Πολιτική|09.05.2019 21:17

Τσίπρας στην Άτυπη Σύνοδο Κορυφής: Ευρωπαϊκό ζήτημα η προκλητικότητα της Τουρκίας

Newsroom

Την ανάγκη να σταλεί ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να σταματήσει τις παράνομες ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ υπογράμμισε κατά την παρέμβασή του στην Άτυπη Σύνοδο Κορυφής στο Σιμπίου της Ρουμανίας, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Στη δήλωση που έκανε μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι στήριξε απόλυτα τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη με τον οποίο από κοινού ανέδειξαν τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας. Πρόσθεσε, δε, ότι «στις επόμενες Συνόδους, του Μαΐου και του Ιουνίου, η ΕΕ θα πρέπει να εξετάσει τα απαραίτητα βήματα και μέτρα αν η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας συνεχιστεί. Η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει ότι θα πρέπει να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου όπως και οι άλλες μεσογειακές χώρες και όχι να κάνει μονομερείς ενέργειες. Ανέδειξα τις θέσεις της Ελλάδας όσον αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα».

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι σήμερα στη Σύνοδο «συζητήσαμε για το μέλλον της Ευρώπης που περνά μέσα από τη ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Χρειαζόμαστε μία κοινωνική Ευρώπη, ελκυστική προς τους πολίτες της, με λιγότερη λιτότητα και περισσότερη ανάπτυξη. Ωστόσο, η Ευρώπη δεν θα διαδραματίσει αυτόν τον ρόλο αν δεν αναβαθμίσει τη διεθνή και γεωπολιτική της παρουσία και αν δεν διασφαλίζει το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της». Ο κ. Τσίπρας σημείωσε επίσης ότι το θέμα της Τουρκίας είναι ευρωπαϊκό ζήτημα για τον επιπλέον λόγο ότι η ΕΕ έχει εκτός από γεωπολιτικό και ενεργειακό συμφέρον να διασφαλίσει τις ενεργειακές πηγές στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ακολουθεί η δήλωσή του 

«Σήμερα είχαμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε για το μέλλον της Ευρώπης, για την στρατηγική ατζέντα της επόμενης πενταετίας και είχα την ευκαιρία να τονίσω, για άλλη μια φορά, ότι το μέλλον της Ευρώπης δεν μπορεί παρά να περνά μέσα από περισσότερη κοινωνική συνοχή. Μια πιο κοινωνική Ευρώπη και βεβαίως, μια Ευρώπη που θα είναι πιο ελκυστική προς τους πολίτες της, άρα με λιγότερη λιτότητα και μια Ευρώπη με περισσότερη ανάπτυξη.

Βεβαίως, είχα την ευκαιρία να επισημάνω, ότι η Ευρώπη δεν θα μπορέσει να διαδραματίσει έναν ουσιαστικό ρόλο αν δεν φροντίσει, ταυτόχρονα, να αναβαθμίσει και την διεθνή της παρουσία, τον διεθνή γεωπολιτικό της ρόλο. Όμως, ο διεθνής γεωπολιτικός ρόλος της Ευρώπης δεν μπορεί να είναι αξιόπιστος αν, πρώτα απ’ όλα, δεν διασφαλίζει την τήρηση του διεθνούς δικαίου στο εσωτερικό της. Την τήρηση του διεθνούς δικαίου στην περιοχή της, στα κράτη-μέλη της.

Είχαμε, λοιπόν, την ευκαιρία τόσο εγώ όσο και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να αναδείξουμε ως κεντρικό ζήτημα στη σημερινή Σύνοδο τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Στήριξα απόλυτα τις θέσεις του Προέδρου της Κύπρου, ο οποίος ζήτησε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα αυτό ως ένα ευρωπαϊκό ζήτημα και εγώ, βεβαίως, ανέδειξα το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ιδιαίτερο γεωπολιτικό, αλλά και ενεργειακό συμφέρον στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Ανέδειξα τις βασικές θέσεις της Ελλάδας σε ό,τι αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου και βεβαίως, ζήτησα τόσο εγώ όσο και ο Κύπριος Πρόεδρος, στην επόμενη Σύνοδο, μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές, να εξετάσουμε εμπεριστατωμένα, συγκεκριμένα και μεθοδικά τα απαραίτητα βήματα, τις απαραίτητες ενέργειες και τα απαραίτητα μέτρα που θα πρέπει να λάβουμε, αν αυτή η μονομερής προκλητική συμπεριφορά και η μονομερής παραβίαση του διεθνούς δικαίου συνεχιστεί.

Η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει ότι οφείλει να κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου και όχι να συνεχίσει μονομερείς ενέργειες παραβίασης του διεθνούς δικαίου. Να κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου όπως όλες οι υπόλοιπες χώρες της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Θέλουμε μια Μεσόγειο ειρήνης και συνεργασίας και όχι μια Μεσόγειο παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου. Και αυτό δεν είναι ελληνική και κυπριακή θέση. Αυτό είναι ευρωπαϊκή θέση».

Ηχηρό μήνυμα των 27 στην Τουρκία

Καθολική αλληλεγγύη προς την Κύπρο επέδειξαν οι 27 ηγέτες της ΕΕ στο Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο Σίμπιου της Ρουμανίας, καταδικάζοντας παράλληλα τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, όπως ανέφερε σε δήλωσή του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας Πρόδρομος Προδρόμου.

Ν. Αναστασιάδης: Παρακολουθούνται οι τουρκικές προκλήσεις

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα παρακολουθεί το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, είτε στις 28 Μαΐου που θα έχουμε το έκτακτο Συμβούλιο είτε στο κανονικό Συμβούλιο του Ιουνίου και αναλόγως θα γίνουν και οι αποφάσεις που θα ληφθούν». Αυτό δήλωσε την Πέμπτη ο Νίκος Αναστασιάδης στο Euronews, κατά τη διάρκεια του Άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Σίμπιου της Ρουμανίας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Εκεί, ερωτηθείς «τι ζήτησε από τους ομολόγους του στο Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και ποια ήταν η ανταπόκριση που είχε», ο Πρόεδρος είπε ότι «ενημέρωσα με κάθε λεπτομέρεια για τα όσα συμβαίνουν όχι τελευταία, αλλά σε όλη αυτή τη διάρκεια, με τις προκλήσεις της Τουρκίας, αλλά ιδιαίτερα την πολύ πρόσφατη, που κατά την άποψη μου αποτελεί μια δεύτερη εισβολή εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, του Δικαίου της Θάλασσας κ.λπ. Η ανταπόκριση ήταν θετικότατη από πλευράς των εταίρων και η Δήλωση εν συνεχεία που θα γίνει από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πιστεύω θα αντανακλά αυτή τη στήριξη που έτυχε η Κυπριακή Δημοκρατία από τους εταίρους της».

Ερωτηθείς αν θα ζητούσε κάτι πιο πρακτικό από την ΕΕ, ο Πρόεδρος είπε ότι «έχω αναφέρει τι θα μπορούσε να ζητήσω, από σήμερα. Αυτό που έχει σημασία είναι η θέση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι θα παρακολουθεί το θέμα είτε στις 28 Μαΐου όταν θα έχουμε το έκτακτο Συμβούλιο είτε στο κανονικό Συμβούλιο του Ιουνίου και αναλόγως θα γίνουν και οι αποφάσεις που θα ληφθούν».

Πρόσθεσε ότι «στην παρέμβασή μου έφερα παραδείγματα όπου η ΕΕ, όχι για υποψήφια κράτη, αλλά για τρίτα κράτη, έλαβε συγκεκριμένες κυρώσεις για παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου. Συνεπώς, έχω κάνει εντονότατη την παρέμβαση όσον αφορά την παράλειψη της Τουρκίας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της ως υποψήφια χώρα έναντι ενός κράτους μέλους, κάτι το οποίο καταδεικνύει την ασέβεια, αν θέλετε, προς τις υποχρεώσεις της έναντι όχι μόνο του κράτους μέλους αλλά και της Ευρώπης. Μάλιστα, μερικές βδομάδες προ της έκθεσης προόδου των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Έχω κάνει, οφείλω να πω, έντονη την επιθυμία, επιτέλους η ΕΕ - αφού τόνισα ότι η Τουρκία δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται με λόγια- πως έμπρακτα πρέπει πια η ΕΕ να καταδείξει ότι όπως συμπεριφέρεται με τρίτες χώρες, πολύ περισσότερο έτσι και πρέπει να συμπεριφερθεί με κράτη μέλη.

Δεδομένου ότι σήμερα είναι Άτυπο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και δεν λαμβάνει αποφάσεις, οι αποφάσεις αφέθηκαν, αν και εφόσον συνεχίσει την παραβίαση του διεθνούς δικαίου η Τουρκία, να ληφθούν εν καιρώ. Θα παρακολουθείται το θέμα και στο Έκτακτο Συμβούλιο της 28ης Μαΐου και εν συνεχεία στο Τακτικό που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο».

ΤουρκίαΑλέξης Τσίπρας