Πολιτική|10.05.2019 08:22

Υπόθεση Πετσίτη: «Αν είχαμε στοιχεία, θα τα στέλναμε στον εισαγγελέα»

Κατερίνα Τζαβάρα

Επεισοδιακά µόνο ως προς τη διαδικασία εξελίχθηκε η χθεσινή ακρόαση της προέδρου της Αρχής Καταπολέµησης της Νοµιµοποίησης Εσόδων από Εγκληµατικές Δραστηριότητες, Αννας Ζαΐρη, ενώπιον της Ειδικής Μόνιµης Επιτροπής Θεσµών και ∆ιαφάνειας της Βουλής, αφού ουσιαστικά άφησε να εννοηθεί ότι δεν βρέθηκαν στοιχεία για την επίµαχη υπόθεση Πετσίτη.

«Οσάκις έχουµε βρει στοιχεία αξιόλογα τα έχουµε στείλει στον εισαγγελέα ή στον ανακριτή. Εµείς δεν είµαστε όλος ο µηχανισµός (...). ∆εν θα πάρουµε ό,τι παίζουν οι εφηµερίδες για να το ξαναστείλουµε. Εάν είχαµε βρει οτιδήποτε, θα είχε σταλεί δηµόσια και θα το είχατε µάθει» είπε, απαντώντας συνολικά για την υπόθεση της ∆ηµόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ), η κυρία Ζαΐρη.

Χρειάστηκε, ωστόσο, να επικαλεστεί πολλές φορές το καθήκον της εχεµύθειας από την πλευρά της Αρχής, σε ερωτήσεις που διατυπώθηκαν επίµονα και αφορούσαν ειδικά τις σχέσεις της ΔΕΠΑ µε την εταιρεία ELFE, καθώς και τον πολυσυζητηµένο ρόλο του Μανώλη Πετσίτη. Αλλωστε, η ΝΔ είχε ζητήσει να προσέλθει στην Επιτροπή Θεσµών και ∆ιαφάνειας η πρόεδρος της Αρχής έπειτα από δηµοσιεύµατα που ανέφεραν ότι υπήρξε καθυστέρηση εκ µέρους της να παραδώσει τα πορίσµατά της για σοβαρές υποθέσεις, µεταξύ των οποίων και οι προαναφερθείσες.

Απαντώντας σε παρέµβαση του Ευάγγελου Βενιζέλου σχετικά µε το αν έχει εκδοθεί κάποιο πόρισµα για τη συγκεκριµένη υπόθεση, η κυρία Ζαΐρη είπε: «Η ∆ΕΠΑ είναι µία υπόθεση που χρονίζει εδώ και µία εικοσαετία. Εµείς τι πόρισµα να εκδώσουµε για µία υπόθεση που διερευνάται εδώ και χρόνια; Εγώ θα κάνω εσωτερικό έλεγχο στη ∆ΕΠΑ; Πρέπει να καταλάβετε τη διαφορά ανάµεσα στο πόρισµα και στο πληροφοριακό υλικό. Στέλνουµε πληροφοριακό υλικό στον εισαγγελέα, που στη συνέχεια προωθεί το υλικό ανάλογα µε το πού βρίσκεται η εξέλιξη της κάθε υπόθεσης».

Η κυρία Ζαΐρη αρνήθηκε κατηγορηµατικά ότι υπήρξε οποιαδήποτε καθυστέρηση, ενώ όταν της ασκήθηκαν πιέσεις από τα µέλη της Επιτροπής επέµεινε στη θέση ότι για όλες τις υποθέσεις «ό,τι αξιόλογο βρίσκει η Αρχή αποστέλλεται αρµοδίως». Στην προσπάθεια της προέδρου της Επιτροπής, Τασίας Χριστοδουλοπούλου, να προσδιορίσει τα όρια της συζήτησης και να θέσει τα ερωτήµατα που είχαν διατυπώσει οι βουλευτές της Ν∆, εκείνοι αντέδρασαν επιµένοντας πως έπρεπε να τα θέσουν απευθείας οι ίδιοι στην κυρία Ζαΐρη. «Αφήστε την πρόεδρο να προστατεύσει τον κ. Πετσίτη» είπε ο κ. Βενιζέλος, δηκτικά.

«Θέλει να αφήσετε µια µετέωρη υποψία ή να δώσετε µία σαφή απάντηση ότι βρήκατε λεφτά στον Πετσίτη» είπε, απευθυνόµενη στην κυρία Ζαΐρη και αναφερόµενη στον κ. Βενιζέλο, η προεδρεύουσα, ενώ πρόσθεσε ότι «ο εισαγγελέας Βενιζέλος επιµένει στις ερωτήσεις του» και τόνισε ειρωνικά πως «λύεται η συνεδρίαση λόγω χλεύης».

Από την πλευρά της, η κυρία Ζαΐρη εξέφρασε έκπληξη για τα απόρρητα έγγραφα που βλέπουν το φως της δηµοσιότητας («είµαι εντυπωσιασµένη για το πόσα απόρρητα έγγραφα βρίσκονται στα χέρια σας» είπε χαρακτηριστικά), ενώ έδωσε αναλυτικές εξηγήσεις και για τη µετακίνηση του µετακλητού υπαλλήλου ο οποίος φέρεται να αποσπάστηκε όταν βρήκε στοιχεία για την επίµαχη υπόθεση, κάνοντας λόγο για «πολλά ψεύδη στη σχετική διαρροή πληροφοριών»

Μανώλης Πετσίτης