Πολιτική|06.08.2025 16:11

Συνάντηση Γεραπετρίτη με Αιγύπτιο ΥΠΕΞ: «Πυλώνες σταθερότητας Αθήνα και Κάιρο» - Τι αποφασίστηκε για τη Μονή Σινά

Newsroom

Τη διαβεβαίωση της Αιγύπτου ότι ο ελληνορθόδοξος χαρακτήρας της Μονής Αγίας Αικατερίνης του Σινά δεν θα διαταραχθεί, έλαβε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης από τον Αιγύπτιο ομόλογο του Μπαντρ Αμπντελατί κατά τη συνάντησή τους στην Αθήνα, το μεσημέρι της Τετάρτης (6/8).

Η συνάντηση ωστόσο δεν οδήγησε και στην υπογραφή διμερούς γραπτής συμφωνίας για την επίλυση του νομικού καθεστώτος της Μονής Σινά. Ωστόσο ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ προανήγγειλε ότι: «Σύντομα θα γιορτάσουμε και μία συμφωνία που πρόκειται να συναφθεί μεταξύ των αιγυπτιακών αρχών και της Μονής Σινά».

Διέψευσε μάλιστα οποιεσδήποτε φήμες για την τύχη της Μονής Σινά, τις οποίες χαρακτήρισε κακούβουλες και ανυπόστατες. “Η Μονή Σινά είναι ιερή και κανείς δεν θα την αγγίξει” δήλωσε επίσης ο κ. Αμπντελάτι.

Τεχνικές συνομιλίες με Λιβύη για ΑΟΖ

Στις δηλώσεις των δύο υπουργών προς τον Τύπο μετά τις διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε, «με χαρά και τιμή καλωσορίζω σήμερα στο Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών τον αγαπητό μου φίλο Υπουργό Εξωτερικών της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Badr Abdelatty».

«Λίγους μήνες πριν, τον Μάιο του 2025, υπεγράφη η κοινή διακήρυξη με την οποία καθιερώνεται η στρατηγική εταιρική σχέση των δύο γειτονικών χωρών μας. Μια σχέση η οποία αποτυπώνει τους στενούς ιστορικούς δεσμούς των λαών μας και τη διαχρονική πορεία των αρχαίων πολιτισμών μας», πρόσθεσε και είπε πως, «εκφράζει όμως με τον πιο ανάγλυφο τρόπο και το επίπεδο της συνεργασίας μας σήμερα, που έχει φτάσει στο υψηλότερο σημείο της εδραζόμενη στο διεθνές δίκαιο και στην αμοιβαία κατανόηση, για πολλά και σύνθετα γεωπολιτικά ζητήματα».

Όπως ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης, «Ελλάδα και Αίγυπτος παραμένουν πυλώνες σταθερότητας, έχοντας αναπτύξει μία υποδειγματική και πολύπλευρη σχέση σε ένα ρευστό διεθνές περιβάλλον, σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή, όπως αυτή της Ανατολικής Μεσογείου, με εντεινόμενες κρίσεις και περίπλοκες προκλήσεις».

Τόνισε πως παραμένει σήμερα υποδειγματική η συμφωνία για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, πέντε χρόνια ακριβώς μετά την υπογραφή της.

Για την κρίση στη Γάζα, «απόλυτη προτεραιότητα είναι η επίτευξη εκεχειρίας, η μαζική ροή ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους και η άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων», είπε ο κ. Γεραπετρίτης.

Σε άλλο σημείο τόνισε πως η Ελλάδα, «παραμένει σταθερός υποστηρικτής της Αιγύπτου».

ΑίγυπτοςΕλλάδασυνάντησηειδήσεις τώραΓιώργος Γεραπετρίτης