Πολιτική|21.10.2018 17:10

Διαζύγια επί διαζυγίων βλέπει η ΝΔ μετά την παραίτηση Κοτζιά

Σπύρος Μουρελάτος

Σε κατάσταση αυξηµένης επιφυλακής έχει θέσει το σύνολο του κοµµατικού µηχανισµού της Νέας ∆ηµοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, µετά τη θορυβώδη αποποµπή του υπουργού Εξωτερικών και πιθανώς του πλέον ένθερµου υποστηρικτή της Συµφωνίας των Πρεσπών, Νίκου Κοτζιά.

Στις κλειστές συσκέψεις στον τρίτο όροφο της οδού Πειραιώς, που ακολούθησαν τον νέο κύκλο της ενδοκυβερνητικής διαµάχης, ο πρόεδρος της Ν∆ ζήτησε από όλες τις βαθµίδες της κοµµατικής ιεραρχίας επικοινωνιακή, οργανωτική και πολιτική ετοιµότητα για παν ενδεχόµενο. Στο «γαλάζιο» στρατηγείο προεξοφλείται ότι το διαζύγιο Τσίπρα - Κοτζιά «για τα µάτια του Πάνου Καµµένου» µόνο βελούδινο δεν θα είναι. Χαρακτηριστικότερο παράδειγµα, όπως αναφέρουν, είναι ο ανοιχτός πόλεµος στο τρίγωνο Μαξίµου - Κοτζιά - Καµµένου, µετά τα βαρύτατα υπονοούµενα για µαύρο πολιτικό χρήµα, ελέω των αλληλοκατηγοριών για τη διαχείριση µυστικών κονδυλίων των υπουργείων Εξωτερικών και Αµυνας: Μια υπόθεση που, όπως έχει καταδειχθεί τις τελευταίες ηµέρες, θα αναδεικνύεται συνεχώς από το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, µε στόχο την κατάρριψη των επιχειρηµάτων περί «αριστερού ηθικού πλεονεκτήµατος».

Επιπλέον, τα ίδια πρόσωπα δεν µπορούν, προσώρας τουλάχιστον, να σταθµίσουν το µέγεθος των αντιδράσεων εντός του ΣΥΡΙΖΑ, µετά τη στρατηγικού χαρακτήρα απόφαση του κ. Τσίπρα να θυσιάσει τον στενότερο εταίρο του κατά την πολύµηνη διαδικασία των συµβιβασµού για το Σκοπιανό.

Για τον κ. Μητσοτάκη και τους «γαλάζιους» επιτελείς είναι πλέον κοινός τόπος ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ εξαντλεί τις όποιες δεξαµενές πολιτικού κεφαλαίου τής έχουν αποµείνει. «Η αποδροµή της είναι προεξοφληµένη από τη µεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών.

Ακόµα και το τρικ µιας ενδεχόµενης ψήφου εµπιστοσύνης από την πλευρά της κυβέρνησης δεν θα αποσοβήσει το αναπότρεπτο, δηλαδή την αποχώρησή της» επισηµαίνει ανώτερη κοµµατική πηγή. Πρόσωπα που µετέχουν στον πολιτικό σχεδιασµό της Πειραιώς τονίζουν δε πως, ακόµα και εάν βρεθεί ο απαιτούµενος αριθµός «ελεύθερων σκοπευτών» στη Βουλή, που θα δηλώσουν διαθέσιµοι να στηρίξουν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ύστερα από πιθανή αποχώρηση του κ. Καµµένου και µέρους της Κοινοβουλευτικής του Οµάδος, το προσδόκιµο ζωής ενός τέτοιου σχήµατος θα είναι σε κάθε περίπτωση πολύ µικρό. 

Κοινός τόπος είναι, επίσης, στο Μοσχάτο πως για την κυβέρνηση εξέλιπαν η πολυτέλεια του εκλογικού αιφνιδιασµού, αλλά και η ευχέρεια της επιλογής µεταξύ… καλού και κακού σεναρίου: «Οι πρόωρες εκλογές δεν θα προκύψουν ως συνειδητή στρατηγική, αλλά µάλλον ως απόδραση από τα ανυπέρβλητα πλέον αδιέξοδα στα εθνικά µας θέµατα και την οικονοµία» εκτιµά τακτικός συνοµιλητής του προέδρου της Ν∆.

Βαριές κουβέντες

Στη Ν∆ διαπιστώνουν πως «η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ έχει πλέον ξεγυµνωθεί πολιτικά και ηθικά, διά του φαύλου τρόπου που διαχειρίζεται όλα ανεξαιρέτως τα ζητήµατα» και υπογραµµίζουν πως οι ένθεν κακείθεν απειλές των Κοτζιά και Καµµένου είναι µόνον η κορυφή του παγόβουνου. Υψηλόβαθµες κοµµατικές πηγές επισηµαίνουν δε πως µόνον εντός του Οκτωβρίου τα κρούσµατα κακοδιαχείρισης και τα «σκάνδαλα», όπως λέγεται χαρακτηριστικά, επισκιάζουν τις µείζονες εθνικές προκλήσεις.

Ειδικότερα, παραπέµπουν, µεταξύ άλλων, στις καταγγελίες περί αδιαφανών διαδικασιών και διασπάθισης κοινοτικών κονδυλίων του διορισµνου από τον ΣΥΡΙΖΑ διευθυντή της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης Προσφύγων στις πληροφορίες για αλλοιωµένα οικονοµικά στοιχεία της εισηγµένης στο χρηµατιστήριο ∆ΕΗ, ενώ µιλούν για «εξευτελιστικό τίµηµα» ύψους 483 εκατοµµυρίων ευρώ, µε το οποίο σχεδιάζει η κυβέρνηση να παραχωρήσει απευθείας τον διεθνή αερολιµένα «Ελευθέριος Βενιζέλος» για επιπλέον 20 χρόνια, στις βαρύτατες καταγγελίες για οικονοµική κακοδιαχείριση στην ΕΡΤ και στη λεόντειο σε βάρος του ∆ηµοσίου νέα σύµβαση για το σταθµό µεταφορτώσεως του Θριασίου.

«Η κυβέρνηση ζηµιώνει τη χώρα. Το κεφάλαιο της σήψης και της παρακµής πρέπει να κλείσει το συντοµότερο δυνατόν» τονίζουν στη Ν∆

«Η κυβέρνηση ζηµιώνει τη χώρα και προσβάλλει τους πολίτες. Το κεφάλαιο της σήψης και της παρακµής πρέπει να κλείσει το συντοµότερο δυνατό» σηµειώνουν στενοί συνεργάτεςτου προέδρου της Ν∆.

Την ίδια στιγµή, η Νέα ∆ηµοκρατία συνεχίζει τις προετοιµασίες για την «επόµενη µέρα» των εκλογών: Τα αλλεπάλληλα ραντεβού εδώ και πολλούς µήνες -και σε κάθε περίπτωση µακριά από τα φώτα της δηµοσιότητας- για την επιλογή των κατάλληλων προσώπων, που θα κληθούν να επωµιστούν το κόστος της συνολικής ανασυγκρότησης της χώρας, διαδέχονται το πυκνό πρόγραµµα περιοδειών, αλλά και τις προγραµµατικού χαρακτήρα εκδηλώσεις, όπως αυτές για την Παιδεία και την Υγεία.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται, κατά πληροφορίες, και η εκδήλωση µεθαύριο Τρίτη, όπου ο κ. Μητσοτάκης θα συνοµιλήσει µε 100 πανεπιστηµιακούς για την αναµόρφωση της Παιδείας και τις σύγχρονες προκλήσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. 

Την ίδια ώρα, στην Πειραιώς εκτιµούν ότι οι «µετοχές» Μητσοτάκη σε διεθνές επίπεδο, και δη στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόµµατος, ακριβαίνουν, παρά τη σχεδόν οµόφωνη στήριξη της Συµφωνίας των Πρεσπών από το ΕΛΚ.

Τα στελέχη της Ν∆ απαντούν σηµειώνοντας την κοµβικού χαρακτήρα εµπλοκή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην καµπάνια συντηρητικού υποψηφίου για την προεδρία της Κοµισιόν, Μάνφρεντ Βέµπερ, και αφετέρου την εναντίωσή του στο λαϊκίστικο ρεύµα Ορµπάν, που δεν έχει συµπάθειες στο ΕΛΚ.

παραίτηση ΚοτζιάΝΔΝέα ΔημοκρατίαΚυριάκος Μητσοτάκης