Πολιτική|03.05.2019 07:41

Απορρίπτει η ΝΔ την πρόταση για ντιµπέιτ

Σπύρος Μουρελάτος

Στην προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίµου να ανακτήσει την πρωτοβουλία των πολιτικών κινήσεων, προσπάθεια που χαρακτηρίζουν «απέλπιδα», αποδίδουν στη Νέα Δηµοκρατία την πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ για διεξαγωγή τηλεµαχίας εν όψει ευρωεκλογών. Από τη στιγµή -λένε στο Μοσχάτο- που ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επιλέγει να µετατρέψει την πρόταση µοµφής κατά του Παύλου Πολάκη σε ψήφο εµπιστοσύνης, η επικείµενη διαδικασία στη Βουλή την επόµενη εβδοµάδα προσλαµβάνει εκ των πραγµάτων χαρακτήρα προεκλογικού ντιµπέιτ εφ’ όλης της ύλης.

«Οπως, προφανώς, γνωρίζετε, στο επαναλαµβανόµενο αίτηµα του ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη απαντήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνοντας την πρόταση µοµφής κατά του Παύλου Πολάκη» σηµειώνει χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος Τύπου του κόµµατος, Σοφία Ζαχαράκη, η οποία, µάλιστα, προσκαλεί την κυρία Σβίγκου να παρακολουθήσουν µαζί τη συγκεκριµένη διαδικασία από τα θεωρεία της Βουλής. Ούτως ή άλλως, υπενθυµίζουν στη Ν∆, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι µόλις ο κ. Τσίπρας προκηρύξει εκλογές και κλείσει η Βουλή, τότε θα διεξαχθεί τηλεµαχία, όπως ορίζει η εκλογική νοµοθεσία. Την ίδια ώρα, στην Πειραιώς επισηµαίνουν την «αφωνία του πρωθυπουργού» µετά την πρόσκληση Μητσοτάκη να προσυπογράψει τη «γαλάζια» τροπολογία περί κατάργησης της µείωσης του αφορολογήτου. Το γεγονός επέλεξε να υπογραµµίσει από την αγορά του Χαλανδρίου, όπου περιόδευσε χθες, ο πρόεδρος της Ν∆.

«Παροχολογία»

Στο Μοσχάτο, όσο το Μέγαρο Μαξίµου δεν απαντά στο «γαλάζιο» αίτηµα τόσο ενισχύεται η εντύπωση ότι η δήλωση Τσίπρα για τη µη εφαρµογή του συγκεκριµένου µέτρου εντάσσεται στην «προσφιλή τακτική της ανέξοδης παροχολογίας». Στο κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, µάλιστα, επιµένουν πως η απροθυµία της κυβέρνησης να προσυπογράψει την τροπολογία αποτελεί και έµµεση παραδοχή ότι η χώρα υπάγεται στην πραγµατικότητα σε ένα άτυπο 4ο µνηµόνιο, µια και ο πρόεδρος της ΝΔ έχει προτείνει να διαπραγµατευτούν από κοινού τα δύο κόµµατα την κατάργηση της µείωσης του αφορολόγητου ορίου στις Βρυξέλλες. Συναφής µε τα προαναφερθέντα είναι η επικαιροποίηση της δέσµευσης Μητσοτάκη για επαναδιαπραγµάτευση των πρωτογενών πλεονασµάτων µέσω συνέντευξής του στη βελγική εφηµερίδα «Le Soir».

Ο πρόεδρος της Ν∆ εξηγεί πως η συγκεκριµένη διαδικασία προϋποθέτει την ανάκτηση της εµπιστοσύνης στις ελληνικές Αρχές, εξ ου και δεν θα ενεργοποιηθεί άµα τη αναλήψει των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης, ενώ υπογραµµίζει τη στενή σχέση που διατηρεί µε τον υποψήφιο του ΕΛΚ για την προεδρία της Κοµισιόν, Μάνφρεντ Βέµπερ.

Οπως επισηµαίνει, «συζητήσαµε µε τον Μάνφρεντ σχετικά µε το ζήτηµα των πρωτογενών πλεονασµάτων, τα οποία θεωρώ υπερβολικά υψηλά και πιστεύω ότι και εκείνος είναι σύµφωνος µε αυτή την άποψη». Αναφορικά µε τη Συµφωνία των Πρεσπών, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθαρίζει εκ νέου πως η χώρα µας δεν απεµπολεί το δικαίωµα του βέτο έναντι της ενταξιακής προοπτικής των βόρειων γειτόνων µας. Πανηγυρικό χαρακτήρα προσλαµβάνει αύριο, εξάλλου, η σύγκληση της Πολιτικής Επιτροπής του κόµµατος, κατά την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναµένεται να ζητήσει απόλυτη εκλογική συστράτευση, ώστε «να µην πάει καµία ψήφος χαµένη», όπως θα πει χαρακτηριστικά.

Νέα ΔημοκρατίαΚυριάκος ΜητσοτάκηςΠαύλος Πολάκης