Πολιτική|10.11.2018 09:53

Το ευρωπαϊκό στοίχημα του Τσίπρα

Βούλα Κεχαγιά

Αφήνοντας πίσω του τη σκληρή αντιπαράθεση με την αξιωματική αντιπολίτευση για τις προαναγγελθείσες προσλήψεις στο Δημόσιο, ο Αλέξης Τσίπρας συναντάται σήμερα στο Βερολίνο με τον Γερμανό αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομικών, Ολαφ Σολτς. Η συνάντηση που πραγματοποιείται στο περιθώριο του συνεδρίου του SPD, όπου θα μιλήσει ο Ελληνας πρωθυπουργός, αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup στις 19 Νοεμβρίου, όπου και θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για το θέμα των συντάξεων.

Ο Αλέξης Τσίπρας στην τηλεοπτική του συνέντευξη εμφανίστηκε κάτι περισσότερο από βέβαιος ότι η κυβέρνηση «θα κερδίσει» αυτό το θέμα, όμως μια συνάντηση με τον κ. Σολτς θα μπορούσε να επηρεάσει θετικά την εξέλιξη του ζητήματος ή ακόμη και να μετριάσει τις όποιες αντιδράσεις στη γερμανική Βουλή.

Ο πρωθυπουργός βρίσκεται από χθες το βράδυ στη γερμανική πρωτεύουσα, εμφανώς ικανοποιημένος από τις εξελίξεις της τρέχουσας εβδομάδας που συμπυκνώνονται στην ιστορική συμφωνία Κράτους και Εκκλησίας, στην ψήφιση του πρώτου θετικού μέτρου με την επιστροφή των αναδρομικών ύψους 820 εκατομμυρίων ευρώ και ασφαλώς στην κινητικότητα που προκάλεσαν οι εξαγγελίες του για προσλήψεις στον δημόσιο τομέα με αφορμή την αποχώρηση 10.000 κληρικών.

Απάντηση στη ΝΔ Το Μαξίμου δεν αντιστάθηκε στον πειρασμό και απάντησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, που καταλόγισε στον πρωθυπουργό «θράσος να τάξει 10.000 προσλήψεις στο Δημόσιο», λέγοντας πως είναι ο υπουργός των απολύσεων και υμνητής των μνημονίων που διέλυσαν τη δημόσια Υγεία και Παιδεία. «Ωστόσο δεν προκαλεί καμία εντύπωση, αφού ο κ. Μητσοτάκης θέλει να επαναφέρει την αναλογία 1:5 στο Δημόσιο, για την οποία έκανε πίσω μέχρι και το ΔΝΤ» σχολίασε η κυβέρνηση.

Σημειωτέον πως με βάση τα όσα εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας, το 2019 μπορούν να γίνουν 16.000 προσλήψεις στο Δημόσιο και αντιστοίχως το 2020 άλλες 18.500, για τις οποίες απαιτούνται 200 εκατ. ευρώ επιπλέον, τα οποία η κυβέρνηση θεωρεί βέβαιο ότι θα βρεθούν. Στο Βερολίνο σήμερα ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί και με τον Πορτογάλο ομόλογό του Αντόνιο Κόστα, επίσης προσκεκλημένο ομιλητή στο συνέδριο του SPD.  

Στο SPD

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλάει το απόγευμα σε πάνελ με τη συμμετοχή της προέδρου του SPD Αντρεα Νάλες και του κ. Κόστα, με θέμα «On the Left and successful» Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αναμένεται να αναφερθεί σε βασικά ζητήματα στρατηγικής για την πορεία του προοδευτικού χώρου. Με βάση τα πεπραγμένα της κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός θα τονίσει την ανάγκη να μπουν ψηλά στην ατζέντα τα ζητήματα της ανασυγκρότησης του κοινωνικού κράτους, της αύξησης των μισθών, της προστασίας της εργασίας, της πολιτικής υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος.

Επίσης θα επιμείνει πως οι δύο μεγάλες πολιτικές οικογένειες του προοδευτικού χώρου μπορούν να βρουν πεδίο συνεργασίας, κάτι που συναντάται ήδη στην Πορτογαλία και την Ισπανία. Όπως θα πει, είναι η ώρα ιστορικών αποφάσεων και επιλογών για τις προοδευτικές δυνάμεις, δεδομένου ότι βρισκόμαστε εν όψει ευρωεκλογών και η ακροδεξιά καιροφυλακτεί, αυξάνοντας την επιρροή της ιδιαίτερα στις λαϊκές μάζες.

Σημειωτέον πως απόψε ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στο Παρίσι προσκεκλημένος του Εμανουέλ Μακρόν για τις επετειακές εκδηλώσεις από τη συμπλήρωση 100 χρόνων από το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στις ίδιες εκδηλώσεις θα παραστούν οι Ανγκελα Μέρκελ και Ντόναλντ Τραμπ

Αλέξης ΤσίπραςΒερολίνο