Πολιτική|15.05.2019 07:55

Τη µάχη της Κρήτης δίνει το ΚΙΝΑΛ - Το Σάββατο η ομιλία της Γεννηματά

Φώφη Γιωτάκη

Καθοριστικής σηµασίας για την ενίσχυση του πανελλαδικού ποσοστού του Κινήµατος Αλλαγής θεωρούν στη Χαριλάου Τρικούπη την περιοδεία της Φώφης Γεννηµατά στην Κρήτη, λίγες ηµέρες πριν από τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Στο νησί, που υπήρξε το ιστορικό κάστρο του ΠΑΣΟΚ, καταγράφεται σύµφωνα µε τοπικά στελέχη έντονη κινητικότητα στον κεντροαριστερό χώρο.

Αν και ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να διατηρεί αξιόλογες δυνάµεις στην Κρήτη, παρουσιάζει δηµοσκοπική κάµψη, γεγονός που κινητοποιεί τις οργανώσεις του ΚΙΝΑΛ και οδηγεί τα στελέχη του στην πραγµατοποίηση σειρές δράσεων και εκδηλώσεων. Η ίδια η Φώφη Γεννηµατά µε τη διήµερη επίσκεψή της το προσεχές -και τελευταίο προ των εκλογών- Σαββατοκύριακο στοχεύει σε µια µαζική εκδήλωση στο Ηράκλειο, ενώ στην περιοδεία της στην Κρήτη θα απευθυνθεί διαδοχικά σε πολλά και διαφορετικά ακροατήρια.

Ανοιχτή συγκέντρωση

Η Χαριλάου Τρικούπη δεν απέκρουσε µάλιστα την εισήγηση τοπικών στελεχών να πραγµατοποιηθεί η κεντρική οµιλία της κυρίας Γεννηµατά στο Ηράκλειο, το βράδυ του Σαββάτου, σε έναν µεγάλο ανοιχτό χώρο, στο Κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης». Οπως προβλέπουν εκεί αναµένεται να συρρεύσει όχι µόνο η εκλογική βάση του ΚΙΝΑΛ στην Κρήτη αλλά και πρώην ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ που βρίσκονται, όπως σηµειώνεται, σε «τροχιά επαναπατρισµού».

Οι λιγότερο αισιόδοξοι επισηµαίνουν ότι η µάχη µεταξύ ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ θα είναι σκληρή και σε πολλά πεδία, όχι όµως στο επίπεδο της περιφέρειας, αφού το κυβερνών κόµµα αποφάσισε να στηρίξει την επανεκλογή του νυν περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη, ο οποίος είναι στέλεχος της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήµατος Αλλαγής, πρώην βουλευτής και υπουργός του ΠΑΣΟΚ επί κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου.

Ανησυχία για το Ηράκλειο

Εµπειρα στελέχη εκφράζουν, πάντως, έντονο προβληµατισµό και ανησυχία για την κατάσταση που διαµορφώθηκε στον ∆ήµο Ηρακλείου, όπου εκτός από τον Γιάννη Κουράκη, που έχει λάβει την επίσηµη στήριξη του ΚΙΝΑΛ, κατεβαίνουν µε ξεχωριστούς συνδυασµούς τρεις-τέσσερις ακόµη υποψήφιοι από το ΠΑΣΟΚ, µεταξύ των οποίων και η πρώην βουλευτής Βαγγελιώ Σχοιναράκη.

Η υποψηφιότητα της κυρίας Σχοιναράκη ακούγεται ότι έχει τη στήριξη αρκετών τοπικών παραγόντων αλλά και προσώπων που βρίσκονται κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ. Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, αναγνωρίζοντας το θετικό κλίµα που επικρατεί στην Κρήτη, θα επιχειρήσει µε την οµιλία της να θέσει το κεντρικό δίληµµα «ισχυρή εντολή στο ΚΙΝΑΛ ή νέες περιπέτειες» και θα καλέσει τον προοδευτικό κόσµο να στηρίξει το ευρωψηφοδέλτιο του Κινήµατος. Στο ΚΙΝΑΛ θεωρούν, άλλωστε, ότι η δυναµική που εµφανίζει το κόµµα στην Κρήτη αποδεικνύεται και από την προχθεσινή συγκέντρωση στο Ηράκλειο του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος µιλώντας σε µια κατάµεστη αίθουσα τόνισε ότι «µόνο το ΠΑΣΟΚ και το Κίνηµα Αλλαγής είναι οι πραγµατικά προοδευτικές δυνάµεις στη χώρα» και ότι «µε καραµανλικά στελέχη και πρώην βουλευτές του Καµµένου δεν µπορεί να υπάρξει προοδευτική συµµαχία, αλλά µόνο ένας συνασπισµός για την εξουσία και τις καρέκλες».

ΠΑΣΟΚαυτοδιοικητικές εκλογέςΦώφη ΓεννηματάΚΙΝΑΛΚρήτη