Πολιτική|12.05.2019 13:53

Γιώργος Καμίνης στο Εθνος: «Τα κηρύγµατα µίσους του νέου δικοµµατισµού διχάζουν τη χώρα»

Φώφη Γιωτάκη

Τους βασικούς αντιπάλους του Κινήµατος Αλλαγής κατά τη µετεκλογική περίοδο καταδεικνύει ο Γιώργος Καµίνης, εκτιµώντας ότι το κόµµα του θα αποτελέσει τη µεγάλη έκπληξη των ευρωεκλογών. Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ χαρακτηρίζει κρίσιµες τις ευρωεκλογές για το µέλλον της χώρας αλλά και της ίδιας της Ενωσης και κάνει σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και στη ΝΔ για το «κήρυγµα µίσους στη Βουλή, που διχάζει τη χώρα».

Κύριε Καµίνη, γιατί εσείς και όχι κάποιος άλλος στην Ευρωβουλή από το Κίνηµα Αλλαγής;

Αν αναφέρεστε στο σύνθηµά µας «Καµίνης, πρώτη επιλογή», θα προσέθετα «…όχι απαραίτητα και η µόνη!». Η αλήθεια είναι ότι έχουµε ένα πολύ δυνατό ψηφοδέλτιο. ∆ιεκδικώ όµως την ψήφο γιατί πιστεύω ότι µπορώ να εκπροσωπήσω επάξια και τη χώρα και την παράταξη. Γνωρίζω καλά τον τρόπο λειτουργίας της ΕΕ όλα αυτά τα χρόνια και στις δύο µου θητείες ως Συνήγορος του Πολίτη και κατά στις άλλες δύο ως δήµαρχος της Αθήνας. Απόδειξη αυτού ότι κατάφερα να φέρω στην Αθήνα και να αξιοποιήσω πόρους 200 εκατοµµυρίων ευρώ από την Ευρώπη. Με αυτή µου την εµπειρία θεωρώ ότι θα είµαι χρήσιµος στην πατρίδα µου.

Το Κίνηµα Αλλαγής θα έπρεπε να θεωρήσει τις ευρωεκλογές δηµοψήφισµα -όπως λέει η Ν∆- µε δεδοµένο το αίτηµά σας για εθνικές εκλογές... χθες;

Είναι πολύ κρίσιµες οι ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου. Κρίσιµες για το µέλλον της χώρας αλλά και της ίδιας της Ενωσης. Η κυριαρχία των συντηρητικών δυνάµεων τις τελευταίες δύο δεκαετίες στην Ευρώπη πρέπει να σταµατήσει. Η πολιτική οικογένεια της Ν∆ στην Ευρώπη δηµιούργησε τις µεγαλύτερες ανισότητες από τον Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο, ανισότητες που έδωσαν ζωτικό χώρο στους αµφισβητίες του ευρωπαϊκού εγχειρήµατος και στους ακραίους.

Συµφωνείτε πολιτικά µε την κίνηση της Ν∆ να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας εναντίον του Π. Πολάκη;

Η νοοτροπία Πολάκη όπως και η πολιτική κάλυψη που αφειδώς του παρέχει ο κ. Τσίπρας είναι απολύτως καταδικαστέες από κάθε δηµοκρατικό πολίτη. Ο κ. Μητσοτάκης, µε την πρόταση µοµφής εναντίον του κ. Πολάκη, τους τόνους και το επίπεδο της αντιπαράθεσης που κυριάρχησαν στη Βουλή, αυτό που κατάφερε είναι να αναζωπυρώσει την πόλωση µεταξύ Ν∆ και ΣΥΡΙΖΑ. Μια πόλωση που ευνοεί τον σηµερινό δικοµµατισµό, άρα βολεύει και τον κ. Τσίπρα. Ωστόσο, αυτό που δεν εκτιµούν και οι δύο σωστά είναι ότι η εικόνα που παρουσίασε η Βουλή πλήττει την αξιοπιστία της πολιτικής και την ίδια τη δηµοκρατία. Το Κίνηµα Αλλαγής δεν θα συµµετάσχει σε αυτό το κήρυγµα µίσους που διχάζει σκόπιµα τη χώρα. Επιστρέφουµε δυνατοί ως ο πόλος σταθερότητας για την Ελλάδα.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τα «µόνιµα µέτρα ελάφρυνσης» που ανακοινώθηκαν;

Οµολογώ, κυρία Γιωτάκη, ότι δεν µπορώ να ξεχωρίσω ποια είναι η µεγαλύτερη κοροϊδία: ότι ο κ. Τσίπρας, σε µία έξαρση παλαιοκοµµατισµού, άνοιξε το πουγκί λίγες ηµέρες πριν από τις κάλπες ή ότι επαίρεται που επιστρέφει ελάχιστα σε σύγκριση µε εκείνα που ο ίδιος αφαίρεσε από τους πολίτες από το 2015 και µετά; Το λέει πολύ παραστατικά η Φώφη Γεννηµατά: πήραν δέκα και επιστρέφουν το ένα. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν εκείνη που διπλασίασε τον ΦΠΑ στα τρόφιµα, στην εστίαση και την ενέργεια, για να διορθώσει, όπως λένε, τα λάθη του καταστροφικού εξαµήνου Βαρουφάκη, που όµως είχε υπεύθυνο πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα, ο οποίος γνώριζε τα πάντα.

Ποια εικόνα έχετε αποκτήσει από την εκστρατεία σας για το εκλογικό αποτέλεσµα της 26ης Μάη;

Πιστεύω ότι το Κίνηµα Αλλαγής θα είµαστε η µεγάλη έκπληξη των εκλογών. Οχι µόνο γιατί δικαιωθήκαµε ιστορικά, αλλά γιατί το Κίνηµα Αλλαγής θα αποτελέσει τον πόλο σταθερότητας που έχει ανάγκη η χώρα. Οι πρόσφατες εικόνες της Βουλής καθώς και η άµεση αντίδραση της Φώφης Γεννηµατά το απέδειξαν περίτρανα.

Θα επιβεβαιωθούν τα γκάλοπ συνολικά και ως προς το διψήφιο ποσοστό του Κινήµατος Αλλαγής;

Αυτά είναι τα µηνύµατα που λαµβάνω γυρνώντας όλη τη χώρα. Αυτές τις ηµέρες από τα Γιάννενα, το Αγρίνιο, τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα, οι γεµάτες αίθουσες θυµίζουν, κατά γενική οµολογία, άλλες, καλές, εποχές. Οι πολίτες αντιλαµβάνονται ότι µε ψήφο στη Ν∆ δεν ξεµπερδεύουµε οριστικά µε τον ΣΥΡΙΖΑ. Οριστικά από τον ΣΥΡΙΖΑ ξεµπερδεύουµε µόνο µε ψήφο στο Κίνηµα Αλλαγής.

Τα στελέχη της Προοδευτικής Συµµαχίας που κατεβαίνουν µε τον ΣΥΡΙΖΑ είναι οι βασικοί σας αντίπαλοι της µετεκλογικής περιόδου;

Αντίπαλοί µας σταθεροί και µόνιµοι είναι οι εκφραστές του λαϊκισµού, της συντήρησης, της πολιτικής οπισθοδρόµησης και του καιροσκοπισµού.

Το ότι θεωρείτε τη ΝΔ ιδεολογικό και πολιτικό σας αντίπαλο σηµαίνει ότι αποκλείετε τη συγκυβέρνηση;

Την αυτόνοµη πολιτική µας πορεία την υπερασπιζόµαστε σθεναρά και θα συνεχίσουµε να το κάνουµε και σας πληροφορώ ότι αυτό είναι που µας κάνει κάθε µέρα πιο δυνατούς.

Η αυτόνοµη πορεία πώς συνδυάζεται µε την εθνική συνεννόηση;

Εθνική συνεννόηση δεν σηµαίνει αναγκαστικά κυβερνητική συνεργασία ή συγκυβέρνηση. Η εθνική συνεννόηση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τα µείζονα. Αλλιώς, κυρία Γιωτάκη, θα ήταν τα πράγµατα αν επικρατούσε συνεννόηση το 2010, πολύ πιο γρήγορα θα είχαµε βγει από τα µνηµόνια αν υπήρχε όλα αυτά τα χρόνια ένα µίνιµουµ συναίνεσης. ∆είτε τι έγινε στις υπόλοιπες χώρες και πόσο πιο γρήγορα από εµάς βγήκαν από το µνηµόνιο. Γιατί εκεί οι πολιτικές δυνάµεις έκατσαν να συνεννοηθούν.

Στην εκλογή ηγεσίας το 2017, προσήλθαν κυρίως οι µεγαλύτερες ηλικίες να ψηφίσουν. Πώς πιστεύετε ότι θα καταφέρετε να προσελκύσετε σήµερα τους 17άρηδες;

Τα νέα παιδιά θέλουν να τους µιλήσεις για το µέλλον τους. Γιατί δεν µπορεί το µέλλον των σηµερινών 17άρηδων να είναι οι κοκοροµαχίες στη Βουλή. Το µέλλον τους δεν µπορεί να είναι ούτε τα επιδόµατα του κ. Τσίπρα ούτε το «θα τα ρυθµίσει όλα η αγορά» του κ. Μητσοτάκη. Τα νέα παιδιά, και µιλώ αρκετά µαζί τους, θέλουν µια Ελλάδα ισχυρή, στην πρώτη γραµµή της Ευρώπης, µε αξιοπρέπεια. Θέλουν να σπουδάσουν, να εργαστούν, σε µια Ευρώπη ανοιχτή, που θα δίνει ευκαιρίες και προοπτικές.

Τι θα συµβουλέψετε την κυρία Γεννηµατά το βράδυ των ευρωεκλογών;

Η κυρία Γεννηµατά δεν χρειάζεται συµβουλές. Για να είναι ο καθένας µας χρήσιµος πρέπει στην πράξη να δείχνει τη διάθεσή του να πετύχει το Κίνηµα Αλλαγής. Το έπραξα το 2017, όταν βγήκα µπροστά να στηρίξω το νέο ξεκίνηµα, το κάνω κάθε µέρα από τότε, σεβόµενος όχι µόνο το αποτέλεσµα και την ετυµηγορία του κόσµου αλλά κυρίως την αγωνία του να προχωρήσουµε ενωµένοι και ισχυροί για να γίνει ξανά η παράταξή µας µεγάλη.

Σας ανησυχεί η στάση της Τουρκίας; Και πώς πρέπει να αντιδράσει Ελλάδα και Κύπρος;

Η Τουρκία διολισθαίνει στον αυταρχισµό και στη διεθνή αποµόνωση. Ο ούτως ή άλλως δύσκολος γείτονας συνήθως εξάγει τις κρίσεις του επιδεινώνοντας το κλίµα των σχέσεών του µε τη χώρα µας. Να ένα θέµα που απαιτεί εθνική συνεννόηση! Αλλά για να υπάρξει αυτή, πρέπει να απορρέει από εθνική στρατηγική! Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν δείχνει να διαθέτει εθνική στρατηγική. Επισκέψεις χωρίς καµία προετοιµασία και κανένα αποτέλεσµα, µόνο για λόγους επικοινωνίας, αποδεικνύονται ότι κάθε άλλο παρά βοηθούν.

ΕυρωεκλογέςΚΙΝΑΛδήμος ΑθηναίωνΓιώργος Καμίνης