Πολιτική|16.05.2019 14:42

«Βροχή» τροπολογιών στην Βουλή υπέρ των πολιτών

Κατερίνα Τζαβάρα

«Βροχή» τροπολογιών στη Βουλή, στο νήμα της ολοκλήρωσης του νομοθετικού έργου του Σώματος πριν από τις ευρωεκλογές.

Μόλις μια μέρα αφότου ψηφίστηκε το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τη ρύθμιση οφειλών με 120 δόσεις και τροπολογίες για την 13η σύνταξη και τη μείωση του ΦΠΑ, στο νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα για την «Κύρωση σύμβασης δωρεάς μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου, του Γενικού Νοσοκομείου, Παίδων Πεντέλης και των συνεκτελεστών της διαθήκης της Ελισάβετ Παπαγιαννοπούλου» έχουν κατατεθεί ήδη δέκα τροπολογίες ενώ έγινε δεκτή και βουλευτική τροπολογία που προβλέπει εξάμηνη παράταση στο Κτηματολόγιο.

Μεταξύ των πιο σημαντικών είναι η τροπολογία για επαναπροσδιορισμό του ύψους της μείωσης κατά τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, για ακίνητη περιουσία φυσικών προσώπων άνω των 60.000 ευρώ, διευκρινίζοντας ότι στη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν συνυπολογίζεται η αξία των δικαιωμάτων επί των γηπέδων εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού. Επίσης, τροπολογία του υπουργείου Οικονομίας για τη βελτίωση των ρυθμίσεων του εξωδικαστικού μηχανισμού, τροπολογία του υπουργείου Υγείας για αποσπάσεις νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού και  άλλη για την αμοιβή κατά την ιατρική εξειδίκευση του συνόλου των ιατρών.

Ακόμη:  α. τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης για την παροχή επιδόματος ύψους 120 ευρώ στους υπαλλήλους φρούρησης και εξωτερικής φρούρησης των καταστημάτων κράτησης αλλά και επιδόματος ιατροδικαστικής υπηρεσίας, β. τροπολογία του υπουργείου Υγείας με την οποία ορίζεται ότι μπορούν να ανανεώνονται οι ηλεκτρονικοί κατάλογοι λοιπού επικουρικού προσωπικού σε νοσοκομεία και ρυθμίζονται θέματα μισθοδοσίας αυτών, γ. τροπολογία για την Κύρωση της από 26/4/2019 τροποποίησης της σύμβασης δωρεάς μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου, του Κοινωφελούς Ιδρύματος «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Σ. ΩΝΑΣΗΣ» και του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, δ. τροπολογία του υπουργείου Ναυτιλίας με ρυθμίσεις για τουριστικά πλοία και σύστασης στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη Ενιαίας Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων των Σωμάτων Ασφαλείας.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει και τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος με μέτρα επιτάχυνσης έκδοσης οικοδομικών αδειών ανακατασκευής στις πυρόπληκτες περιοχές σε Αττική και Πελοπόννησο, διαγραφή προστίμων για αυθαίρετα που έχουν κριθεί ετοιμόρροπα ή μη κατοικήσιμα και χρήζουν επισκευής και αναστολή προστίμων για τα προ του 2011 αυθαίρετα μέχρι την οριοθέτηση ρεμάτων.

Ακόμη, τροπολογία που ορίζει ενιαία ελεγκτική αποζημίωση για τα Σώματα και Υπηρεσίες Επιθεώρησης Ελέγχου που συμμετέχουν στο Συντονιστικό Όργανο Επιθεώρησης και Ελέγχου (Σ.Ο.Ε.Ε) διευρύνοντας έτσι τους δικαιούχους ελεγκτικής αποζημίωσης ύψους 50 ευρώ ανά ημέρα ελέγχου και μέχρι του ποσού των 300 ευρώ μηνιαίως. Με την ίδια τροπολογία επιτρέπεται η καταβολή εφάπαξ χρηματικού ποσού και στους βοηθούς, επιμελητές και επιστημονικούς συνεργάτες των Πανεπιστημίων και για όσο χρόνο αυτοί ήταν εν ενεργεία κατά το χρονικό διάστημα από 1/1/2015 έως και 31/12/2016. 

Από τις βουλευτικές τροπολογίες που έγιναν δεκτές, εκτός από εκείνη για την παράταση του Κτηματολογίου, έχει ενδιαφέρον και άλλη που ρυθμίζει τα ανώτατα όρια ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων.

ΦΠΑ13η σύνταξηΕΝΦΙΑΒουλή