Ανδρουλάκης για Ιερά Μονή Σινά: Εκτεθειμένοι ο Μητσοτάκης και το ΥΠΕΞ
NewsroomΟργισμένη ήταν η αντίδραση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη αναφορικά με την απόφαση της Αιγύπτου να προχωρήσει στη μονομερή μεταβολή του νομικού καθεστώτος ιδιοκτησίας και λειτουργίας της Ιεράς Μονής Αικατερίνης Όρους Σινά.
Η δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη:
«Η απόφαση των αρχών της Αιγύπτου να προχωρήσει στη μονομερή μεταβολή του νομικού καθεστώτος ιδιοκτησίας και λειτουργίας της Ιεράς Μονής Αικατερίνης Όρους Σινά, στη δήμευση περιουσίας και την έξωση μοναχών του αρχαιότερου εν ζωή ορθόδοξου μοναστηριού στον κόσμο, προκαλεί έντονη ανησυχία, καθώς συνιστά ευθεία αμφισβήτηση της θρησκευτικής ελευθερίας των ορθοδόξων χριστιανών αλλά και προσβολή ενός μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.
Για μια ακόμη φορά ο κ. Μητσοτάκης και το Υπουργείο Εξωτερικών είναι βαθύτατα εκτεθειμένοι.
Ιδίως για το ύφος και τη χαμηλή ένταση της αντίδρασης του Υπουργείου Εξωτερικών, με δεδομένη την απροκάλυπτη αθέτηση των αμοιβαίων δεσμεύσεων Ελλάδας-Αιγύπτου που είχαν αναληφθεί σε υψηλό επίπεδο και με ευθύνη του ίδιου του Πρωθυπουργού.
Το νέο αυτό σοβαρό περιστατικό, δυστυχώς, επιβεβαιώνει ότι το διπλωματικό αποτύπωμα της χώρας στην ευρύτερη περιοχή απομειώνεται επικίνδυνα, ακόμη και στις διμερείς σχέσεις με φίλιες χώρες, όπως η Αίγυπτος.
Καλούμε την Κυβέρνηση να εντείνει άμεσα και αποτελεσματικά τις διπλωματικές της προσπάθειες σε διμερές και πολυμερές επίπεδο, για την προστασία της Μονής ως συμβόλου ειρηνικής συνύπαρξης θρησκειών και πολιτισμών.»
- Η εβδομάδα που «ράγισε» τη Δύση: Οι απειλές Τραμπ για τη Γροιλανδία και το τέλος όσων ξέραμε
- Ποινή φυλάκισης στη διευθύντρια που φίμωσε μαθητή - «Αν τον έβλεπα να δυσανασχετεί δεν θα το έκανα»
- Βίντεο ντοκουμέντο: Η στιγμή που ο άντρας παρασύρει με το αμάξι του την υπάλληλο των ΕΛΤΑ - Πώς ξεκίνησαν όλα
- «Νομίζω ότι μόλις δολοφόνησα δύο ανθρώπους»: Υπνοβάτης οδήγησε 20χλμ., σκότωσε με λοστό και αθωώθηκε