Πολιτική|06.05.2019 08:12

Νέα Δημοκρατία: «Γαλάζιο» πλάνο για τριήµερο πρέσινγκ

Σπύρος Μουρελάτος

Τριήµερο αποδόµησης των κυβερνητικών πεπραγµένων της προηγούµενης τετραετίας σηµείο προς σηµείο χαρακτηρίζεται από την ηγεσία της ΝΔ η επικείµενη κοινοβουλευτική διαδικασία στη Βουλή, µε την κατάθεση πρότασης µοµφής κατά του Παύλου Πολάκη µετά την επίθεσή του κατά του Στέλιου Κυµπουρόπουλου.

Οπως τονίζεται από την Πειραιώς, µετά την επιλογή του κ. Τσίπρα να καλύψει πλήρως τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, µετατρέποντας την πρόταση µοµφής σε ψήφο εµπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, «ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα καλέσει κάθε υπουργό και βουλευτή της πλειοψηφίας να αναµετρηθεί µε τη συνείδηση και την αξιοπρέπειά του και να τοποθετηθεί κατά πόσον ταυτίζεται µε το ήθος, το ύφος και τις πρακτικές Πολάκη».

Το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης δεν εξαντλεί, όµως, τη στρατηγική του στο συγκεκριµένο θέµα και στην «ταύτιση Τσίπρα – Πολάκη». Υψηλόβαθµες κοµµατικές πηγές προϊδεάζουν πως «το σφυροκόπηµα θα είναι συνεχές για την επικοινωνιακή και επιχειρησιακή διαχείριση της ανείπωτης τραγωδίας στο Μάτι», στο φόντο όσων αποκάλυψε το αφιέρωµα του Αλέξη Παπαχελά στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Στο στόχαστρο της Ν∆ θα βρεθούν επίσης οι βασικές οικονοµικές επιλογές των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, που, όπως υπογραµµίζεται, «κατέληξαν σχεδόν στην εξόντωση της µεσαίας τάξης».

Το αφορολόγητο

Μάλιστα, η άρνηση της κυβέρνησης να υπερψηφίσει τη «γαλάζια» τροπολογία για την άρση της µείωσης του αφορολόγητου ορίου ερµηνεύεται από επιτελείς του κόµµατος ως καίριο πλήγµα στην αξιοπιστία όλων ανεξαιρέτως των προεκλογικών εξαγγελιών του πρωθυπουργού. Στη διαδικασία, όπου έχει αποφασιστεί να µετέχουν όλα τα κορυφαία στελέχη της Ν∆, συµπεριλαµβανοµένων και των δύο αντιπροέδρων, Κωστή Χατζηδάκη και Αδώνιδος Γεωργιάδη, αναµένεται να ασκηθεί σφοδρή κριτική σε όλο το εύρος της κυβερνητικής πολιτικής, µε αιχµή τους τοµείς Ασφάλειας, Παιδείας, Υγείας, ∆ικαιοσύνης, Θεσµών. Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση του πρωθυπουργού να προγραµµατίσει απόψε οµιλία στην Ξάνθη ξένισε την ηγετική οµάδα της Νέας ∆ηµοκρατίας.

«Ο κ. Τσίπρας, που ξυπνά και κοιµάται µε το ντιµπέιτ, αποφάσισε να µεταβεί στην Ξάνθη, ενώ γνώριζε εδώ και 15 ηµέρες πως µόλις επανεκκινήσουν οι εργασίες της Ολοµέλειας θα κατατεθεί η πρόταση µοµφής της Ν∆» επισηµαίνουν τακτικοί συνοµιλητές του κ. Μητσοτάκη. Χθες, από τη ∆ράµα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέµεινε πως η κυβέρνηση της Ν∆ θα στηρίξει εµπράκτως και ποικιλοτρόπως τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, προκειµένου, όπως είπε, να καταπολεµηθεί και η ανεργία των νέων. Από το µαρτυρικό ∆οξάτο, ο πρόεδρος της Ν∆ υπενθύµισε πως λαός που δεν γνωρίζει την ιστορία του δεν έχει µέλλον, αναφερόµενος εµµέσως πλην σαφώς στη Συµφωνία των Πρεσπών

Νέα ΔημοκρατίαΣτέλιος ΚυμπουρόπουλοςαφορολόγητοΠαύλος Πολάκης