Πολιτική|05.05.2019 12:31

Ακάρ: Η Τουρκία έτοιμη να προστατεύσει με τρόπο αποτρεπτικό τα δικαιώματά της

Newsroom

«Η Τουρκία είναι αποφασισμένη πάντα να προστατεύει ως εγγυήτρια χώρα τα δικαιώματα του Τ/Κ λαού, που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο, στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και να μην επιτρέψει τετελεσμένα», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας απαντώντας στις πρόσφατες δηλώσεις των Ελλήνων αξιωματούχων.

Ο Χουλουσί Ακάρ απευθύνοντας έκκληση για ψυχραιμία και συνεργασία, παράλληλα δήλωσε την αποφασιστικότητα της Τουρκίας για την προστασία των δικαιωμάτων της.

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας, οι ενεργειακοί πόροι στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να αποτελούν γέφυρα για ειρήνη, διάλογο και κοινή ανάπτυξη και για το λόγο αυτό εξήρε την ανάγκη του καθορισμού των δικαιοδοσιών στη θάλασσα με τη συμφωνία όλων των παράκτιων κρατών για ένα ειρηνικό μέλλον.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας υπογράμμισε, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του OPEN TV Μαρία Ζαχαράκη, ότι δεν θα κάνουν τα στραβά μάτια στις απόπειρες σφετερισμού των δικαιωμάτων τους, αξιοποιώντας μάλιστα γι’ αυτό το σκοπό το διεθνές δίκαιο που ισχύει στην περιοχή. Σύμφωνα με τον Χουλουσί Ακάρ, όλα τα ζητήματα μπορούν να λυθούν ειρηνικά στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, των σχέσεων καλής γειτονίας, της αμοιβαίας καλής θέλησης και του σεβασμού, καθώς και μέσω του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων και ότι η Τουρκία πάντα ενεργεί με βάση αυτές τις αρχές, αλλά αναμένει την ίδια ευαισθησία και από τους συνομιλητές της.

Η Τουρκία δεν εποφθαλμιά τα εδάφη και τη γη καμίας άλλης χώρας, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της γείτονος, τονίζοντας ότι σέβεται την αρχή της συμμόρφωσης με το διεθνές δίκαιο. «Η Τουρκική Δημοκρατία είναι έτοιμη να προστατεύσει, αν χρειαστεί, με τρόπο αποτελεσματικό, αποτρεπτικό και με σεβασμό στην εθνική της κυριαρχία τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του λαού της», διαμήνυσε.

Ο Χουλουσί Ακάρ συνέστησε μάλιστα τις γείτονες χώρες να αποφεύγουν ενέργειες που βλάπτουν την αμοιβαία εμπιστοσύνη, την ειρήνη και τη σταθερότητα.

Χουλούσι ΑκάρΕλλάδαΤουρκία