Πολιτική|06.05.2019 07:51

Κόντρα ΚΙΝΑΛ στον διπολισµό - Ο διμέτωπος της Φώφης Γεννηματά

Φώφη Γιωτάκη

Την προοδευτική κατεύθυνση που θα πάρουν οι πολιτικές εξελίξεις -εφόσον το Κίνηµα Αλλαγής λάβει «ισχυρή εντολή» στις εκλογές- επιχείρησε να περιγράψει η Φώφη Γεννηµατά, εξαπολύοντας χθες από τη Χαλκίδα σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και τη Νέα Δηµοκρατία.

Η αρχηγός του Κινήµατος Αλλαγής µε την οµιλία της σε κοµµατική εκδήλωση υποστήριξε ότι το κόµµα της µπορεί να εγγυηθεί τις προοδευτικές λύσεις που χρειάζεται η χώρα. Εµφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξη για την «ανατροπή» των πολιτικών συσχετισµών» µε αφετηρία τις ευρωεκλογές και συνέδεσε την επιχειρηµατολογία της µε την ανάγκη στήριξης της ευρωπαϊκής Σοσιαλδηµοκρατίας για την εδραίωση πολιτικών εναντίον της λιτότητας. «Κάθε ψήφος στο Κίνηµα Αλλαγής δίνει τη δυνατότητα στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές να χτίσουν µια πιο δίκαιη, ∆ηµοκρατική Ευρώπη» είπε χαρακτηριστικά η κυρία Γεννηµατά και συνέχισε µε αναφορές σε τέσσερα µείζονα ζητήµατα για την Ελλάδα και την Ευρώπη, που κατά την ίδια αναδεικνύουν τις ιδεολογικές διαφορές απέναντι στις συντηρητικές λογικές:

  1. Εξηγώντας την κρισιµότητα των επικείµενων ευρωεκλογών, σηµείωσε ότι σε αυτές κρίνονται «η υπεράσπιση της ανοιχτής ευρωπαϊκής κοινωνίας και η αποτελεσµατική αντιµετώπιση της βίας, του φασισµού και του λαϊκισµού», ενώ επεσήµανε ότι «όποιος ψηφίζει Μητσοτάκη λέει “ναι” στον Βέµπερ και στη διατήρηση της ακραίας συντήρησης που διαλύει την Ευρώπη και όποιος ψηφίζει Τσίπρα εµπιστεύεται για το µέλλον της Ευρώπης τον κ. Κούε και την κυρία Τόµιτς, τη χαοτική ευρωπαϊκή λαϊκίστικη Αριστερά».
  2.  Οσον αφορά τους µοχλούς ανάπτυξης, η κυρία Γεννηµατά σηµείωσε: «∆εν µπορούµε να προχωρήσουµε ούτε µε τις ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ ούτε να αφεθούµε στην ασυδοσία της αγοράς που πρεσβεύει η Ν∆. Η χώρα χρειάζεται αναπτυξιακό σοκ. Για να το πετύχουµε αυτό, διεκδικούµε την αλλαγή του στόχου για πρωτογενή πλεονάσµατα».
  3. Για τον δηµόσιο τοµέα η κυρία Γεννηµατά είπε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ τον αντιµετωπίζει ως λάφυρο και η Ν∆ ως εχθρό». Και οι δύο λογικές, συµπλήρωσε, είναι καταστροφικές. Και προσέθεσε: «Θέλουµε κράτος ευέλικτο, µε επιτελικό και ελεγκτικό ρόλο, ώστε να λειτουργεί η αγορά µε κανόνες. Φιλικό για τους πολίτες και τις επενδύσεις».
  4. Αναφερόµενη στην αξιοποίηση του εθνικού πλούτου, επιτέθηκε στην κυβέρνηση και την αξιωµατική αντιπολίτευση, λέγοντας: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βάλει υποθήκη στους δανειστές τη δηµόσια περιουσία για 99 χρόνια. Η Ν∆ συµφωνεί µε το ξεπούληµα. Είµαστε απέναντι και µε τους δύο. Το λεγόµενο Υπερταµείο πρέπει να καταργηθεί και να δηµιουργηθεί το Ταµείο Αξιοποίησης και όχι εκποίησης του εθνικού πλούτου».

Πυρά σε Θεοχαρόπουλο

Στο στόχαστρο της κυρίας Γεννηµατά βρέθηκε και ο Θ. Θεοχαρόπουλος, τον οποίο, χωρίς να κατονοµάσει, ενέταξε στους αντικαταστάτες των ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση, τονίζοντας: «Σε όλη τους τη διαδροµή πορεύτηκαν σε µια σταθερή συµµαχία µε την ακροδεξιά µέχρι να φτάσουµε στη σηµερινή παρδαλή και ευκαιριακή πλειοψηφία σε συνθήκες σήψης και συναλλαγής. Η συναλλαγή ολοκληρώθηκε, το γραµµάτιο πληρώθηκε». Εκτός από την κυρία Γεννηµατά µε καυστικά σχόλια «υποδέχτηκαν» την υπουργοποίηση Θεοχαρόπουλου και άλλα στελέχη, όπως ο προερχόµενος από τη ΔΗΜΑΡ, Θ. Μαργαρίτης -τον αποκάλεσε «τουρίστα της πολιτικής»- και ο Μ. Οθωνας.

ΚΙΝΑΛΦώφη Γεννηματά