Πολιτική|09.11.2018 11:20

Μάνφρεντ Βέμπερ στο ΕΘΝΟΣ: «Η Ελλάδα χρειάζεται µια νέα αρχή»

Μαρία Ψαρά

Την ανάγκη για νέα πολιτική προσέγγιση και προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα επεσήµανε ο επικεφαλής της οµάδας των Συντηρητικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Λίγη ώρα µετά την εκλογή του ως υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόµµατος για την επόµενη προεδρία της Κοµισιόν, ο Μάνφρεντ Βέµπερ µίλησε στο «Εθνος», τονίζοντας τη σηµασία αλλαγής των πολιτικών επιλογών.

«Η Ελλάδα πάσχει από έλλειψη επενδύσεων και, αν συγκρίνεις την Ελλάδα µε άλλες χώρες µε πρόγραµµα όπως η Πορτογαλία, τότε θα διαπιστώσεις ότι τα τελευταία χρόνια οι επενδυτικές δυνατότητες στην Ελλάδα δεν είναι καλές. Για αυτό πιστεύω ότι χρειάζεται µια νέα αρχή και ένα restart των οικονοµικών πολιτικών και µια νέα πολιτική προσέγγιση, ακόµα και νέα κυβέρνηση που θα δώσει στους επενδυτές, στους διεθνείς επενδυτές, την αξιοπιστία που χρειάζεται για να έχουν εµπιστοσύνη στην Ελλάδα».

Συντάξεις και Σκόπια Ο ίδιος επεσήµανε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ν∆ τον υποστήριξαν από την πρώτη στιγµή, τονίζοντας τη στενή σχέση που έχει µαζί του. Ο Μ. Βέµπερ δεν θέλησε να τοποθετηθεί συγκεκριµένα για το αίτηµα της ελληνικής κυβέρνησης για αντιστροφή του µέτρου της περικοπής των συντάξεων, ωστόσο τόνισε ότι «η Ελλάδα µπορεί να βρεθεί στην πρώτη γραµµή των επενδύσεων».

O M. Βέµπερ εξάλλου απέφυγε να ξεκαθαρίσει τη θέση του για τη Συµφωνία των Πρεσπών µεταξύ Αθήνας και Σκοπίων, προσφέροντας σιωπηρή «κάλυψη» στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Μάνφρεντ Βέµπερ έδωσε «πόντους» στη ΝΔ, αλλά απέφυγε τα... δύσκολα, όπως οι περικοπές στις συντάξεις και το Σκοπιανό 

Στο θέµα του Μεταναστευτικού, ο υποψήφιος πρόεδρος της Κοµισιόν τόνισε ότι «το θέµα αυτό είναι ευρωπαϊκή πρόκληση, δεν είναι ελληνική, ιταλική ή ισπανική πρόκληση. Συνεπώς το πρώτο βήµα και σηµαντικότερο είναι να σταµατήσει η παράνοµη µετανάστευση. Το δεύτερο βήµα είναι η αλληλεγγύη. Οι χώρες δεν µπορούν να λένε “δεν µε νοιάζει”. Αυτό είναι απαράδεκτο. Ολοι πρέπει να συµβάλουν».

Ο Μάνφρεντ Βέµπερ εξελέγη ως εκλεκτός υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόµµατος για την προεδρία της Κοµισιόν µετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου, µε ποσοστό 79%. Η συντριπτική πλειοψηφία των συµµετεχόντων στο Συνέδριο του ΕΛΚ που πραγµατοποιήθηκε στο Ελσίνκι υποστήριξε την υποψηφιότητά του έναντι του συνυποψήφιού του, αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Αλεξάντερ Στουµπ.

Ο Βέµπερ θεωρείται µετριοπαθής αλλά συντηρητικός υποψήφιος και είχε την υποστήριξη της Γερµανίδας καγκελαρίου Ανγκελας Μέρκελ. Οι ψηφοφόροι του κόµµατός της έχουν την πλειοψηφία των ψήφων, συνεπώς η εκλογή του ήταν αναµενόµενη.

ΚομισιόνΕΛΚΜάνφρεντ Βέμπερ