Πολιτική|03.05.2019 07:42

Με στρατηγική man to man πηγαίνει στις κάλπες ο Τσίπρας

Βούλα Κεχαγιά

Την προσωπική αντιπαράθεση µε τον πρόεδρο της ΝΔ είτε στη Βουλή είτε στα τηλεοπτικά στούντιο επιλέγει ο Αλέξης Τσίπρας, επιδιώκοντας να παίξει man to man τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην τελική ευθεία πριν από τις ευρωεκλογές. Η κυβέρνηση προκαλεί την αξιωµατική αντιπολίτευση να αποδεχτεί ένα ντιµπέιτ µεταξύ των δύο, κάτι που ο πρόεδρος της Ν∆ προσπάθησε να αποφύγει προ δεκαηµέρου λέγοντας πως προτιµά µια σύγκρουση ανάµεσά τους στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης πρότασης µοµφής για τον Παύλο Πολάκη.

Ο πρωθυπουργός έχει προαναγγείλει πως θα µετατρέψει την πρόταση δυσπιστίας σε ψήφο εµπιστοσύνης, και εκ των πραγµάτων θεωρεί ότι θα αποκτήσει σηµαντικό πλεονέκτηµα έναντι του αντιπάλου του, όχι µόνο γιατί πιστεύει ότι το Κοινοβούλιο είναι το «γήπεδό» του, αλλά και γιατί εκτιµά ότι θα αναδειχθεί η προγραµµατική «γύµνια» της αξιωµατικής αντιπολίτευσης και η ροπή της σε αντικοινωνικά µέτρα.

Παρ’ όλα αυτά ο Αλέξης Τσίπρας, µετά και την πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξη του προέδρου της Ν∆, εκτιµά ότι µια live µεταξύ τους αναµέτρηση εφ’ όλης της ύλης θα βοηθήσει στον προεκλογικό διάλογο, στην παρουσίαση των διαφορετικών προγραµµάτων των δύο κοµµάτων και στην εξαγωγή χρήσιµων συµπερασµάτων για τον ελληνικό λαό. Ο Αλέξης Τσίπρας προκάλεσε σε τηλεµαχία τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη χθεσινοβραδινή οµιλία του στην Κρήτη. Είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης εκτρέπει τη συζήτηση σε δευτερεύοντα θέµατα και επιχειρώντας να αποφύγει µια ζωντανή τηλεοπτική συζήτηση µε επιχειρήµατα, «προσπάθησε να πιαστεί σαν κατσίκι από τα παντελόνια του Πολάκη για να µας κάνει πρόταση µοµφής, ότι µας στέρεψε το ήθος.

Ουδείς όµως µπορεί να κρυφτεί. Στο τέλος θα αναγκαστεί να αναµετρηθεί µε την αλήθεια, καθώς θα κάνω εγώ ντιµπέιτ µε τον λαό». Ηδη η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, µε επιστολή της προς την εκπρόσωπο Τύπου της Ν∆, Σοφία Ζαχαράκη, είχε επαναφέρει το ζήτηµα της τηλεοπτικής συζήτησης µεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών εν όψει των ευρωεκλογών.

Η επιστολή Σβίγκου

Η κυρία Σβίγκου θυµίζει πως οι ευρωεκλογές αποτελούν την πρώτη εκλογική διαδικασία µετά τις εθνικές εκλογές του Σεπτεµβρίου του 2015 αλλά και την πρώτη εκλογική αναµέτρηση που διεξάγεται εκτός προγράµµατος δηµοσιονοµικής προσαρµογής µετά την επιτυχή έξοδο της χώρας από το µνηµονιακό καθεστώς, τον Αύγουστο του 2018. Εποµένως, επισηµαίνει, «είναι µέγιστης πολιτικής σηµασίας η εφ’ όλης της ύλης και αναλυτική συζήτηση και αντιπαράθεση απόψεων και πολιτικών θέσεων, που θα συµβάλει στη σφαιρική ενηµέρωση των πολιτών για όλα τα µεγάλα ζητήµατα και διλήµµατα της περιόδου», επαναλαµβάνοντας την πρόσκληση για τηλεοπτική συζήτηση.

Γίνεται σαφές πως ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να οδηγήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε µια αντιπαράθεση µεταξύ τους ώστε να καταστεί αναπόφευκτη και η σύγκριση ανάµεσα στα πολιτικά πρόσωπα, την ικανότητά τους και τη διάθεσή τους να οδηγήσουν τη χώρα στον απεγκλωβισµό από µια αυστηρή οικονοµική πολιτική. Και πιστεύει πως για τον ίδιο, προνοµιακά πεδία είναι σαφώς η Βουλή, αλλά πρωτίστως µια τηλεοπτική συζήτηση στην οποία έχουν µεγαλύτερη πρόσβαση περισσότεροι πολίτες, ιδίως εάν αυτή µεταδοθεί διακαναλικά.

Ακόµη και η άρνηση του κ. Μητσοτάκη να συµµετάσχει σε ένα ντιµπέιτ µε τον Αλέξη Τσίπρα αποτελεί για το Μέγαρο Μαξίµου ενίσχυση της επιχειρηµατολογίας του ότι ο πρόεδρος της Ν∆ φοβάται να αναµετρηθεί µε τον πρωθυπουργό και να πει... αλήθειες σε σχέση µε το πρόγραµµα του κόµµατός του για το οκτάωρο, τις απολύσεις και το δώρο Χριστουγέννων. Ούτως ή άλλως ο πρωθυπουργός θα βρεθεί ενώπιος ενωπίω µε τον αρχηγό της αξιωµατικής αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια της συζήτησης για παροχή ψήφου εµπιστοσύνης, που αναµένεται να διαρκέσει δύο ηµέρες, αλλά και για τις ανάγκες της ψήφισης του νέου κοινωνικού πακέτου µέτρων που θα καταθέσει η κυβέρνηση.

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΑλέξης Τσίπραςεκλογές