Πολιτική|12.05.2019 20:03

Έλενα Κουντουρά στο Εθνος: Κανείς δεν πιστεύει τα fake news της αντιπολίτευσης

Βούλα Κεχαγιά

Το σχήµα ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συµµαχία απευθύνεται σε όσους έχουν αποδείξει ότι εργάζονται προς το συµφέρον των πολλών».

Η τέως υπουργός Τουρισμού και υποψήφια ευρωβουλευτής Ελενα Κουντουρά θυµίζει πως έχει ψηφίσει όλα τα προοδευτικά νοµοσχέδια της κυβέρνησης και δηλώνει έτοιµη να αγωνιστεί για τα ελληνικά συµφέροντα και στην Ευρωβουλή.

Κυρία Κουντουρά, γιατί επιλέγετε την Ευρωβουλή για τα επόµενα βήµατά σας;

Αυτές οι ευρωεκλογές είναι πάρα πολύ κρίσιµες για την Ευρώπη. Η Ελλάδα πρέπει να έχει δυναµικό ρόλο και ισχυρή φωνή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ώστε να στηρίξουµε προοδευτικές πολιτικές µε επίκεντρο τον άνθρωπο, απέναντι στις πολιτικές των αριθµών και της λιτότητας που επικράτησαν και έφεραν φτώχεια και ανεργία. Ως υπουργός Τουρισµού αξιοποίησα όλες τις ευκαιρίες για την τουριστική ανάπτυξη, όταν ισχυροποιήσαµε τον θεσµικό µας ρόλο στα παγκόσµια κέντρα αποφάσεων και χάραξης αναπτυξιακών πολιτικών στον τουρισµό, τον Παγκόσµιο Οργανισµό Τουρισµού των Ηνωµένων Εθνών, τον ΟΟΣΑ, το Παγκόσµιο Συµβούλιο Ταξιδίων και Τουρισµού. Με σκληρή και µεθοδική δουλειά πετύχαµε η Ελλάδα να αναδειχθεί σε πρωταγωνίστρια των εξελίξεων στον παγκόσµιο τουρισµό. Σε αυτό το πλαίσιο και µε συνεχείς επαφές µου τα προηγούµενα χρόνια στις Βρυξέλλες, ανέλαβα πρωτοβουλίες διεκδικώντας ο τουρισµός να µπει υψηλά στην ατζέντα της Ευρώπης και να υπάρξει µια κοινή ευρωπαϊκή τουριστική πολιτική. Με αυτήν την εµπειρία και µε τη δύναµη του ελληνικού λαού θα αγωνιστώ και στην Ευρωβουλή, µε την ίδια αγάπη και το ίδιο πάθος που εργάστηκα για την ανάπτυξη του τουρισµού µας, για να διεκδικήσω περισσότερα οφέλη για τη χώρα µας.

Είναι το ψηφοδέλτιο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συµµαχία αντιπροσωπευτικό για εσάς; Το ρωτώ γιατί πολλοί σάς κατηγορούν ότι πολιτικά δεν βρίσκεστε κοντά σε αυτόν τον χώρο...

Στην πολιτική διαδροµή αγωνίστηκα πάντοτε µε γνώµονα το εθνικό συµφέρον και πέρα από στενά κοµµατικά όρια. Από το 2004 στο ελληνικό Κοινοβούλιο πρωτοστάτησα και στήριξα όλες τις προοδευτικές µεταρρυθµίσεις για την ελληνική κοινωνία. Συµµετείχα στην Αντιπροσωπεία του Συµβουλίου της Ευρώπης, ως τακτικό µέλος της Επιτροπής Μετανάστευσης, Προσφύγων και Εκτοπισθέντων Ατόµων, όπως επίσης και στην Επιτροπή Ισότητας και Μη ∆ιακρίσεων. Εχω διατελέσει γραµµατέας στην Ειδική Μόνιµη Επιτροπή παρακολούθησης των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των ∆ικαιωµάτων του Ανθρώπου. Και στήριξα όλα τα προοδευτικά νοµοσχέδια που έφερε η κυβέρνησή µας προς όφελος της κοινωνίας, όπως για την ισότητα των δύο φύλων, την ιθαγένεια, το σύµφωνο συµβίωσης, αλλά και την απλή αναλογική. Εχω ταχθεί ανοιχτά µε τις δηµόσιες τοποθετήσεις µου απέναντι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και στις ακροδεξιές αντιλήψεις. Ανταποκρίθηκα σε αυτήν την τιµητική πρόταση του Αλέξη Τσίπρα να είµαι υποψήφια ευρωβουλευτής στο ψηφοδέλτιο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συµµαχία, µια επιλογή που ήρθε ως φυσική συνέχεια της πορείας και του έργου µου. Αυτή η συµµαχία απευθύνεται σε όσους έχουν αποδείξει ότι εργάζονται µε γνώµονα το συµφέρον των πολλών, χωρίς διακρίσεις, για το καλό της πατρίδας µας.

Θεωρείτε ότι τα µέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός µαζί µε το οικονοµικό επιτελείο είναι επαρκή για να διορθώσουν αδικίες;

Τα µέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός είναι µέτρα µόνιµα. Από τον περασµένο Σεπτέµβριο και µετά, ψηφίζουµε µόνο θετικά µέτρα ελάφρυνσης και κοινωνικής δικαιοσύνης, όπως η αύξηση του κατώτατου µισθού και των επιδοµάτων, η κατάργηση του υποκατώτατου, η µείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η επαναφορά των συλλογικών συµβάσεων εργασίας, η µείωση του ΕΝΦΙΑ. Φυσικά, υπάρχουν πολλά ακόµη που είναι να γίνουν και έχουµε δροµολογήσει, για να αποκατασταθούν οι αδικίες του παρελθόντος εις βάρος του ελληνικού λαού. Αισθάνοµαι πολύ περήφανη που µε τη δουλειά µου και το έργο µου ως υπουργού Τουρισµού συνέβαλα σε αυτήν την εθνική προσπάθεια για την ενίσχυση της οικονοµίας µας. Και η µεγάλη επιτυχία του τουρισµού δηµιούργησε χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, προσέλκυσε νέες µεγάλες επενδύσεις, απογείωσε τα εθνικά µας έσοδα και έτσι µας δόθηκε η δυνατότητα να υλοποιούµε την οικονοµική και κοινωνική µας πολιτική.

Πιστεύετε ότι τα µέτρα θα βοηθήσουν και στον τοµέα του τουρισµού, όπως, π.χ., η µείωση των συντελεστών ΦΠΑ;

∆ιεκδίκησα από την πρώτη στιγµή τη µείωση των φορολογικών βαρών στον τουρισµό, που στήριξε την Ελλάδα στα πιο δύσκολα χρόνια της κρίσης. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε διαβεβαιώσει τον τουριστικό κλάδο ότι µόλις δηµιουργούνταν ο δηµοσιονοµικός χώρος θα υπήρχε ελάφρυνση και για τον τοµέα του τουρισµού. Η κυβέρνησή µας ήταν η πρώτη στην Ελλάδα που αναγνώρισε την τεράστια αξία του τουρισµού ως κινητήριας δύναµης για την οικονοµία και την κοινωνία, και είµαι πολύ ικανοποιηµένη που η δέσµευση αυτή απέναντι στον τουριστικό κλάδο έγινε άµεσα πράξη. Η µεγάλη µείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13% άµεσα, αλλά και το 2020 η εστίαση και η διαµονή που θα µειωθούν από το 13% στο 11% θα κάνουν ακόµη πιο ελκυστικό και ανταγωνιστικό τον ελληνικό τουρισµό τα επόµενα χρόνια.

Η κυβέρνηση µόλις ανανέωσε την εµπιστοσύνη της Βουλής. Σε περίπτωση ήττας στις ευρωεκλογές, πιστεύετε ότι ο κ. Μητσοτάκης «νοµιµοποιείται» να θέσει ζήτηµα άµεσων εκλογών;

Με την πρόσφατη ψήφο εµπιστοσύνης αποδείχθηκε ότι η κυβερνητική πλειοψηφία είναι ισχυρή. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο πρωθυπουργός που έβγαλε την Ελλάδα από το σκοτάδι και την έφερε στο φως. Σε καµία περίπτωση ο ελληνικός λαός δεν πιστεύει τις κενές υποσχέσεις της αντιπολίτευσης, που χρησιµοποιεί απειλές, χαρακτηρισµούς, συκοφαντίες, σκανδαλολογία και κατασκευάζει τα πιο απίθανα fake news προκειµένου να υφαρπάξει την ψήφο του, αλλά και δεν διστάζει να υπονοµεύσει το εθνικό συµφέρον και την ίδια την πατρίδα. Στις ευρωεκλογές και στις εθνικές εκλογές οι Ελληνίδες και οι Ελληνες θα απορρίψουν αυτούς που χρεοκόπησαν την Ελλάδα και φτωχοποίησαν την ελληνική κοινωνία. Αυτούς που κατήργησαν στον δηµόσιο τοµέα τα δώρα στους µισθούς και συντάξεις, ενώ σήµερα, που τα επαναφέρει η κυβέρνησή µας, δυσανασχετούν υπονοώντας ότι εάν επανεκλεγούν θα τα καταργήσουν ξανά, και στον δηµόσιο και στον ιδιωτικό τοµέα.

Εντέλει, ποιο είναι το δίληµµα της ευρωµάχης;

Η Ευρωπαϊκή Ενωση δηµιουργήθηκε µε αξίες και αρχές τη δηµοκρατία, την ειρήνη, τη δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη µεταξύ των λαών. Οµως στην πορεία εφαρµόστηκαν νεοφιλελεύθερες πολιτικές και λιτότητας, που επέφεραν οικονοµική και ανθρωπιστική κρίση. Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συµµαχία στις ευρωεκλογές θα είναι νίκη απέναντι στις δυνάµεις που επιδιώκουν να συνεχίσουν τις καταστροφικές πολιτικές του παρελθόντος. Θα είναι νίκη και στην Ελλάδα απέναντι σε εκείνους που ευθύνονται για την ελληνική κρίση, την οικονοµική και κοινωνική παρακµή, και προσβλέπουν στην επιστροφή τους στην εξουσία, για να συνεχίσουν το καταστρεπτικό τους έργο. ●

ΣΥΡΙΖΑΈλενα Κουντουράυπουργός ΤουρισμούΕυρωεκλογές