Πολιτική|22.10.2018 23:22

Ηχηρό µήνυµα Παυλόπουλου εν όψει συνταγµατικής αναθεώρησης

Αντώνης Γκιόκας

Τη συζήτηση για τη συνταγµατική αναθεώρηση, που είχε ατονήσει, επανέφερε στο τραπέζι του δηµοσίου διαλόγου ο Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας, µε την παρέµβαση που πραγµατοποίησε την Τετάρτη σε συνέδριο που διοργάνωσε η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας, µε θέµα «Προεδρική ∆ηµοκρατία versus Προεδρευοµένης Κοινοβουλευτικής ∆ηµοκρατίας».

Από τη Λευκωσία, ο Προκόπης Παυλόπουλος τοποθετήθηκε µε σαφήνεια κατά της απευθείας εκλογής του Προέδρου της ∆ηµοκρατίας από τον λαό, στέλνοντας µήνυµα προς τους οπαδούς αυτής της άποψης (που βρίσκονται -σχεδόν- σε όλα τα κόµµατα του δηµοκρατικού τόξου) ότι µια τέτοια αλλαγή µπορεί να δηµιουργήσει συνταγµατικές στρεβλώσεις.

Η πρόταση για απευθείας εκλογή του Προέδρου της ∆ηµοκρατίας, και µάλιστα µε αυξηµένες αρµοδιότητες, εντάσσεται στην ατζέντα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα εν όψει της συζήτησης για την αναθεώρηση του Συντάγµατος – που ο ίδιος έχει πει ότι θα ανοίξει µέσα στο φθινόπωρο. Την ιδέα αυτή, ως προς το σκέλος της απευθείας εκλογής, δεν φαίνεται να υιοθετεί η Νέα ∆ηµοκρατία επί Κυριάκου Μητσοτάκη, όµως είχε συµπεριληφθεί στις προτάσεις της συγκυβέρνησης των Αντώνη Σαµαρά - Ευάγγελου Βενιζέλου. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι η συγκεκριµένη σκέψη κυοφορείται τόσο στο κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης όσο και στο ΚΙΝΑΛ.

Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι µε αυτή την ιδέα είχε κάποτε φλερτάρει και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραµανλής, χωρίς ωστόσο να τοποθετηθεί ποτέ δηµόσια. «Να µην υιοθετηθεί η ιδέα της απευθείας από τον λαό εκλογής του Προέδρου της ∆ηµοκρατίας, και µάλιστα µε ιδιαιτέρως ενισχυµένες αρµοδιότητες, αφού κάτι τέτοιο θα οδηγούσε, ενδεχοµένως, σε µια συνταγµατικώς προβληµατική στροφή του πολιτεύµατος προς την κατεύθυνση της Προεδρικής ∆ηµοκρατίας» είπε ο Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος τοποθετήθηκε και µε την ιδιότητα του ακαδηµαϊκού (εκτός από εκείνη του Προέδρου της ∆ηµοκρατίας), παραθέτοντας µια σειρά από ισχυρά επιχειρήµατα. Εν όψει της συζήτησης για τη συνταγµατική αναθεώρηση, προειδοποίησε ότι η υιοθέτηση αυτής της πρότασης θα κατέληγε «οιονεί νοµοτελειακώς, σε ένα είδος θεσµικής και πολιτικής “διαρχίας” στην κορυφή της εκτελεστικής εξουσίας, η οποία έρχεται σε αντίθεση προς την κοινοβουλευτική παράδοση και λειτουργία του ελληνικού πολιτεύµατος». 

Oι κίνδυνοι

Ταυτόχρονα, ο Πρ. Παυλόπουλος ανέδειξε και τους κινδύνους που µπορεί να επιφέρει η λήψη αποφάσεων υπό όρους «άµεσης δηµοκρατίας». Χρησιµοποίησε, µάλιστα, ως παράδειγµα την ευρεία χρήση δηµοψηφισµάτων, που σε πολλές περιπτώσεις χρησιµοποιούνται από δηµαγωγούς για την επικύρωση µιας προειληµµένης απόφασης, µε τον θεσµικό και πολιτικό «µανδύα» τής δήθεν ευρείας δηµοκρατικής της νοµιµοποίησης.

Προκόπης ΠαυλόπουλοςΠρόεδρος της Δημοκρατίαςαναθεώρηση Συντάγματος