Πολιτική|04.05.2019 07:09

Στην αντεπίθεση ο Αλέξης Τσίπρας με «όπλο» την οικονομία

Βούλα Κεχαγιά

Αλλεπάλληλες συσκέψεις µε τους επιτελείς του θα έχει µέσα στο Σαββατοκύριακο ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς ακολουθεί µία εξαιρετικά απαιτητική εβδοµάδα υποχρεώσεων στην περιφέρεια αλλά και στη Βουλή.

Ο πρωθυπουργός πιθανολογείται ότι µπορεί να αντικαταστήσει άµεσα την Ελενα Κουντουρά στο υπουργείο Τουρισµού, µετά την παραίτησή της από το υπουργικό αξίωµα λόγω της συµµετοχής της στις ευρωεκλογές. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει διασαφηνίσει τις προθέσεις του ως προς το πρόσωπο που θα διαδεχθεί την κυρία Κουντουρά, αν και πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να επιλέξει στέλεχος που προέρχεται από την Προοδευτική Συµµαχία -ενδεχοµένως και από τη ∆ΗΜΑΡ- για να σηµατοδοτήσει τη συνεργασία και σε κυβερνητικό επίπεδο.

Η εβδοµάδα που ακολουθεί παρουσιάζει έντονο πολιτικό ενδιαφέρον, µε την κυβέρνηση να προαναγγέλλει την κατάθεση του νοµοσχεδίου για τις 120 δόσεις σε ασφαλιστικά ταµεία και Εφορία το αργότερο έως τη ∆ευτέρα.

Αρµόδιες πηγές διευκρινίζουν ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι η σχετική ρύθµιση να ψηφιστεί το πρώτο δεκαήµερο του Μαΐου. Την ίδια ώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ∆ηµήτρης Τζανακόπουλος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόµενο επαναδιαπραγµάτευσης του ύψους των πλεονασµάτων από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Μιλώντας στην ΕΡΤ, είπε πως «αν υπάρχει κάποιος που έχει τη δυνατότητα να θέσει το ζήτηµα και να πετύχει µια καλύτερη ρύθµιση, είναι η σηµερινή κυβέρνηση», απαντώντας εµµέσως πλην σαφώς στα όσα υποστηρίζει ο πρόεδρος της Ν∆ λέγοντας ότι θα εφαρµοστεί η µείωση των πρωτογενών πλεονασµάτων από το 2021 και έπειτα.

Το νέο πακέτο

Εκ παραλλήλου, το Μαξίµου θα µορφοποιήσει και το νέο πακέτο θετικών µέτρων που θα ψηφιστεί πριν από τις ευρωεκλογές, ώστε οι ανακοινώσεις να γίνουν άµεσα από τον Αλέξη Τσίπρα. Θα προηγηθεί συνάντηση του πρωθυπουργού µε το οικονοµικό επιτελείο, µε κατεύθυνση την ψήφιση φοροελαφρύνσεων αλλά και τη θέσπιση ενός µέτρου µόνιµου χαρακτήρα, όπως είναι, για παράδειγµα, η καθιέρωση µίας 13ης σύνταξης για τους συνταξιούχους. «Εχει δηµιουργηθεί αρκετά µεγάλος δηµοσιονοµικός χώρος, που θα αξιοποιηθεί για τη στήριξη του κοινωνικού κράτους και της µεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών» είπε σχετικά ο ∆. Τζανακόπουλος, ενώ και ο πρωθυπουργός από το Χουδέτσι της Κρήτης έκανε λόγο για νέα «ευχάριστα µέτρα» υπέρ των πολλών.

Η κυβέρνηση θα προχωρήσει στις απαραίτητες νοµοθετήσεις χωρίς να τις συναρτά χρονικά µε την κατάθεση τροπολογίας της Ν∆ για το αφορολόγητο ή την πρόταση µοµφής εναντίον του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη.

Ο πρωθυπουργός έχει προαναγγείλει ότι θα µετατρέψει την πρόταση δυσπιστίας σε ψήφο εµπιστοσύνης προς την κυβέρνησή του και όλα δείχνουν πως η συζήτηση που θα διεξαχθεί θα είναι διήµερης διάρκειας.

Το Μαξίµου γνωρίζει πως η αξιωµατική αντιπολίτευση θα επιχειρήσει να εστιάσει τα πυρά της στο θέµα Πολάκη και στην καταστροφή στο Μάτι, αλλά ο κυβερνητικός σχεδιασµός στρέφεται στο να αφαιρέσει από τον πρόεδρο της Ν∆ το όποιο πλεονέκτηµα, οδηγώντας τη συζήτηση σε προγραµµατικά θέµατα που θα αποκαλύψουν τις αντικοινωνικές πολιτικές της Ν∆ για το οκτάωρο, τις απολύσεις και την κατάργηση του κοινωνικού µερίσµατος. Ως προς το αφορολόγητο, η κυβέρνηση έχει κάνει σαφές ότι δεν πρόκειται να υποστηρίξει τη «γαλάζια» τροπολογία, εντάσσοντάς την σε µια προσπάθεια επικοινωνιακού αντιπερισπασµού.

Σε ό,τι αφορά το ντιµπέιτ, ο Αλέξης Τσίπρας θα εξακολουθήσει να βοµβαρδίζει τον πρόεδρο της Ν∆ µε αιτήµατα για τηλεοπτική αναµέτρηση, ώστε να επιχειρηµατολογεί αναφορικά µε τους «φόβους» του Κυριάκου Μητσοτάκη να αντιπαρατεθεί µαζί του στην τηλεόραση για θέµατα που απασχολούν τη συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας

Αλέξης Τσίπρας120 δόσειςελληνική οικονομίαΣΥΡΙΖΑ