Πολιτική|05.05.2019 08:26

Η ντιρεκτίβα Μητσοτάκη: Στρατηγική διπλής στόχευσης από τη ΝΔ

Σπύρος Μουρελάτος

Είκοσι μια ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου, η ηγεσία της Νέας ∆ηµοκρατίας ενεργοποιεί το τελικό σχέδιο της προεκλογικής της στρατηγικής. Σύµφωνα µε «ντιρεκτίβα» του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον στενό κύκλο των συνεργατών του αλλά και προς όλες τις βαθµίδες του κοµµατικού µηχανισµού, η προεκλογική προπαρασκευή του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης έχει διπλή στόχευση: αφενός να αναδείξει τις θετικές προγραµµατικές προτάσεις του κόµµατος, καθώς στην Πειραιώς φέρονται πεπεισµένοι για την υπεροχή του προγράµµατός τους σε τοµείς όπως η Οικονοµία, η Παιδεία, η Υγεία, η Ασφάλεια και οι Θεσµοί, και αφετέρου να αποδοµήσει τα κυβερνητικά πεπραγµένα της προηγούµενης 4ετίας.

«Γαλάζιοι» επιτελείς εξηγούν πως η επικοινωνιακή τακτική της Ν∆ επιδιώκει να αντιστρέψει το βασικό κυβερνητικό αφήγηµα, σύµφωνα µε το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ µεριµνά για το συµφέρον των πολλών έναντι των ελίτ

Ο κεντρικός στόχος

Τόσο οι παρεµβάσεις του προέδρου του κόµµατος για την αποκλιµάκωση των φορολογικών συντελεστών και των ασφαλιστικών εισφορών και την επαναδιαπραγµάτευση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασµα, όσο και το σχέδιό του για την απεµπλοκή εµβληµατικών επενδύσεων, όπως το Ελληνικό, καταδεικνύουν, σύµφωνα µε υψηλόβαθµες κοµµατικές πηγές, ότι η πολιτική της Ν∆ ωφελεί τους πολλούς µέσω της δηµιουργίας νέων και καλύτερα αµειβόµενων θέσεων εργασίας και δηµιουργεί συνθήκες για την επανεκκίνηση της οικονοµίας. Αδιάψευστο µάρτυρα της «κοινωνικής αναλγησίας του συστήµατος εξουσίας ΣΥΡΙΖΑ» θεωρούν στην Πειραιώς την επικοινωνιακή διαχείριση της τραγωδίας στο Μάτι, η οποία επανήλθε στην επικαιρότητα µέσω του αφιερώµατος του Αλέξη Παπαχελά. Η Ν∆ επαναφέρει µάλιστα δύο κεντρικά κατ’ αυτήν ερωτήµατα προς τον πρωθυπουργό, ρωτώντας κατά πόσον γνώριζε για τους νεκρούς την ώρα της νυχτερινής σύσκεψης και κατά πόσον τα περί δήθεν οργανωµένου σχεδίου εµπρησµού είχαν την εξουσιοδότησή του.

Από αύριο, το Μοσχάτο εξαπολύει σύµφωνα µε καλά πληροφορηµένες πηγές την τελική αντεπίθεσή του µέσω της προβολής των πρώτων τηλεοπτικών σποτ, στα οποία συνυπάρχουν κωδικοποιηµένες οι βασικές δεσµεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Παρά τα ενθαρρυντικά δηµοσκοπικά ευρήµατα και όσα µεταφέρουν από τις εξορµήσεις τους στελέχη του κόµµατος, ο κ. Μητσοτάκης ξορκίζει τους... πρόωρους πανηγυρισµούς. Μολονότι ο ίδιος και τα στελέχη του αποφεύγουν να οριοθετήσουν τον εκλογικό πήχη για τις ευρωεκλογές, οι επαναλαµβανόµενες αναφορές του προέδρου της Ν∆ σε µια ευρεία και καθαρή νίκη υποδηλώνουν, σύµφωνα µε συνεργάτες του, µια ευδιάκριτη και άνετη διαφορά.

«Οι τελευταίες εβδοµάδες αποτελούν µια συνεχή διάψευση των κυβερνητικών προσδοκιών, καθώς η αρχική εκλογική στρατηγική του Μεγάρου Μαξίµου περιήλθε σύντοµα σε πλήρες αδιέξοδο» παρατηρούν έµπειροι κοµµατικοί παράγοντες. Τα ίδια πρόσωπα υπενθυµίζουν πως η αρχική στόχευση του κυβερνητικού στρατοπέδου ήταν η αποτυχηµένη, όπως αποδείχτηκε, προσπάθεια ταύτισης του Κυριάκου Μητσοτάκη µε την ακροδεξιά και οι επιθέσεις προς τον υποψήφιο του ΕΛΚ για την προεδρία την Κοµισιόν, Μάνφρεντ Βέµπερ.

Σύµφωνα µε την Πειραιώς, η κυβερνητική στρατηγική επένδυε στην παραδοσιακή χαλαρότητα της ψήφου στην ευρωκάλπη, ώστε να µετριαστεί πάση θυσία η αποδοκιµασία του ΣΥΡΙΖΑ. Αντ’ αυτού, επιµένουν οι ίδιες πηγές, η Ν∆ έχει κατορθώσει να προσδώσει χαρακτήρα εθνικών εκλογών στις ευρωεκλογές και τις περιφερειακές εκλογές, υπογραµµίζοντας τον δηµοψηφισµατικό χαρακτήρα της επερχόµενης αναµέτρησης. Κατά τις ίδιες πηγές, το γεγονός πιστοποιεί η επιστράτευση εκ µέρους της κυβέρνησης του αποκαλούµενου πακέτου φοροελαφρύνσεων, που σύµφωνα µε τον κυβερνητικό σχεδιασµό είχε προγραµµατιστεί να κατατεθεί λίγο πριν από τις βουλευτικές εκλογές.

Το αφορολόγητο

Ακόµα όµως και αυτή η κυβερνητική αναδίπλωση υπονοµεύθηκε, όπως τονίζεται, από την απροθυµία του κ. Τσίπρα να προσυπογράψει την τροπολογία της Ν∆ για την κατάργηση της µείωσης του αφορολόγητου ορίου, η οποία, κατά τους συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, πλήττει ευθέως την αξιοπιστία όλων των οικονοµικών δεσµεύσεων του πρωθυπουργού. Επιπλέον, η επιλογή του κ. Τσίπρα να προστατεύσει και να καλύψει ανεξαρτήτως κόστους τον Παύλο Πολάκη υπαγορεύθηκε εν πολλοίς από την επιλογή της Πειραιώς να αναγάγει, µέσω της κατάθεσης πρότασης µοµφής, σε µείζον θέµα ηθικής και πολιτικής τάξης τις πρακτικές του αναπληρωτή υπουργού Υγείας.

«Ο κ. Τσίπρας επιλέγοντας να κάνει πασχαλινές διακοπές µε τον κ. Πολάκη απέδειξε ότι ο εν λόγω υπουργός δεν είναι ένα τυχαίο στέλεχος, αλλά ο πολιτικός καθρέφτης του, η βαθιά ψυχή της παρέας του Μαξίµου» επισηµαίνουν χαρακτηριστικά «γαλάζιες» πηγές.

Κατά το Μοσχάτο, ένδειξη πανικού αποτελεί επίσης η εµµονή του Μεγάρου Μαξίµου στη διεξαγωγή τηλεοπτικού ντιµπέιτ, την ώρα που, όπως λέγεται, η κυβέρνηση δεν έχει προκηρύξει εθνικές εκλογές.

Από τη Ν∆ αντιτείνουν ότι η κοινοβουλευτική µάχη της προσεχούς εβδοµάδας προσλαµβάνει τον χαρακτήρα µιας εφ’ όλης της ύλης πολιτικής αναµέτρησης και µάλιστα τριήµερης, όπου πέραν της υπόθεσης Πολάκη, η κυβέρνηση θα κληθεί να απολογηθεί για τις παρενέργειες της πολιτικής της στην Οικονοµία, την Ασφάλεια, την Υγεία, την εθνικά επιβλαβή Συµφωνία των Πρεσπών, στο Προσφυγικό µε τις εικόνες ντροπής στη Μόρια και την Ειδοµένη, αλλά και για τις καταγγελίες Μαρινάκη και την υπόθεση Πετσίτη

Νέα ΔημοκρατίαΚυριάκος Μητσοτάκης