Πολιτική|02.05.2019 08:41

Μπλόκο του Μαξίµου στην αποδόµηση των θετικών µέτρων

Βούλα Κεχαγιά

Την ώρα που ΝΔ και ΚΙΝΑΛ «ερίζουν» για το αφορολόγητο, το Μαξίµου βρίσκει την ευκαιρία να υπενθυµίσει στα κόµµατα της αντιπολίτευσης -και πρώτιστα στην Πειραιώς- ότι σύντοµα θα αναγκαστούν να ψηφίσουν µέτρα ελάφρυνσης που θα φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο βλέπουν ως ακόµη µία προσπάθεια επικοινωνιακού αντιπερισπασµού της Ν∆ την πρόθεσή της να καταθέσει στη Βουλή τροπολογία για τη µη µείωση του αφορολόγητου (σχετικό νοµοσχέδιο είχε παρουσιάσει το Κίνηµα Αλλαγής) και θυµίζουν πως ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε τροπολογία για την κατάργησή του εκ των υστέρων, µετά δηλαδή τη δηµόσια δέσµευση του πρωθυπουργού πως δεν θα εφαρµοστεί το µέτρο.

«Για ακόµη µία φορά µετά Χριστόν Προφήτης» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, τονίζοντας πως τα ίδια έκανε ο αρχηγός της Ν∆ και µε τον υποκατώτατο, ανακοινώνοντας 15 ηµέρες µετά τη δέσµευση της κυβέρνησης πως θα καταργηθεί. Ανάλογη κίνηση είχε κάνει άλλωστε η Ν∆ και για το θέµα της περικοπής των συντάξεων και αφού ο πρωθυπουργός είχε δεσµευθεί από το καλοκαίρι ότι στόχευση της κυβέρνησης είναι η κατάργηση του µέτρου.

Θα προχωρήσει θεσµικά

Γίνεται σαφές ότι η κυβέρνηση δεν θα συναινέσει σε ψήφιση «γαλάζιας» τροπολογίας για το αφορολόγητο, θέλοντας να προχωρήσει θεσµικά σε µια τέτοια ενέργεια και όχι προβαίνοντας σε µια µονοµερή κίνηση που αυτήν τη στιγµή εξυπηρετεί µόνο τις σκοπιµότητες της Νέας ∆ηµοκρατίας. Μία από αυτές τις σκοπιµότητες είναι να «σκεπάσει» η Πειραιώς τα θετικά µέτρα που προτίθεται να παρουσιάσει η κυβέρνηση τις επόµενες ηµέρες και µάλιστα µετά τη νέα συνάντηση που θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας µε το οικονοµικό του επιτελείο.

«Ας µη βιάζεται και λίαν συντόµως θα βρεθεί και πάλι στη δύσκολη θέση να ψηφίζει τις επιλογές του πρωθυπουργού για µέτρα ελάφρυνσης από το υπερπλεόνασµα» σχολιάζει το Μαξίµου, µε την υπόµνηση ότι ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης είχε οµολογήσει στη ∆ΕΘ πως η Ν∆ έχει στο πρόγραµµά της τη µείωση του αφορολόγητου. Μετά και τη χθεσινή συνέντευξη του προέδρου της Ν∆ το Μαξίµου σχολίασε καυστικά πως «επέλεξε την εργατική Πρωτοµαγιά για να πει χωρίς ντροπή στους εργαζόµενους πως η µαύρη εργασία αποτελεί επιλογή των εργαζοµένων και όχι παρανοµία των εργοδοτών και πως επιµένει στο Ασφαλιστικό Πινοσέτ για να εξυπηρετήσει τα επιχειρηµατικά συµφέροντα». Και όλα αυτά διότι «ο κ. Μητσοτάκης είναι σαρξ εκ της σαρκός του ∆ΝΤ».

Σηµειωτέον ότι η κυβέρνηση θεωρεί πως θα βρεθεί σε πλεονεκτική θέση, εφόσον η Ν∆ καταθέσει τελικώς πρόταση µοµφής εναντίον του Π. Πολάκη, καθώς η µετατροπή της από τον Αλέξη Τσίπρα σε ψήφο εµπιστοσύνης θα βοηθήσει το Μαξίµου να αποκαλύψει το πρόγραµµα της Ν∆ για το οκτάωρο, την κατάργηση του δώρου των Χριστουγέννων και άλλες «νεοφιλελεύθερες», όπως λέει, ακρότητες.

Ο πρωθυπουργός εξακολουθεί να βρίσκεται στην Κρήτη και σήµερα θα περιοδεύσει στους Νοµούς Ηρακλείου και Χανίων, στο πλαίσιο της προεκλογικής καµπάνιας του σχήµατος ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συµµαχία.

Στα Χανιά

Ο Αλέξης Τσίπρας το βράδυ της Παρασκευής θα µιλήσει σε συγκέντρωση στα Χανιά, στα πρότυπα όλων των εκδηλώσεων της Προοδευτικής Συµµαχίας, σε αίθουσες χωρητικότητας χιλιάδων θεατών. Την επόµενη εβδοµάδα αναµένεται να περιοδεύσει στα Γιάννενα και πιθανότατα και στην Ξάνθη. «Ανά δύο ηµέρες θα βρίσκεται σε µια µεγάλη πόλη» τονίζουν κυβερνητικές πηγές

Μέγαρο ΜαξίμουΣΥΡΙΖΑεκλογέςαφορολόγητο