Πολιτική|15.05.2019 08:50

Ολομέτωπη Μαξίμου κατά ΝΔ (και) για την Υγεία

Βούλα Κεχαγιά

Εκπληκτο από την «κρίση ειλικρίνειας» της Νέας Δηµοκρατίας εµφανίζεται το Μέγαρο Μαξίµου, διαπιστώνοντας την άβυσσο που χωρίζει το πρόγραµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης από το αντίστοιχο του κυβερνώντος κόµµατος. Αυτό βεβαίως δεν εµποδίζει τους κυβερνώντες, µόλις 12 ηµέρες πριν από τις ευρωεκλογές, να επισηµαίνουν ότι την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζει στη Βουλή τα θετικά µέτρα που έχει εξαγγείλει για την ανακούφιση της µεσαίας τάξης και των πιο αδύναµων οικονοµικά στρωµάτων, η ΝΔ φανερώνει το πραγµατικό της πρόσωπο, την «κρυφή της ατζέντα», µε θέσεις που κατά τη γνώµη τους έχουν αντικοινωνικό πρόσηµο.

Το πρωθυπουργικό επιτελείο έδειξε να... αιφνιδιάζεται και από την τελευταία αποκάλυψη του προέδρου της Ν∆ για την παραχώρηση δηµοσίων νοσοκοµείων σε ιδιωτικούς ιατρικούς οµίλους συγχρόνως µε τη διάθεση δηµοσίων υπαλλήλων για υπηρεσίες προς τους ιδιώτες. Ο κ. Μητσοτάκης προτείνει να γίνει αναδιανοµή του δηµόσιου προϋπολογισµού για την υγεία υπέρ του ιδιωτικού τοµέα και σε βάρος του ΕΣΥ, σχολίασε το κυβερνητικό επιτελείο.

Το τελευταίο στοιχείο της «γαλάζιας» ατζέντας έδωσε τροφή για νέα πολιτική αντιπαράθεση, µε το Μαξίµου να διερωτάται εάν ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται σε νεοφιλελεύθερο αµόκ ή σε εντεταλµένη υπηρεσία συµφερόντων. «Θεωρήσαµε ότι η Ν∆ το τερµάτισε, όµως πέσαµε έξω» αντέδρασε η κυβέρνηση την ίδια ηµέρα που έδωσε στη δηµοσιότητα το νέο της τηλεοπτικό αρνητικό σποτ, αφιερωµένο στον Κ. Μητσοτάκη και σε δηλώσεις του για θέµατα που κατά την κυβέρνηση καταδεικνύουν τις ακραίες νεοφιλελεύθερες θέσεις του.

Το νέο σποτ παρουσιάζει τις δηλώσεις Μητσοτάκη για περικοπή του δώρου Χριστουγέννων, για το επταήµερο εργασίας και για τη δυνατότητα να δοθεί 13η σύνταξη, ζήτηµα που ούτως ή άλλως έχει προκαλέσει φαινόµενα διγλωσσίας στην Πειραιώς.

«Ντιλ µε κλινικάρχες»

Ο Αλέξης Τσίπρας, από το Αιγάλεω όπου µίλησε, χθες, βράδυ, αναφέρθηκε στις ανατριχιαστικές, όπως τις αποκάλεσε, πτυχές του σχεδίου της Ν∆ για τη χώρα, µιλώντας για «καλό ντιλ µε τους µεγαλοϊδιοκτήτες των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων και τους κλινικάρχες», που δεν µπορεί, ωστόσο, να γίνεται στην πλάτη των Ελλήνων φορολογουµένων και των πολλών.

Προσέθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατηγορεί τον Κ. Μητσοτάκη γιατί µεγάλωσε και ανήκει στις ελίτ, αλλά γιατί «το πρόγραµµά του αδικεί κατάφωρα τους πολλούς για να ευνοήσει τα συµφέροντα των λίγων». Ακολούθως µίλησε για σύγκρουση δύο διαφορετικών κόσµων, σχολιάζοντας ότι ο πρόεδρος της Ν∆ είναι συνεπής µε τα συµφέροντα της τάξης του και ότι ο κόσµος των πολλών δεν τον αφορά.

«Στις λαϊκές γειτονιές οι άνθρωποι γι’ αυτόν είναι απλοί αριθµοί σε λογιστικά φύλλα γι’ αυτό και ο άνθρωπος µίλησε για τα νέα παιδιά στο Περιστέρι που γίνονται ψυκτικοί» σχολίασε δηκτικά, µιλώντας για το επικίνδυνο όπως είπε του πράγµατος: «∆εν ήταν τυχαίο που στο µυαλό του κυρίου Μητσοτάκη ένας νέος που θέλει να γίνει ψυκτικός είναι από το Περιστέρι και όχι την Εκάλη ή την Πολιτεία ή το Πανόραµα της Βούλας» ανέφερε, σηµειώνοντας πως η Ελλάδα αναγεννήθηκε από τα παιδιά των αγροτών στη Λάρισα που έγιναν γιατροί, των κτηνοτρόφων στην Ηπειρο που έγιναν µηχανικοί, των λιµενεργατών του Πειραιά που έγιναν επιστήµονες, τα παιδιά των µεροκαµατιάρηδων στο Περιστέρι που έγιναν δικηγόροι.

Στο Μέγαρο Μαξίµου εµφανίζονται αισιόδοξοι για την έκβαση των ευρωεκλογών, για τις οποίες ο πρωθυπουργός έδωσε τον τόνο µιλώντας για µια πραγµατική δηµοσκόπηση. Αρµόδιοι παράγοντες τονίζουν πως η ευρωµάχη δεν βάζει δίληµµα για το ποιος θα κυβερνήσει και επαναλαµβάνουν ότι η αναµέτρηση της 26ης Μαΐου θα είναι ένα σκληρό ντέρµπι µεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν∆, µε βάση τη δυναµική που έχει αναπτυχθεί τις τελευταίες ηµέρες γύρω από το κυβερνών κόµµα. Στην Κουµουνδούρου θεωρούν πως όσο πλησιάζουν οι κάλπες τόσο θα αυξάνεται και η συσπείρωση του σχήµατος ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συµµαχία.

Επαναλαµβάνουν, δε, σε όλους τους τόνους αυτό που είπε ο Αλέξης Τσίπρας στον Alpha, ότι δηλαδή δεν υπάρχει ούτε µία πιθανότητα στο εκατοµµύριο ο ΣΥΡΙΖΑ να χάσει τη µάχη των εθνικών εκλογών.

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΑλέξης Τσίπραςδημόσια υγείαεκλογές