Πολιτική|13.05.2019 23:13

Επταήμερη εργασία: Ολομέτωπη αντιπαράθεση σε Βουλή και... κοινωνία

Newsroom

Στα ύψη έχει ανέβει το πολιτικό θερμόμετρο έπειτα από τα όσα είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης στη χθεσινή διακαναλική συνέντευξη Τύπου, αναφορικά με το ενδεχόμενο να μετατραπεί η πενθήμερη εργασία σε επταήμερη

Το βράδυ της Δευτέρας η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και ο τομεάρχης Εργασίας της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Βρούτσης κονταροχτυπήθηκαν με αφορμή το συγκεκριμένο ζήτημα.

Ο κ. Βρούτσης ανέφερε από βήματος ότι για πρώτη φορά η ίδια η κ. Αχτσιόγλου υπέγραψε την επταήμερη εργασία στον Τουρισμό σε κλαδική ΣΕΤΕ, κάτι που φαίνεται σε ΦΕΚ της 4ης Οκτωβρίου του 2018. Αναφέρθηκε σε σύμβαση εργασίας μεταξύ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και της δευτεροβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης των ξενοδοχοϋπαλλήλων δηλώνοντας ότι αυτή παρέχει δυνατότητα εργασίας τις μέρες ανάπαυσης με την έγκριση της υπουργού. Ωστόσο η ίδια η υπουργός αντέδρασε αμέσως καταθέτοντας σειρά από πρόστιμα που έχουν επιβληθεί σε τήρηση της συγκεκριμένης κλαδικής σύμβασης μετά από έλεγχο του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας. 

Λίγο αργότερα μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες η κ. Αχτσιόγλου εξήγησε ότι το υπουργείο δεν έχει καμία αρμοδιότητα να εγκρίνει κλαδικές συμβάσεις εργασίας καθώς και ότι οι παράνομοι όροι μιας συλλογικής σύμβασης είναι αυτεπαγγέλτως άκυροι. Επιπλέον ότι στη ΝΔ «προσπαθούν να μαζέψουν τα αμάζευτα κι ότι αν ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε μιλήσει για επταήμερη εργασία δεν θα μιλούσε και για αλλαγή». Ακόμη ότι η μοναδική αρμοδιότητα του υπουργείου Εργασίας είναι να κρίνει αν μια κλαδική σύμβαση καλύπτει ποσοστό μεγαλύτερο του 51% των εργαζομένων προκειμένου να την επεκτείνει σε ολόκληρο τον κλάδο. Πρόσθεσε όμως και ότι προληπτικοί έλεγχοι δεν γίνονται.

Νωρίτερα ο τομεάρχης Εργασίας της Νέας Δημοκρατίας μιλώντας στο ethnos.gr διευκρίνισε τι σημαίνει τελικά επταήμερη λειτουργία και τι ισχύει για τους εργαζόμενους. Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν εννοούσε σε καμία περίπτωση οι εργαζόμενοι να δουλεύουν σε μία επιχείρηση επτά μέρες την εβδομάδα. Όπως ο ίδιος λέει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόταν αποκλειστικά και μόνο στην επταήμερη λειτουργία των επιχειρήσεων, οι οποίες θα παρέχουν στον εργαζόμενο ό,τι ορίζει το εργατικό Δίκαιο: δηλαδή πενθήμερη εργασία, με κυλιόμενα ρεπό και καλύτερες αμοιβές. 

Επταήμερη εργασία: Εργαζόμενοι και εργοδότες στο debate του ethnos.gr

Αρνητικοί απέναντι σε οποιοδήποτε δημόσιο διάλογο αναφορικά με την επταήμερη εργασία ή την επταήμερη λειτουργία των επιχειρήσεων εμφανίζονται εργαζόμενοι αλλά και εργοδότες, οι οποίοι κάνουν λόγο για ένα ήδη επιβαρυμένο εργασιακό περιβάλλον που θα επιδεινωθεί από μια ενδεχόμενη επέκταση των ημερών εργασίας. Εκπρόσωποι σωματείων εργαζομένων και συνδικάτων καθώς και επιχειρηματίες μιλούν στο ethnos.gr και εκφράζουν τις ενστάσεις τους για τα  επιχειρήματα, τα οποία ακούγονται μετά την πολιτική αντιπαράθεση που προκάλεσαν οι δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Υπάρχουν ιδιωτικοί υπάλληλοι, οι οποίοι αυτή τη στιγμή μπορεί να δουλεύουν 6 και 7 ημέρες παράνομα, με καταπάτηση των εργασιακών τους δικαιωμάτων και το ζήτημα, το οποίο θα πρέπει να ανοίξει και να μπει σε αυτή τη συζήτηση είναι κατά πόσο διασφαλίζονται τα δικαιώματα αυτών των εργαζομένων. Δεν υπάρχει αναγκαιότητα για επταήμερη εργασία των εργαζομένων, γιατί με τον τρόπο αυτό ένας εργαζόμενος που σήμερα καλύπτει μια συγκεκριμένη θέση εργασίας για 5νθήμερη, οκτάωρη απασχόληση θα κληθεί στο μέλλον να καλύψει μια θέση, η οποία θα είναι διαρκώς 7ήμερη και έτσι δεν θα δοθεί η δυνατότητα σε κάποιους άλλους συναδέλφους να καλύψουν τις ανάγκες μιας επιχείρησης με μια νέα πρόσληψη», εξηγεί στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (Ο.Ι.Υ.Ε), Δημήτρης Καραγεωργόπουλος, και θέτει το ζήτημα της καλύτερης δυνατής εκπροσώπησης των εργαζομένων κατά τις διαπραγματεύσεις με τους εργοδότες για την υπογραφή των επιχειρησιακών, συλλογικών συμβάσεων εργασίας. 

Για τους εργαζόμενους στον επισιτισμό και τον τουρισμό η επταήμερη εργασία είναι κάτι που βιώνουν εδώ και αρκετό καιρό με αποτέλεσμα οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη να μην τους προκαλούν έκπληξη για το μοντέλο που υιοθετείται στον κλάδο τους. «Δεν πέφτουμε από τα σύννεφα να ακούμε τέτοιου είδους δηλώσεις από τον κ. Μητσοτάκη όπως, προφανώς, ούτε και από τον ΣΥΡΙΖΑ που υλοποιεί αρκετά μέτρα τέτοιου είδους. Στον δικό μας κλάδο έχει πάρει απόφαση το υπουργείο Εργασίας να επεκταθεί η κλαδική, συλλογική σύμβαση στα ξενοδοχεία, η οποία εμπεριέχει μέσα διάταξη που λέει πως οι εργαζόμενοι στην περίοδο αιχμής, του καλοκαιριού ή σε μήνες αιχμής που τα ξενοδοχεία έχουν δουλειά, θα απασχολούνται επτά ημέρες εφόσον το επιθυμεί ο εργοδότης», επισημαίνει στο ethnos.gr ο πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού-Τουρισμού-Ξενοδοχείων, Γιώργος Στεφανάκης ενώ θεωρεί πως η αντιπαράθεση που προκάλεσαν οι δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει προεκλογικό χαρακτήρα μιας και η επταήμερη εργασία είναι ο κανόνας για όσους δουλεύουν στον τουρισμό εδώ και πολλά χρόνια. 

Αντίθετοι στην επέκταση των ημερών εργασίας αλλά και του ωραρίου δηλώνουν και οι εμποροϋπάλληλοι, οι οποίοι ανήκουν στους μη «προνομιούχους» εργαζόμενους, καθώς ήδη εργάζονται τα Σάββατα αλλά και 32 Κυριακές του χρόνου. «Μιλάμε για ένα κλάδο που το οκτάωρο έχει δεχθεί χτύπημα. Οι εργαζόμενοι στον κλάδο δουλεύουμε 32 Κυριακές το έτος, ουσιαστικά μιλάμε για 7ήμερη εργασία. 12 ημέρες χωρίς ρεπό, διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Πρόκειται για ένα καβγά ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας για το ποιος είναι πιο γνήσιος εκπρόσωπος του μεγάλου κεφαλαίου. Έχουμε νιώσει στο πετσί μας τι πάει να πει να δουλεύεις επτά ημέρες την εβδομάδα, όχι μόνο την περίοδο των εκπτώσεων και των εορτών», σημείωνει η πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Ντίνα Γκογκάκη, η οποία ζητεί το σεβασμό της 8ωρης, πενθήμερης εργασίας για έναν κλάδο, στον οποίο καθημερινά καταγράφονται παραβιάσεις του ωραρίου εργασίας με σοβαρές επιπτώσεις στη ζωή των εργαζομένων.

Επιφυλακτικοί απέναντι στο ενδεχόμενο της 7ήμερης λειτουργίας των επιχειρήσεων εμφανίζονται, ωστόσο, και οι έμποροι της Αθήνας, οι οποίοι δεν επιθυμούν να έχουν εξουθενωμένους υπαλλήλους την ώρα που τα μαγαζιά τους είναι άδεια από πελάτες. «Η εργασία του προσωπικού είναι κατοχυρωμένη στο 40ωρο και αυτό δεν αλλάζει. Η ουσία είναι ότι εμείς δεν επιθυμούμε να έχουμε τους εργαζομένους μας σκλάβους και με τους ίδιους μισθούς να είναι κουρασμένοι. Ας μην κρυβόμαστε, σε ένα εμπορικό κατάστημα ο άνθρωπος που τον έχουμε 5-10 χρόνια έχει μια ενημέρωση, μια εξειδίκευση. Δεν μπορεί να την έχει το καινούριο προσωπικό που θα πάρουμε για να αντικαταστήσουμε τις επιπλέον ώρες. Άρα δεν συμφωνούμε σε καμία παραπάνω απασχόληση του ίδιου προσωπικού», λέει στο ethnos.gr ο γενικός γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Αθανάσιος Τσαγγάρης. Παράλληλα, διευκρινίζει ότι τα εμπορικά καταστήματα της πρωτεύουσας δεν αντέχουν οικονομικά το 7ήμερο τόσο από πλευράς λειτουργικών εξόδων αλλά και λόγω της πεσμένης κίνησης στην αγορά. «Μην βλέπουμε μόνο τα μεγάλα μαγαζιά. Υπάρχουν και αυτοαπασχολούμενοι. Δεν μπορούν να διαθέτουν προσωπικό παραπάνω από ένα άτομο ή από τον εαυτό τους. Αυτοί τι θα κάνουν; Μπορούν να έχουν 7ημερη λειτουργία; Δεν συμφωνούμε καθόλου σε αυτό», σχολιάζει χαρακτηριστικά ο κ. Τσαγγάρης.

debateΒουλήεργαζόμενοιΚυριάκος Μητσοτάκηςεπταήμερη εργασία