Πολιτική|04.05.2019 21:59

Κύκλοι Πολάκη: Δεν χάσαμε τη χορηγία του «Νιάρχος» αλλά μόνο… 4 εκατ. ευρώ!

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η είδηση ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας κατόρθωσε και έχασε χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.

Με βάση επίσημη ανακοίνωση του Ιδρύματος, η χορηγία αποσύρθηκε διότι επί 15 μήνες το υπουργείο Υγείας δεν κατέθεσε πρόταση για την υλοποίηση του προγράμματος.

Η είδηση έκανε τον γύρο του διαδικτύου χωρίς μέχρι σήμερα κανείς από το υπουργείο Υγείας να έχει απαντήσει επίσημα.

Ωστόσο, κύκλοι προσκείμενοι στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη διαμηνύουν ότι δεν χάθηκαν όλα τα 300 εκατ. ευρώ, αλλά μόνο τα 4 εκατ. ευρώ!

Ειδικότερα, κύκλοι που πρόσκεινται στον Παύλο Πολάκη αναφέρουν “αβάσιμα και ενδεχομένως υποβολιμαία κρίνονται τα δημοσιεύματα που σπεύδουν να μιλήσουν για απόσυρση από πλευράς Ιδρύματος Νιάρχου της δωρεάς των 300 εκατομμυρίων Ευρώ προς το υπουργείο Υγείας.

Η υλοποίηση της συγκεκριμένης δωρεάς προχωράει κανονικά στο συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της και συγκεκριμένα στη δημιουργία των 2 μεγάλων νοσοκομείων (Κομοτηνής και Παίδων Θεσσαλονίκης, που αφορά σε περίπου 200 από τα 300 εκ. ευρώ), στην αγορά και συντήρηση των αεροπλάνων και ελικοπτέρων του ΕΚΑΒ (27 εκ. ευρώ περίπου), για τα PET και τα Κυκλοτρόνια, για την εκπαίδευση των φοιτητών ιατρικής στο «τραύμα» και τις κινητές μονάδες κλπ.

Πρόσκαιρη εμπλοκή παρουσιάστηκε μόνο κατά το σκέλος της δωρεάς που αφορούσε στην εκπαίδευση ενάντια στις ενδο-νοσοκομειακές λοιμώξεις (πρόγραμμα που δεν φτάνει ούτε τα 4 εκ. ευρώ, συνολικά)… κι αυτό επειδή υπάρχει σε εξέλιξη αντίστοιχο πρόγραμμα από τον ΕΟΔΥ (πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ). Παρ’ όλα αυτά και για αυτήν την εξέλιξη γίνονται συνεννοήσεις μεταξύ του Ιδρύματος και του υπουργείου”.

Από την πλευρά του, ο Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Οικονόμου, έκανε την ακόλουθη δήλωση για το θέμα: «Πρωτοφανής είναι η παντελής αδυναμία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας να εγγυηθεί τη Δημόσια Υγεία στην πατρίδα μας.

Τελευταίο ηχηρό ράπισμα στην αξιοπιστία του Υπουργείου Υγείας, είναι η ακύρωση από την πλευρά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) ευρείας εκπαιδευτικής δράσης, μέσω δωρεάς προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ, με σκοπό την αντιμετώπιση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων,οι οποίες θέτουν σε διαρκή κίνδυνο τη δημόσια υγεία και ευθύνονται για τον θάνατο 1600 συμπολιτών μας και για δεκάδες χιλιάδες νοσηλείες κάθε χρόνο.

Μη ανταποκρινόμενη επί 15 μήνες στις προφανείς υποχρεώσεις της η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, είχε ως αποτέλεσμα η αρμόδια ομάδα έργου του Ελληνικού Δημοσίου να μην καταθέσει “ώριμη και ολοκληρωμένη πρόταση προς αξιολόγηση στο ΙΣΝ που θα διασφάλιζε την ομαλή πορεία της δράσης”, όπως αναφέρεται στην τακτική τριμηνιαία Ενημέρωση Προόδου Εργασιών.

Πρόκειται άραγε για μια ακόμα τραγική ολιγωρία της Κυβέρνησης ή για την πασίγνωστη εμμονή της στην δαιμονοποίηση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, ακόμη και όταν αυτή αφορά κοινωφελείς δράσεις και δωρεές; Ενδεχομένως, βέβαια να είναι και τα δύο.

Ευτυχώς για τους πολίτες, η κυβέρνηση που έβλεπε τις ευκαιρίες να περνούν, οδεύει οριστικά προς την έξοδο. Η εκλογική ετυμηγορία και η καταδίκη των πολιτικών ΣΥΡΙΖΑ και των ευκαιριακών συνοδοιπόρων του θα εκφραστεί εμφατικά στις 26 Μαΐου και θα ολοκληρωθεί στις εθνικές εκλογές».

χορηγίαυπουργείο ΥγείαςΊδρυμα Σταύρος Νιάρχος