Πολιτική|08.05.2019 10:33

Τα «unfair» του Ιβάνοφ στη συνάντηση µε τον Πάπα Φραγκίσκο

Χρήστος Τελίδης

Τελευταία... παράσταση από τον απερχόµενο Γκιόργκι Ιβάνοφ, µε τον καταχρηστικό τίτλο του «προέδρου της Δηµοκρατίας της Μακεδονίας», κατά τη χθεσινή υποδοχή του Πάπα Φραγκίσκου στην προεδρική κατοικία «Βίλα Μπόντνο» στα Σκόπια, όπου του έγινε η επίσηµη υποδοχή των πολιτικών και διπλωµατικών Αρχών της χώρας.

Ενώ ο Γκ. Ιβάνοφ στην προσφώνησή του φρόντισε να χρησιµοποιήσει πολλές φορές τους όρους «Μακεδονία» και «Δηµοκρατία της Μακεδονίας» και έκανε λόγο «για πειρασµό να µιλήσει για το ένδοξο ιστορικό παρελθόν της χώρας», ο Πάπας Φραγκίσκος, απαντώντας, χρησιµοποίησε για τη χώρα αποκλειστικά τον όρο της Βόρειας Μακεδονίας, ενώ τον ίδιο τον Γκ. Ιβάνοφ τον αποκαλούσε µόνον πρόεδρο, αποφεύγοντας τον πλήρη τίτλο του, για να µην τον αναφέρει ως «πρόεδρο της Δηµοκρατίας της Μακεδονίας». 

Επίσης, αναφερόµενος στο παρελθόν της χώρας περιορίστηκε να µιλήσει «για ιστορικές µαρτυρίες της βυζαντινής και της οθωµανικής εποχής, τα µνηµειώδη φρούρια µέσα από τις παλιές εκκλησίες µε τα όµορφα τέµπλο ανάµεσα στα βουνά που αποδεικνύουν τη χριστιανική παρουσία από την εποχή των Αποστόλων», προσθέτοντας ότι «η χώρα σας είναι µια γέφυρα µεταξύ Ανατολής και Δύσης και ένας τόπος όπου ρέουν πολλά πολιτιστικά ρεύµατα».

Προηγουµένως ο Γκ. Ιβάνοφ επέλεξε σε µια τέτοια προσφώνηση µε έναν θρησκευτικό ηγέτη παγκόσµιου κύρους να αφήσει πολιτικές αιχµές, µιλώντας για αβέβαιο παρόν στη χώρα του και ότι η επίσκεψη γίνεται σε µια περίοδο που η κοινωνία της χώρας είναι βαθιά διαιρεµένη. Επίσης είπε ότι «η χώρα είναι άσχηµα πληγωµένη, λόγω υποσχέσεων που δεν τηρήθηκαν, προδοµένη από προσδοκίες που δηµιουργήθηκαν και κλόνισαν την εµπιστοσύνη της στη διεθνή κοινότητα, ενώ οι αποκλεισµοί από την ευρωπαϊκή πορεία οδήγησαν σε πολιτικές και ηθικές κρίσεις».

Το «παρών» στην υποδοχή όσο και στην εκδήλωση που ακολούθησε στην προεδρική κατοικία έδωσε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πενταρόφκσι, µαζί µε τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ και τα άλλα µέλη του υπουργικού συµβουλίου.

Συναντήσεις

Ο Στ. Πενταρόφσκι ρωτήθηκε για τις αιχµές που περιελάµβανε η προσφώνηση του Γκ. Ιβάνοφ, αλλά απέφυγε να τη σχολιάσει. «∆εν θα ήθελα να χρησιµοποιήσω αυτό το σηµαντικό γεγονός για τη Βόρεια Μακεδονία και να εισέλθω στην καθηµερινή πολιτική. Νοµίζω ότι πρέπει να µείνουµε σε αυτό που ήταν το κύριο µήνυµα του Πάπα» είπε.

Ο Πάπας Φραγκίσκος είχε στην προεδρική κατοικία ιδιαίτερη συνάντηση µε τον πρόεδρο Γκ. Ιβάνοφ, ενώ ιδιαίτερη συνάντηση είχε και µε τον πρωθυπουργό Ζ. Ζάεφ, ο οποίος τον υποδέχθηκε στο αεροδρόµιο µαζί µε τον απερχόµενο πρόεδρο της χώρας.

Γκιόργκι ΙβάνοφΒόρεια ΜακεδονίαΠάπας Φραγκίσκος