Πολιτική|12.05.2019 13:45

Μαρία Σπυράκη στο Εθνος: «Φεύγουν και καίνε το γήπεδο»

Σπύρος Μουρελάτος

Τις µετεκλογικές προτεραιότητες της Νέας Δηµοκρατίας για τη µείωση φόρων, την προσέλκυση επενδύσεων και τη δηµιουργία νέων και καλύτερα αµειβόµενων θέσεων εργασίας υπογραµµίζει η ευρωβουλευτής και εκ νέου υποψήφια για την Ευρωβουλή, Μαρία Σπυράκη. Παράλληλα, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «ο χρόνος τελείωσε και καίνε το γήπεδο» και τον πρωθυπουργό ότι «µε δική του ευθύνη µετέτρεψε το βήµα της Βουλής σε “trash tv”, κατά την τριήµερη συζήτηση στη Βουλή για την παροχή ψήφου εµπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Ποια είναι κατά τη γνώµη σας τα πολιτικά συµπεράσµατα από την τριήµερη συζήτηση για την ψήφο εµπιστοσύνης στη Βουλή; Μήπως η απόρριψη της πρότασης µοµφής κατέληξε στη συσπείρωση της κυβερνητικής πλειοψηφίας;

Το βασικό συµπέρασµα είναι ότι ο χρόνος του εθνικολαϊκιστικού συνονθυλεύµατος τελείωσε. Φεύγουν και «καίνε το γήπεδο». Αφήνουν τη ∆ΕΗ έτοιµη να «σκάσει» στα χέρια των Ελλήνων, αφήνουν εµβληµατικές επενδύσεις, όπως το Ελληνικό και την αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ, στον βάλτο της ιδεοληψίας τους, αφήνουν τα παιδιά µας να φεύγουν στα ιδιωτικά πανεπιστήµια του εξωτερικού αρνούµενοι να πουν «ναι» στην αλλαγή του άρθρου 16. Με επιλογή του Αλέξη Τσίπρα ο δηµόσιος διάλογος εξαχρειώθηκε, µε επιλογή του Αλέξη Τσίπρα µια σειρά από ελεγχόµενες υποθέσεις, όπως η εµπλοκή του κ. Πετσίτη στο σκάνδαλο Λαυρεντιάδη - ΔΕΠΑ, τα δώρα που δέχεται ο ίδιος από την οικογένεια Παναγόπουλου, η πώληση των όπλων στη Σαουδική Αραβία από τον πάντα αγαπηµένο του Πάνο Καµµένο, η ανοµία και η καταστροφική δράση των κουκουλοφόρων όχι µόνο στα Εξάρχεια αλλά ακόµη και στο κέντρο της Αθήνας, γίνεται κυβερνητική κανονικότητα.

«Ολα τα ανέχοµαι, όλα τα διαλύω»... Ετσι εµφανίζεται ο κ. Τσίπρας εκτός Ελλάδας και εντός της χώρας. Αυτός θα µπορούσε να είναι και ο τίτλος της τελευταίας πράξης του δράµατος που έφερε η κυριαρχία του λαϊκισµού στην Ελλάδα. Ο,τι πιο παλιό, ό,τι πιο παρωχηµένο, ό,τι πιο καταστροφικό εκπροσώπησαν µετά τη Μεταπολίτευση τα δύο µεγάλα κόµµατα ενσωµατώθηκε από αυτή την κυβέρνηση. Μένουν λίγες µέρες για να τελειώνουµε µε εκείνους που κρατούν την Ελλάδα στην ουρά της Ευρώπης.

Δύο εβδοµάδες πριν από τις ευρωεκλογές ποιος είναι ο εκλογικός πήχης της Νέας Δηµοκρατίας;

Η Νέα ∆ηµοκρατία ζητά ευρεία διαφορά, καθαρή νίκη από τους πολίτες που θέλουν η χώρα να γυρίσει σελίδα. ∆εν απευθύνεται µόνο στους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της. Μιλά σε όλους τους Ελληνες που ξέρουν να προκόβουν. Σε εκείνους που δουλεύουν σκληρά, που πλήρωσαν την κρίση, που δικαιούνται µια νέα ευκαιρία, που θέλουν να καµαρώσουν τα παιδιά τους στην Ελλάδα. Ξέρετε, οφείλουµε να κάνουµε αγώνα δρόµου για να καλύψουµε το χαµένο έδαφος έναντι φτωχότερων ευρωπαϊκών χωρών, που αντί να διαχειρίζονται τη φτώχεια τους έσπευσαν να ενσωµατώσουν τις τάσεις της νέας οικονοµίας και να χρησιµοποιήσουν όλα τα ευρωπαϊκά εργαλεία.

Επείγει να επενδύσουµε στη γνώση, στον ψηφιακό µετασχηµατισµό, στην καινοτοµία, στην κυκλική οικονοµικά και στο πλεόνασµα ευφυΐας που διαθέτει η πατρίδα και, δυστυχώς, παραµένει σε µεγάλο βαθµό αναξιοποίητο. Εχουµε το σχέδιο, τη γνώση και τη θέληση ώστε η οικονοµία µας να τρέξει δηµιουργώντας πολλές και καλά αµειβόµενες δουλειές.

Ποια η διαφορά του οικονοµικού προγράµµατος του κόµµατός σας µε το αντίστοιχο του ΣΥΡΙΖΑ, αφ’ ης στιγµής και η κυβέρνηση κινείται στη λογική των φοροελαφρύνσεων; Θα υπερψηφίσει η ΝΔ το φιλολαϊκό πακέτο που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός;

Το δικό µας σχέδιο προτάσσει χαµηλούς φόρους, πραγµατικές µεταρρυθµίσεις µε έµφαση στις επενδύσεις και στις καλά αµειβόµενες νέες θέσεις εργασίας. Οι ρυθµοί ανάπτυξης που έτσι κι αλλιώς δηµιουργούνται τώρα λόγω αδράνειας ύστερα από τη µακρόχρονη συµπίεση της οικονοµίας δεν είναι αρκετοί. Χρειάζεται ένα άλλο µείγµα πολιτικής που θα βοηθήσει την παραγωγή και την ανάπτυξη ώστε να τρέχουµε µε 3-4% αντί για 1-2%. Σε αυτό το µείγµα επιβάλλεται η ενίσχυση της επιχειρηµατικότητας και των επενδύσεων στη χώρα. Η Ελλάδα διαχρονικά µεγαλουργούσε όταν ανοιγόταν στον κόσµο, γιατί ο Ελληνας είναι έµπορος και επιχειρηµατίας. Η ίδια η ιδεολογία του ΣΥΡΙΖΑ αντιπαλεύει δοµικά αυτές τις ιδιότητες. Είναι εχθρική στην ανταγωνιστικότητα, επιφυλακτική στην επιχειρηµατικότητα και στο εµπόριο, όπως δείχνουν οι απίστευτα χρονοβόρες διαδικασίες στις ιδιωτικοποιήσεις.

Προφανώς οι Ευρωπαίοι έχουν κάθε λόγο να θέλουν να εξευρωπαΐσουν τα αντισυστηµικά κόµµατα στην Ευρώπη, χωρίς να ενδιαφέρονται για τις συνέπειες που αυτή η προσαρµογή θα έχει στις αντίστοιχες χώρες που το επιχειρούν. Εµείς όµως έχουµε διαφορετικό συµφέρον. Γι’ αυτό και ψελλίζουν ότι η Ελλάδα επιστρέφει στις κακές συνήθειες του παρελθόντος χωρίς να δίνει ώθηση στην ανάπτυξη, ενώ δαπανά µόνο το 60% από το Πρόγραµµα ∆ηµοσίων Επενδύσεων. Εµείς πρέπει να τρέξουµε. Ο κ. Τσίπρας δεν λέει κουβέντα για το πώς θα δηµιουργηθεί ο πλούτος. Γιατί όχι µόνο δεν ξέρει, αλλά δεν τον ενδιαφέρει να ευηµερούν οι πολλοί. Εµείς θέλουµε να µεγαλώσει η πίτα της οικονοµικής ανάπτυξης προς όφελος όλων, όχι κάποιων, ώστε οι υποχρεώσεις της χώρας να πληρώνονται από τα πλεονάσµατα της ευηµερίας και όχι από τα πλεονάσµατα της υπερφορολόγησης.

Γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρνείται να αντιπαρατεθεί µε τον πρωθυπουργό σε ένα τηλεοπτικό ντιµπέιτ, από την ώρα που έχει ξεκαθαρίσει πως οι ευρωεκλογές είναι το πρώτο ηµίχρονο και έχει προσδώσει σε αυτές δηµοψηφισµατικό χαρακτήρα;

«∆είξε µου τον φίλο σου να σου πω ποιος είσαι...». Οχι ο κ. Μητσοτάκης δεν θα κάνει ντιµπέιτ µε τον κ. Πολάκη µεταµφιεσµένο σε Αλέξη Τσίπρα. Αρκετά µε την εξαχρείωση. Το θεσµικό βήµα της Βουλής εξελίχθηκε σε «trash tv» µε απόλυτη ευθύνη του κ. Τσίπρα. Χρειαζόµαστε µια συνολική πρόταση εξόδου από την κρίση, θέλουµε λύσεις και όχι συνθήµατα ή ατάκες καφενείου. Θέλουµε να νιώσουµε ξανά ασφάλεια, στα σπίτια και στις γειτονιές, θέλουµε να νιώσουµε πως οι κόποι µας δεν πάνε χαµένοι, να ξέρουµε πως υπάρχει µια κυβέρνηση που διασφαλίζει το κατάλληλο πολιτικό, οικονοµικό και φορολογικό περιβάλλον για να υπάρχει κοινωνική ειρήνη και ευηµερία. Ολα αυτά µπορεί να τα διασφαλίσουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα ∆ηµοκρατία µε µια καθαρή εντολή τετραετίας. Αρκετά πια µε τον διχασµό και την οπισθοδρόµηση.

Σας ανησυχεί η αναµενόµενη άνοδος των ακροδεξιών - ευρωσκεπτικιστικών δυνάµεων στην Ευρώπη; Τι απαντάτε στις κυβερνητικές αιτιάσεις για ακροδεξιά στροφή της ΝΔ;

Στον ΣΥΡΙΖΑ κοιτάζουν τον καθρέφτη και αναπολούν το τετραετές σφιχταγκάλιασµά τους µε τον Πάνο Καµµένο. Οι µεγάλες αγάπες άλλωστε δεν ξεχνιούνται, γι’ αυτό και ο κ. Καµµένος δεν χάνει την ασυλία του για ό,τι και αν ελέγχεται. Η Νέα ∆ηµοκρατία είναι ένα µεγάλο φιλελεύθερο κεντροδεξιό κόµµα, το µεγαλύτερο εντός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόµµατος, έτοιµο να δώσει τη µεγάλη µάχη της πλειοψηφίας στην επόµενη Ευρωβουλή, µάχη απέναντι στον λαϊκισµό, είτε δεξιό είτε αριστερό.

Προτάσσουµε τη δηµιουργία 5 εκατοµµυρίων εργασίας για νέους, την ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων µε επιπλέον 10.000 νέους Ευρωπαίους συνοριοφύλακες, τη στήριξη των νέων ζευγαριών, την πρόληψη του καρκίνου, τη διαφύλαξη των δικαιωµάτων που κατοχυρώσαµε στη φιλελεύθερη δηµοκρατία. Αφήνουµε τον ΣΥΡΙΖΑ χέρι-χέρι µε το Μαδούρο να εξηγεί στους Ελληνες γιατί δεν θέλει εκλογές στη Βενεζουέλα, γιατί ζητά να µειωθούν οι επιδοτήσεις για τους Ελληνες αγρότες και γιατί καταψηφίζει την ευρωπαϊκή δύναµη για την αντιµετώπιση των φυσικών καταστροφών.

Νέα ΔημοκρατίαΕυρωεκλογέςΜαρία Σπυράκη