Ευρωεκλογές 2019: Νέα δημοσκόπηση δίνει προβάδισμα στη ΝΔ
NewsroomΠροβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές αναδεικνύει η δημοσκόπηση της εταιρείας Marc, που διενεργήθηκε για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ANT1.
Πιο αναλυτικά, η Νέα Δημοκρατία στην πρόθεση ψήφου λαμβάνει ποσοστό 29,3%, έναντι 21,7% του ΣΥΡΙΖΑ, με τη διαφορά να φθάνει το 7,6%. με αναγωγή επί των εγκύρων ωστόσο η διαφορά ανεβαίνει στις 8 ποσοστιαίες μονάδες: 30,6% για τη ΝΔ έναντι 22,6% για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Όσον αφορά στην πρόθεση ψήφου για τα υπόλοιπα κόμματα, αυτή διαμορφώνεται ως εξής:
- ΚΙΝΑΛ: 6,3
- ΧΑ: 6
- ΚΚΕ 5,1
- Ελληνική Λύση: 2,2
- Ενωση Κεντρώων: 2
- ΛΑΕ: 1,3
- ΜΕΡΑ 25: 1,2
- Ποτάμι: 1,2
- ΑΝΕΛ: 1,1
Τα οφέλη από τις προεκλογικές εξαγγελίες
Απαντώντας στην ερώτηση αν οι προεκλογικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού επηρέασαν την πρόθεση ψήφου τους, οι συμμετέχοντες στην έρευνα απάντησαν σε ποσοστό 18,7% ότι θα ψήφιζαν ούτως ή άλλως το κυβερνών κόμμα, το 71,9% απαντά ότι δεν θα ψηφίσει, το 7,1% δεν απαντά, ενώ μόλις το 2,3% απαντά ότι θα ψηφίσει το κυβερνών κόμμα λόγω των προεκλογικών παροχών. Σε απόλυτους αριθμούς εκτιμάται ότι περίπου 150.000 ψηφοφόροι άλλαξαν γνώμη υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ λόγω των παροχών.
Οι εκτιμήσεις της επίδοσης των κομμάτων
Με αναλογική κατανομή των αναποφάσιστων η ΝΔ λαμβάνει 35% έναντι 25,9% του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ με κατανομή των αναποφάσιστων στο κόμμα προέλευσης η ΝΔ λαμβάνει 33,1% και ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβαίνει στο 27,7%.
Με πολυπαραγοντική κατανομή των αναποφάσιστων, η εικόνα διαμορφώνεται ως εξής: ΝΔ: από 31,7% έως 36,9% - κεντρική τιμή 34,3% και ΣΥΡΙΖΑ: από 23,9% έως 28,7% - κεντρική τιμή 26,3%.
Για τα υπόλοιπα κόμματα
- ΚΙΝΑΛ: 6,2% - 9% (κεντρική τιμή 7,6%)
- ΧΑ: 5,3% - 8,1% (κεντρική τιμή 6,7%)
- ΚΚΕ: 4,4% - 7 (κεντρική τιμή 5,7%)
- Ελληνική Λύση: 1,8% - 3,6% (κεντρική τιμή 2,7%)
- Ενωση Κεντρώων: 1,6% - 3,4% (κεντρική τιμή 2,5%)
- Ποτάμι: 1,4% - 3% (κεντρική τιμή 2,2%)
- ΑΝΕΛ: 0,8% - 2,2% (κεντρική τιμή 1,5%)
Αξίζει να σημειωθεί ότι, βάσει της δημοσκόπησης, το 33,1% των αναποφάσιστων προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, 9,2% από τη ΝΔ και 9,2% από το Ποτάμι.
- Συγκλονιστική μαρτυρία δύτη για την τραγωδία στη Χίο - «Ήταν πόλεμος, παίρναμε πτώματα από το σκάφος»
- Αφρικανική σκόνη «σκεπάζει» την Ελλάδα: Πότε θα επηρεαστεί η Αττική - Δείτε χάρτες
- Απίστευτη τραγωδία στην Ινδία: Τρεις αδελφές αυτοκτόνησαν γιατί ο πατέρας τους πήρε το κινητό τηλέφωνο
- «Ποτέ δεν είναι αργά»: Η ιστορία του 82χρονου μαραθωνοδρόμου που έχει τη φυσική κατάσταση 20χρονου