Πολιτική|13.05.2019 13:37

Στα χαρακώματα ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ για 13η σύνταξη και επταήμερη εργασία

Newsroom

Των Βούλας Κεχαγιά, Σπύρου Μουρελάτου

Γενικευµένη αντιπαράθεση µε τον Κυριάκο Μητσοτάκη επί του προγράµµατος της Νέας Δηµοκρατίας, πτυχές του οποίου ξεδιπλώθηκαν χθες από την Πειραιώς, επιλέγει η κυβέρνηση, µετά την ανανέωση της εµπιστοσύνης της από τη Βουλή µε αυξηµένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο Κ. Μητσοτάκης, που τόσο καιρό αποφεύγει συστηµατικά να ξεδιπλώσει το πρόγραµµα της Ν∆, από µόνος του χθες έσπευσε να αποκαλύψει στοιχεία που είναι ενδεικτικά των προθέσεών του, εφόσον αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

Το Μαξίµου αντιδρά έντονα σε όσα είπε ο πρόεδρος της ΝΔ στη συνέντευξη Τύπου στην Πειραιώς τόσο για τη 13η σύνταξη όσο και για την επταήµερη εργασία, µε τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα να κατηγορεί τον «χορηγό», όπως τον αποκάλεσε, κ. Μητσοτάκη ότι «το τερµάτισε» και «έσπασε όλα τα κοντέρ», σχολιάζοντας ότι «ούτε τα γεράκια του ∆ΝΤ δεν µας τα πρότειναν τόσο καιρό». «Αντί να δεσµευθεί για τη διατήρηση της µόνιµης 13ης σύνταξης που θα ψηφίσουµε µεθαύριο στη Βουλή, αυτός δεσµεύτηκε για την κατάργηση του πενθηµέρου και την καθιέρωση της επταήµερης εργασίας» είπε ο κ. Τσίπρας µιλώντας σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συµµαχία στα Γιάννενα, κατηγορώντας τον πρόεδρο της Ν∆ ότι «θέλει να οδηγήσει τη χώρα κατευθείαν πίσω στον 18ο αιώνα».

Εν προκειµένω αξίζει να σηµειωθεί πως στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες το µεσηµέρι ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Οταν µια επιχείρηση συµφωνεί µε τους εργαζόµενους µέσω επιχειρησιακής σύµβασης για να πάει από πενθήµερο σε επταήµερο µε τη σύµφωνη γνώµη των εργαζοµένων, µε πολύ καλύτερες απολαβές και µε αυξηµένα δικαιώµατα, και συµφωνούν και τα δύο µέρη, τότε δεν κάνουµε τίποτε άλλο από το να αναγνωρίζουµε ότι είµαστε σε έναν κόσµο που αλλάζει και πρέπει οι εργαζόµενοι, οι επιχειρήσεις και το κράτος να προσαρµοστούν σε αυτήν τη νέα πραγµατικότητα».

Σφυροκόπηµα

Αργότερα τις θέσεις του προέδρου της Ν∆ σφυροκόπησαν συντεταγµένα µέσα από τα social media κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, όπως οι Νίκος Παππάς, Δηµήτρης Τζανακόπουλος, Αλέξης Χαρίτσης και Εφη Αχτσιόγλου, ενώ το Μαξίµου επιτέθηκε στον πρόεδρο της Ν∆, σχολιάζοντας: «Χαρακτήρισε τη 13η σύνταξη “ξεδιάντροπο προεκλογικό επίδοµα”, και ενώ η σύνταξη αυτή θα είναι µόνιµη, αρνήθηκε κατηγορηµατικά να την εγγυηθεί». Σε ιδιαίτερα αυστηρό ύφος, δε, το πρωθυπουργικό γραφείο ανέφερε πως ένα πράγµα εγγυάται ο αρχηγός της Ν∆, «την ισοπέδωση των πολλών στο όνοµα της απολυταρχίας και του πλουτισµού των ελίτ».

Ο Αλέξης Τσίπρας διερωτήθηκε στα Γιάννενα γιατί η Ν∆, από τη στιγµή που θεωρεί ανέφικτο λαϊκισµό τη 13η σύνταξη και δεν δεσµεύτηκε ότι θα τη διατηρήσει, θα έρθει να την ψηφίσει στη Βουλή και, επιπλέον, γιατί, αφού τη θεωρεί επίδοµα, διαµαρτύρεται γιατί δεν είναι µεγαλύτερη. Η κριτική του επεκτάθηκε και στον υποψήφιο του ΕΛΚ για την προεδρία της Κοµισιόν, Μάνφρεντ Βέµπερ, που επέκρινε τις κυβερνητικές εξαγγελίες για τα µέτρα ανακούφισης σχολιάζοντας καυστικά: «Σιγά, κ. Βέµπερ, µην είσαι τόσο χουβαρντάς, τα λεφτά αυτά δίνονται από το υστέρηµα του ελληνικού λαού, µη φυτρώνεις εκεί που δεν σε σπέρνουν και κάνε κουµάντο στην πατρίδα σου, τη Βαυαρία, και όχι στις επιλογές της κυρίαρχης ελληνικής κυβέρνησης».

Θερµή υποδοχή

Από την οµιλία του πρωθυπουργού δεν έλειψαν αναφορές στην ενθουσιώδη υποδοχή που είχε µέσα στο Σαββατοκύριακο από τους Ηπειρώτες. Παρατήρησε ότι η Ν∆ χαρακτηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ «φωτοβολίδα που θα σβήσει» και λέει για τον ίδιο ότι δεν µπορεί πια να περπατήσει στον δρόµο. Μάλιστα ανέφερε: «Ναι, δεν µπορώ να περπατήσω, αλλά από την αγάπη των ανθρώπων που µε σταµατάνε για να µου σφίξουν το χέρι». Σε σχέση µε τις δηµοσκοπήσεις εκτίµησε ότι οι εταιρείες µετρήσεων που φοβούνται, όπως είπε, µην εξευτελιστούν το βράδυ των εκλογών άρχισαν να µαζεύουν διακριτικά τις διαφορές επιστηµονικής φαντασίας για να περισώσουν τα προσχήµατα, ενώ προέβλεψε ότι όσο κ. Μητσοτάκης θα µιλά προγραµµατικά θα αναγκάζονται να αναθεωρούν τις προβλέψεις τους για το εκλογικό αποτέλεσµα.

Μετωπική κυβέρνησης - ΝΔ

Την αντίδραση της Νέας Δηµοκρατίας προκάλεσε το σχόλιο του Μαξίµου για τη διακαναλική συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ στην αντιπαράθεση ενεπλάκη και το υπουργείο Εργασίας που διέψευσε επισηµάνσεις της αξιωµατικής αντιπολίτευσης για τη λειτουργία της εταιρείας Παπαστράτος.

«Ο µηχανισµός λάσπης του κ. Τσίπρα, που βάφτισε “13η σύνταξη” ένα προεκλογικό επίδοµα», τονίζεται στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της Ν∆, «σήµερα έκανε µια πρωτοφανή γκάφα. Το Μαξίµου καταγγέλλει τον κ. Μητσοτάκη για µια επιχειρησιακή σύµβαση την οποία ενέκρινε το υπουργείο της κ. Αχτσιόγλου (!), η οποία προβλέπει την επταήµερη λειτουργία της εταιρείας Παπαστράτος και όχι βέβαια την επταήµερη εργασία των υπαλλήλων της».

«Και καλά έκανε η κ. Αχτσιόγλου», συνεχίζει η ανακοίνωση, «διότι µε τη συµφωνία αυτή, στην οποία αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Νέας ∆ηµοκρατίας, οι εργαζόµενοι τελικά εργάζονται λιγότερες ώρες κάθε εβδοµάδα, χωρίς να µειωθούν τα εισοδήµατά τους που είναι πάνω από τον µέσο όρο στον κλάδο τους». «Κατανοούµε την ανάγκη τους να διαψεύσουν τα όσα ο ίδιος ο αρχηγός τους είπε, όµως η πραγµατικότητα είναι συγκεκριµένη» ανταπάντησε στη Ν∆ η κυβέρνηση µέσω του υπουργείου Εργασίας.

«Η δυνατότητα συνεχούς επταήµερης λειτουργίας επιχειρήσεων, βιοµηχανιών και εταιρειών ισχύει διαχρονικά» επισηµαίνει το υπουργείο, «και δεν έχει καµία σχέση µε την επταήµερη εργασία για την οποία µίλησε ο κ. Μητσοτάκης». Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι «η σύµβαση στην επιχείρηση Παπαστράτος προβλέπει ότι εφόσον η επιχείρηση πάρει άδεια συνεχούς λειτουργίας και εισαχθεί στην παραγωγή ένα νέο προϊόν, εργαζόµενοι και εργοδότης θα συµφωνήσουν την οργάνωση του χρόνου εργασίας σε βάρδιες, και δεν προβλέπει επταήµερη εργασία. Οι εργαζόµενοι, δηλαδή, και µε επταήµερη λειτουργία θα εξακολουθούν να δουλεύουν µε βάση όσα προβλέπει η εργατική νοµοθεσία και σε καµία περίπτωση επταήµερο».

Η διακανιλική Μητσοτάκη: Εµφαση τώρα στο δίπτυχο «οικονοµία – ασφάλεια»

Στο τερέν της οικονοµίας και της ασφάλειας, όπου εκτιµά ότι διατηρεί ξεκάθαρη υπεροπλία έναντι του πρωθυπουργού, έχει αποφασίσει να µετατοπίσει το κέντρο βάρους της προεκλογικής αντιπαράθεσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις τελευταίες 13 ηµέρες της προεκλογικής περιόδου, όπως διεφάνη από τη διακαναλική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες στην Πειραιώς.

Αποκαλύπτοντας επιµέρους πτυχές της πολιτικής τακτικής που θα ακολουθήσει η Νέα Δηµοκρατία την εβδοµάδα που ξεκινά, ο αρχηγός του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης κάλεσε εκ νέου τον κ. Τσίπρα αλλά και το Κίνηµα Αλλαγής να συνυπογράψουν τη «γαλάζια» τροπολογία για την άρση της µείωσης του αφορολόγητου.

«Εάν ο κ. Τσίπρας δεν υπερψηφίσει την πρότασή µας, εµείς ως επόµενη κυβέρνηση δεν θα εφαρµόσουµε τη µείωση του αφορολόγητου ορίου» δεσµεύτηκε ο πρόεδρος της Ν∆. Συνέδεσε, µάλιστα, το ζήτηµα του αφορολόγητου µε τις κυβερνητικές εξαγγελίες περί απονοµής «13ης σύνταξης», επαναλαµβάνοντας ότι η µείωση του αφορολόγητου ορίου εξουδετερώνει στις τσέπες των συνταξιούχων το οικονοµικό όφελος από τα προεκλογικά επιδόµατα που δίνει η κυβέρνηση. Επιτέθηκε, µάλιστα, µε δριµύτητα κατά του κ. Τσίπρα, κατηγορώντας τον ότι αφενός «δίνει ξεδιάντροπα επίδοµα πέντε ηµέρες πριν από την κάλπη, αδυνατώντας να δηµιουργήσει νέο πλούτο» και αφετέρου επιχειρεί να ναρκοθετήσει την προοπτική της επόµενης κυβέρνησης.

Για πρώτη φορά, µάλιστα, προανήγγειλε ότι ως αυριανή κυβέρνηση θα ενισχύσει σηµαντικά την Ελληνική Αστυνοµία τόσο σε έµψυχο όσο και σε άψυχο υλικό. Συγκεκριµένα, υποσχέθηκε την πρόσληψη 1.500 αστυνοµικών, οι οποίοι σχεδιάζεται να αυξήσουν την επιχειρησιακή δυνατότητα των οµάδων ΔΙΑΣ και ΔΕΛΤΑ, νέα αλεξίσφαιρα γιλέκα για όλους τους αστυνοµικούς εντός εξαµήνου και εντός 12 µηνών 1.000 νέα περιπολικά. Εξάλλου, ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε εκ νέου τον πρωθυπουργό, αφ’ ης στιγµής ο ίδιος κατέστησε το αποτέλεσµα της 26ης Μαΐου ψήφο εµπιστοσύνης στην κυβέρνηση, να παραιτηθεί και να προκηρύξει άµεσα εκλογές, εφόσον ηττηθεί στις ευρωεκλογές.

∆εν περνά απαρατήρητο, δε, πως επιχείρησε να βαθύνει το υπαρκτό, όπως το χαρακτηρίζουν στο Μοσχάτο, ενδοκυβερνητικό ρήγµα ανάµεσα στο Μέγαρο Μαξίµου και τους κ. Τσακαλώτο και Χουλιαράκη, στον απόηχο της στρατηγικής της παροχολογίας που υιοθετεί ο κ. Τσίπρας, επιµένοντας ότι µε τον υπουργό Οικονοµικών µπορεί να αντιπαρατεθεί σε ένα κόσµιο πλαίσιο. Απέρριψε, ωστόσο, εκ νέου κάθε πιθανότητα σύγκλισης µε τον ΣΥΡΙΖΑ «στην παρούσα του µορφή», όπως τόνισε. Επιχειρώντας, µάλιστα, να καταρρίψει το βασικό κυβερνητικό αφήγηµα περί των ελίτ και των πολλών, ο πρόεδρος της Ν∆ προσοµοίασε τον κ. Τσίπρα µε την ηγέτιδα της γαλλικής ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν, ως προς την ταυτόσηµη συνθηµατολογία τους και επέλεξε να συνεχίσει την κόντρα του µε τον πρωθυπουργό για τις «σκαφάτες», όπως τις χαρακτηρίζει, διακοπές του στη θαλαµηγό της κ. Παναγοπούλου.

«Ο κ. Τσίπρας έφτιαξε την καριέρα του πάνω στην καρότσα λέγοντας “go back, κυρία Μέρκελ” και φεύγει καπνίζοντας πούρα πάνω σε πολυτελή σκάφη» σηµείωσε δηκτικά ο πρόεδρος της Ν∆. Εκτίµησε, µάλιστα, ότι η πρωτοβουλία του να καταθέσει πρόταση µοµφής κατά του Παύλου Πολάκη αποκάλυψε, όπως είπε, τον Πολάκη που κρύβει µέσα του ο πλήρως αποσταθεροποιηµένος, όπως τον χαρακτήρισε, κ. Τσίπρας. Αύριο και µεθαύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα περιοδεύσει στη Θεσσαλία και συγκεκριµένα σε Λάρισα, Τρίκαλα και Καλαµπάκα, ενώ το προσεχές Σαββατοκύριακο θα επισκεφθεί την Κρήτη.

13η σύνταξηεπταήμερη εργασία