωνίες, την ιατρική, τη βιολογία, τη γεωλογία, νέοι ορίζοντες στην έρευνα, νέες θέσεις εργασίας, ευκαιρία αναστροφής του brain drain. Πλέον, γίνονται πολύ σοβαρά βήµατα, ενώ οι ειρωνείες από τους άσχετους έχουν εκλείψει. Αυτήν τη στιγµή υπάρχουν δύο δορυφόροι στην ελληνική τροχιακή θέση, έχει δροµολογηθεί η οικοδόµηση µιας πλήρους συστοιχίας µικροδορυφόρων στην Ελλάδα, ενώ το 2022 θα «πατήσουµε» στη Σελήνη µαζί µε 14 ελληνικά πανεπιστήµια, ερευνητικά κέντρα και εταιρείες.

συνέντευξηΝίκος Παππάς