Πολιτική|30.04.2019 09:25

Νέα Δημοκρατία: Επένδυση στο «κεφάλαιο Πολάκης»

Σπύρος Μουρελάτος

Κοµµάτι, πλέον, της συνολικής προεκλογικής στρατηγικής της Νέας Δηµοκρατίας καθίσταται η προαναγγελθείσα από τη Μεγάλη Εβδοµάδα κατάθεση της πρότασης µοµφής κατά του Παύλου Πολάκη, µετά την επίθεσή του κατά του υποψήφιου ευρωβουλευτή του κόµµατος Στέλιου Κυµπουρόπουλου, που η αξιωµατική αντιπολίτευση χαρακτηρίζει «χυδαία».

Κατά τη σηµερινή πρωινή σύσκεψη στην Πειραιώς υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, την πρώτη µετά την ολιγοήµερη εορταστική ανάπαυλα, θα γίνει σύµφωνα µε πληροφορίες µια πρώτη αποτίµηση του αντικτύπου της «γαλάζιας» πρωτοβουλίας, αλλά θα συζητηθούν και οι σοβαρές ενδοκυβερνητικές αντιδράσεις που προκάλεσε η κίνηση του Μεγάρου Μαξίµου να µετατρέψει την πρόταση µοµφής σε ψήφο εµπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Οπως εκτιµούν επιτελείς του κόµµατος, οι σφοδρές αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ µαρτυρούν -ίσως για πρώτη φορά τα τελευταία τέσσερα χρόνια- ένα σχίσµα στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόµµατος. Η συνειδητή απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να καλύψει πλήρως τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας αλλά και να βάλει ασπίδα γύρω από κυβέρνηση και κόµµα φαίνεται, σηµειώνουν τα ίδια πρόσωπα, ότι αποτέλεσε τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Η πρόταση µοµφής

Υψηλόβαθµες κοµµατικές πηγές επιµένουν, µάλιστα, ότι το «κεφάλαιο Πολάκης» θα αποκτήσει άλλη πολιτική βαρύτητα στην πιθανότητα µιας ευρείας ήττας στις επερχόµενες ευρωεκλογές και πιθανώς θα πυροδοτήσει ακόµη και κύµα αµφισβήτησης κατά του ίδιου του πρωθυπουργού. Στη Ν∆ αντιµετωπίζουν περιπαικτικά τις κυβερνητικές διαρροές περί επίσπευσης ψήφισης του πακέτου φοροελαφρύνσεων, ερµηνεύοντάς το ως «άλλον έναν ελιγµό αντιπερισπασµού» µετά τον σάλο που έχει προκληθεί γύρω από την υπόθεση Πολάκη. Σε κάθε περίπτωση, αρµόδιες πηγές το καλωσορίζουν, όπως τονίζουν χαρακτηριστικά, υπογραµµίζοντας ότι «η υιοθέτηση, έστω και στο παρά ένα, των προγραµµατικών θέσεων του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, µόνο θετικά µπορεί να εκληφθεί από τους πολίτες και τον κόσµο της αγοράς, που επί 4ετία δοκιµάστηκαν από την εξοντωτική φορολόγηση του µοντέλου ΣΥΡΙΖΑ».

Σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, ο κ. Μητσοτάκης και οι βουλευτές της Ν∆ σχεδιάζουν τριήµερο «σφυροκόπηµα» της κυβέρνησης για τα πεπραγµένα της τα τελευταία τέσσερα χρόνια από το πεδίο της οικονοµίας έως αυτά της Παιδείας, της Υγείας, της ασφάλειας, της εξωτερικής πολιτικής και των θεσµών. Το νέο κοινοβουλευτικό crash test θα αξιοποιηθεί, κατά πληροφορίες, από το Μοσχάτο ώστε να ζητηθούν εκ νέου πειστικές εξηγήσεις από το Μέγαρο Μαξίµου για υποθέσεις που ακουµπούν τον κυβερνητικό πυρήνα, όπως οι καταγγελίες του επιχειρηµατία Βαγγέλη Μαρινάκη και ο ρόλος του Μανώλη Πετσίτη. Πριν από την κατάθεση της πρότασης µοµφής και συγκεκριµένα το Σάββατο έχει προγραµµατιστεί η συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής του κόµµατος, η οποία προσλαµβάνει εκ των πραγµάτων πανηγυρικό χαρακτήρα λίγες εβδοµάδες πριν από την κρίσιµη µάχη της ευρωκάλπης στις 26 Μαΐου. Την εποµένη, την Κυριακή, ο κ. Μητσοτάκης εγκαινιάζει την τελική φάση των προεκλογικών εξορµήσεών του επισκεπτόµενος τους Νοµούς ∆ράµας και Καβάλας της Ανατολικής Μακεδονίας.

Κυριάκος Μητσοτάκηςπρόταση μομφήςΝέα ΔημοκρατίαΠαύλος Πολάκης