Πολιτική|09.05.2019 08:02

Κοινή γραµµή Αθήνας - Λευκωσίας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα

Αντώνης Γκιόκας

Σαφές µήνυµα στην Τουρκία ότι η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό της Κυπριακής Δηµοκρατίας και ότι η τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, εντός της κυπριακής ΑΟΖ, δεν θα βρει τη Λευκωσία µόνη της έστειλε µε την παρουσία του στη Μεγαλόνησο ο Ευάγγελος Αποστολάκης.

Ο υπουργός Αµυνας, κατά τη διάρκεια του διακυβερνητικού συµβουλίου άµυνας Ελλάδας - Κύπρου, φρόντισε να καταστήσει σαφές ότι η Αθήνα βρίσκεται στο πλευρό της Λευκωσίας. Χωρίς να αφήνει περιθώρια παρερµηνείας όσον αφορά την παραβατική συµπεριφορά της γειτονικής χώρας στα όρια της ΑΟΖ της Κύπρου, ο Ευ. Αποστολάκης τόνισε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος παραµένουν προσηλωµένες στην κοινή αµυντική στρατηγική, απέναντι σε όποιους επιβουλεύονται τα συµφέροντα ολόκληρου του Ελληνισµού και στα δύο κράτη.

Σταθερότητα

«Σε µια ασταθή και ταραγµένη γειτονιά, η Κύπρος και η Ελλάδα παραµένουν στο επίκεντρο των γεωπολιτικών και γεωοικονοµικών εξελίξεων» δήλωσε ο υπουργός Αµυνας, προσθέτοντας ότι η χώρα µας και η Κυπριακή ∆ηµοκρατία επιζητούν «την ειρήνη και τη σταθερότητα». Παράλληλα, χωρίς να αφήνει κανένα σηµείο που να σηκώνει παρερµηνεία, υποστήριξε ότι «προασπίζουµε αποφασιστικά τα κυριαρχικά µας δικαιώµατα», στηρίζοντας απόλυτα το δόγµα των δύο κρατών και ενός έθνους που µεθοδικά έχουν οικοδοµήσει Αθήνα και Λευκωσία τα τελευταία πέντε χρόνια.

«Στόχος µας είναι να υπηρετήσουµε -µέσα από τις διεθνώς παραδεδεγµένες αρχές και το διεθνές δίκαιο- την ειρήνη, την ασφάλεια, τη σταθερότητα και τη συνεργασία στην περιοχή. Είµαι απόλυτα βέβαιος ότι θα συνεχίσουµε την επιτευχθείσα δυναµική της διµερούς αµυντικής συνεργασίας, η οποία και αποτελεί τη βάση για την ενίσχυση της αδελφικής και στρατηγικής σχέσης µεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, καθώς και την ανάπτυξη ευρύτερων περιφερειακών συνεργασιών» συµπλήρωσε ο υπουργός Αµυνας. «Πιστοί στην πάγια τακτική µας, µε απόλυτη ψυχραιµία, δεν πρόκειται να παρασυρθούµε σε ενέργειες που οδηγούν σε ένταση στην περιοχή. Η Τουρκία επιδιώκει διαχρονικά αυτό να συµβεί για να καταλήξουµε σε αποσταθεροποίηση. Την ίδια στιγµή, όµως, αυτή η ψυχραιµία µας δεν µπορεί να εκληφθεί και ως αδυναµία» τόνισε, από την πλευρά του, ο Κύπριος υπουργός Αµυνας, Σάββας Αγγελίδης.

Ο κ. Αγγελίδης αναφέρθηκε διεξοδικά και στις διεθνείς συµµαχίες που έχουν δηµιουργήσει η Αθήνα και η Λευκωσία από κοινού όλο αυτό το διάστηµα, τονίζοντας πως «οι αυστηρές δηλώσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και από τις Ηνωµένες Πολιτείες Αµερικής, τη Γαλλία, τη Ρωσία, την Αίγυπτο µιλούν από µόνες τους», θέλοντας µε αυτόν τον τρόπο να περιγράψει την αποµόνωση της Α γκυρας από τη διεθνή κοινότητα