Πολιτική|07.05.2019 08:28

Πρόβα πόλωσης στη Βουλή ενόψει ψήφου εμπιστοσύνης

Κατερίνα Τζαβάρα

Tο βράδυ της ερχόµενης Παρασκευής προβλέπεται να ολοκληρωθεί µε διεξαγωγή ονοµαστικής ψηφοφορίας η συζήτηση για την παροχή ψήφου εµπιστοσύνης στην κυβέρνηση, καθώς, όπως είχε προαναγγελθεί από τον πρωθυπουργό, η πρόταση µοµφής που κατέθεσε η ΝΔ κατά του Παύλου Πολάκη µετατράπηκε αµέσως από την κυβέρνηση σε πρόταση ψήφου εµπιστοσύνης.

Το γεγονός, µάλιστα, ότι η κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας από την αξιωµατική αντιπολίτευση έγινε σε ατµόσφαιρα προεκλογικής πόλωσης προαναγγέλλει και το κλίµα που αναµένεται να επικρατήσει. Ο αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, εξαπέλυσε από βήµατος της Ολοµέλειας σφοδρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο ταύτισε απόλυτα µε τον Παύλο Πολάκη.

«Ο Τσίπρας είναι Πολάκης. Δεν υπάρχει ύφος Πολάκη. Υπάρχει ήθος Τσίπρα» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός ταυτίστηκε συνειδητά µαζί του. Επεσήµανε µάλιστα ότι η επιλογή του προέδρου της κυβέρνησης να πάρει στην πλάτη του τον κ. Πολάκη βάζει ακόµη και τους βουλευτές της συµπολίτευσης να αναµετρηθούν µε την πολιτική αλλά και την προσωπική τους αξιοπρέπεια.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε πως η ΝΔ κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας επειδή ο κ. Πολάκης µε την πολιτική του συµπεριφορά έχει υπερβεί κάθε δηµοκρατικό όριο, προσωποποιώντας τον κυνισµό και τη χυδαιότητα, ενώ επεσήµανε ότι έχει βάλει στο στόχαστρό του έναν αγωνιστή της ζωής.

Μικροπολιτική

Στη δική του παρέµβαση ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, που σήκωσε το γάντι -λόγω απουσίας του πρωθυπουργού στην Ξάνθη- επεσήµανε ότι µόλις 20 µέρες πριν από τις κρίσιµες επικείµενες εκλογές η ΝΔ επιχειρεί να αποφύγει τα κρίσιµα επίδικα των επόµενων εκλογικών αναµετρήσεων, επιµένοντας στη µικροπολιτική και τα εύκολα επικοινωνιακά τεχνάσµατα.

Από την πλευρά του διαβεβαίωσε ότι «η κυβέρνηση θα επιµείνει να µιλά για την αύξηση του κατώτατου µισθού, την τόνωση των εισοδηµάτων, τις 120 δόσεις και την αναβάθµιση της χώρας. Αλλά και για τις πολιτικές τεσσάρων χρόνων για τα άτοµα µε αναπηρία, όπως και για κάθε πρόβληµα της κοινωνίας.

«Το πρόβληµα του κ. Μητσοτάκη», είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, «δεν είναι ο Πολάκης. Είναι ο Τσίπρας, η λαϊκή στήριξή του και η αποδοχή του στην Ευρώπη. Πρόβληµά του είναι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και η ικανότητά της να επιλύει τα µεγάλα προβλήµατα της κοινωνίας». Το αναλυτικό χρονοδιάγραµµα της συζήτησης αποφασίστηκε κατά τη χθεσινή Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, αφού ήταν δεδοµένη η δήλωση του πρωθυπουργού και εξίσου δεδοµένη η προαναγγελθείσα κίνηση του προέδρου της Ν∆.

Η συζήτηση για την ψήφο εµπιστοσύνης θα ξεκινήσει στις 18.00 την Τετάρτη µε οµιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και των πολιτικών αρχηγών και θα ολοκληρωθεί µε τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών σε αντίστροφη σειρά, το βράδυ της Παρασκευής, προκειµένου να ακολουθήσει η ονοµαστική ψηφοφορία. Σύµφωνα µε το άρθρο 141 του Κανονισµού, η κυβέρνηση µπορεί οποτεδήποτε να ζητήσει ψήφο εµπιστοσύνης της Βουλής µε γραπτή ή προφορική δήλωση του πρωθυπουργού στη Βουλή.

Στην περίπτωση αυτή η πρόταση εµπιστοσύνης εγγράφεται σε ειδική ηµερήσια διάταξη. Η συζήτηση αρχίζει µετά δύο ηµέρες από την υποβολή της και τερµατίζεται µε ψηφοφορία το αργότερο έως τα µεσάνυχτα της τρίτης ηµέρας από την έναρξή της. Για την παροχή ψήφου εµπιστοσύνης στην κυβέρνηση απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία επί των παρόντων βουλευτών που δεν πρέπει να είναι µικρότερη από τα δύο πέµπτα του όλου αριθµού των βουλευτών.

πρόταση μομφήςψήφος εμπιστοσύνης