Πολιτική|08.05.2019 07:48

Παροχές Αλέξη Τσίπρα: Το... άλλο Ζάππειο - Όσα είπε και... δεν είπε ο πρωθυπουργός

Βούλα Κεχαγιά

Το απόθεµα ρευστότητας της ελληνικής οικονοµίας αξιοποιεί η κυβέρνηση για να υλοποιήσει το πακέτο γενναίων µέτρων που ανακοίνωσαν χθες στο Ζάππειο ο πρωθυπουργός και το οικονοµικό επιτελείο. «Βγαίνουµε στο ξέφωτο και όσο µπορούµε µε δικαιοσύνη θα το διανείµουµε στους πολλούς» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, απορρίπτοντας την επιχειρηµατολογία περί λαϊκισµού και παροχών.

«Αυτοί που έκαναν θυσίες θα πάρουν πίσω µέρος των θυσιών» τόνισε, αποδίδοντας σε συγκυρία το ότι η χρονική στιγµή ανακοίνωσης των µέτρων µόνιµου χαρακτήρα συµπίπτει µε τις ανακοινώσεις της Eurostat και την αναγνώριση της οικονοµίας από τις αγορές.

Η «επιστροφή»

Είπε αρκετές φορές ότι υπήρχε σχέδιο «εδώ και αρκετό καιρό», αποκαλύπτοντας ότι το Μέγαρο Μαξίµου εργαζόταν τους τελευταίους µήνες στη βάση της επιστροφής τµήµατος των θυσιών στην ελληνική κοινωνία. Μάλιστα, αφού ολοκληρώθηκε η συνέντευξη Τύπου, ο πρωθυπουργός ακούστηκε να λέει στους συνοµιλητές του πως «πολλοί στενοχωρήθηκαν σήµερα».

Παρ’ όλα αυτά, είναι σαφές ότι η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει ως προεκλογικό όπλο της τα µέτρα στήριξης της µεσαίας τάξης και των πιο αδύναµων, κάτι που παραδέχτηκε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας πως, «εάν όλα αυτά συντείνουν στο να κερδίσουµε τις επόµενες εκλογές, µε συγχωρείτε, αλλά είναι και αυτό στους στόχους µας».

Από τη στιγµή δε που ξεκαθαρίστηκε ότι τα θετικά µέτρα που θα νοµοθετηθούν άµεσα θα εφαρµοστούν και άµεσα, φαίνεται πως πριν από την 26η Μαΐου οι συνταξιούχοι θα λάβουν τη 13η σύνταξη ως δώρο άνοιξης, που θα δίνεται κάθε χρονιά περίπου κοντά στον Μάιο. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τρεις φορές ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν σε περίπου 5,5 µήνες από σήµερα, και µάλιστα ίσως για πρώτη φορά προσέγγισε µε τόση ακρίβεια την ηµεροµηνία κατά την οποία θα στηθούν οι κάλπες, κάνοντας λόγο για αρχές Οκτωβρίου. Σηµειωτέον πως η πρώτη Κυριακή του Οκτωβρίου είναι στις 6 και η δεύτερη στις 13 του µηνός.

Ψήφος εµπιστοσύνης

Ο Αλέξης Τσίπρας, παραµονή της έναρξης της διαδικασίας για την παροχή ψήφου εµπιστοσύνης, παρουσίασε σειρά θετικών µέτρων που ευνοούν τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις, τους συνταξιούχους, τους νέους εργαζόµενους και την παραγωγή, επιστρέφοντας στον λαό µεγάλο κοµµάτι των θυσιών του στα χρόνια της κρίσης. Στους δηµοσιογράφους είπε ότι η κυβέρνησή του θα πάρει ψήφο εµπιστοσύνης, όπως επίσης ότι ευελπιστεί πως θα λάβει ψήφο εµπιστοσύνης και την ηµέρα των εκλογών, καταδεικνύοντας τη σηµασία που δίνει στην αναµέτρηση των ευρωεκλογών. Επιπλέον, επανέλαβε τη δυσπιστία του απέναντι στις δηµοσκοπήσεις.

Συγχρόνως επεδίωξε να διατηρήσει την αξιοπιστία της κυβέρνησης έναντι των θεσµών, δηλώνοντας ότι θα υλοποιηθούν χωρίς καµία παρέκκλιση οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασµάτων ύψους 3,5% έως το 2022, ενώ τα µέτρα στην τριετία 2020-2022 θα υποστηριχθούν µέσα από τη δηµιουργία ειδικού λογαριασµού που θα γεµίσει µε 5.550.000.000 ευρώ, που αντιστοιχούν στο 3% του ΑΕΠ.

Επί της ουσίας, η κυβέρνηση εµφανίζεται διατεθειµένη να υλοποιήσει στο ακέραιο τη συµφωνία, σε αντιδιαστολή µε την αξιωµατική αντιπολίτευση, που, σύµφωνα µε τον πρωθυπουργό, θέλει να την παραβιάσει και να µειώσει τα πρωτογενή πλεονάσµατα, υιοθετώντας νέα µέτρα λιτότητας. Στη δέσµη µέτρων που ανακοινώθηκαν χθες αναµένεται να πατήσει η κυβέρνηση κατά την τριήµερη συζήτηση για την παροχή ψήφου εµπιστοσύνης.

Το κυβερνητικό επιτελείο θα τονίζει κατά τη συζήτηση στη Βουλή πως παρουσιάστηκε το σχέδιό της για την επόµενη τετραετία υπέρ των πολλών, προκαλώντας την αξιωµατική αντιπολίτευση να ξεδιπλώσει το δικό της πρόγραµµα, το οποίο, κατά το Μαξίµου, κρατιέται καλά κρυµµένο, γιατί στηρίζεται σε αντικοινωνικά µέτρα. Εν προκειµένω αξίζει να επισηµανθεί πως για τον Αλέξη Τσίπρα δεν τίθεται θέµα µείωσης του αφορολόγητου, κάτι που αποτυπώνεται και στο πρόγραµµα σταθερότητας το οποίο κατατέθηκε από την ελληνική κυβέρνηση στην ΕΕ

αφορολόγητοπαροχέςΦΠΑ13η σύνταξη