Πολιτική|08.05.2019 14:09

Βουλή: Με ενστάσεις η συζήτηση για τις 120 δόσεις

Κατερίνα Τζαβάρα

Σε υψηλούς τόνους και κλίμα πόλωσης ξεκίνησε στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές η συζήτηση επί του νομοσχεδίου για τη ρύθμιση οφειλών το οποίο αναμένεται να έχει ψηφιστεί από την Ολομέλεια έως τις 15 Μαΐου.

Ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος τόνισε ότι το νομοσχέδιο έχει τη στήριξη της πλειοψηφίας των πολιτών και κάλεσε και τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να σταθούν στο πλευρό αυτής της πλειοψηφίας.

Έχοντας στοχευμένα επιλέξει τον πολιτικό χρόνο, η ΝΔ κατέθεσε την τροπολογία της για το αφορολόγητο, λίγο αφότου ξεκίνησε στη Βουλή στο πλαίσιο κοινής συνεδρίασης των διαρκών επιτροπών Κοινωνικών, Οικονομικών, Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης η επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου που περιλαμβάνει και την πολυσυζητημένη ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές σε ταμεία, εφορία και δήμους.

Από βήματος, ο τομεάρχης εργασίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιάννης Βρούτσης άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τη ρύθμιση που ωστόσο αναμένεται μεμονωμένα να στηρίξει η ΝΔ, είπε ότι καταθέτει την τροπολογία της για το αφορολόγητο. Επ’ αυτής τόνισε ότι είναι αναγκαία, αναφερόμενος σε παραδείγματα απωλειών σε επίπεδο φόρου από τους συνταξιούχους με βάση τις αλλαγές που αναμένεται να ισχύσουν από το 2020.

Στη συνέχεια, στο βήμα ανέβηκε ο υπεύθυνος ΚΤΕ Οικονομικών του ΚΙΝΑΛ, Γιάννης Κουτσούκος που χαρακτήρισε «ψευδεπίγραφη και τύποις και στην ουσία», τη ρύθμιση για τις 120 δόσεις, και κάλεσε τόσο την κυβέρνηση όσο και την αξιωματική αντιπολίτευση να διαβάσουν με προσοχή την πρόταση νόμου του ΚΙΝΑΛ που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το αφορολόγητο αλλά και άλλες ρυθμίσεις. Μάλιστα κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι αντιγράφει και όχι πάντα με επιτυχία, τις προτάσεις του κόμματός του.

Αρχικά, ενστάσεις επί της διαδικασίας διατύπωσαν ΝΔ, ΚΙΝΑΛ αλλά και ΚΚΕ, με τον Χρήστο Κατσώτη να τονίζει ότι «δεν υπάρχουν περιθώρια για βαθύτερη συζήτηση».

120 δόσειςΒουλή