Πολιτική|16.05.2019 16:02

Πολάκης: Παραδώσατε το Ωνάσειο με 115εκατ. χρέος και πλέον είναι καθαρό

Κατερίνα Τζαβάρα

Ευκαιρία να ανασκευάσει ό,τι αποκάλεσε «fake news» βρήκε από βήματος της Ολομέλειας, μιλώντας κατά τη συζήτηση νομοσχεδίου του υπουργείου του, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης. Λαμβάνοντας τον λόγο, τόνισε απευθείας ότι «Fake news έχουν προσπαθήσει να απαλύνουν αυτά που είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και από την άλλη να δημιουργήσουν μια ψευδή εικόνα για το δημόσιο σύστημα υγείας».

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι όχι μόνο δεν έχουν χαθεί προσφορές – όπως ψευδώς κυκλοφορεί όσον αφορά στην προσφορά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος – αλλά έχει καταγραφεί πολύ θετικό έργο. Ανέφερε, δηλαδή, ο κ. Πολάκης: «Επιταχύναμε και ολοκληρώσαμε τη δωρεά της Εθνικής Τράπεζας στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός. Το ίδιο τη δωρεά της Ιωάννας Βεργωτή για το νοσοκομείο της Κεφαλλονιάς… Μόνο το Ωνάσειο μάς το παραδώσατε με 115 εκατομμύρια ευρώ χρέη. Πόσο χρωστάει σήμερα; Μηδέν… Γι' αυτό και στη συνέχεια δέχθηκε το Ίδρυμα Αλέξανδος Ωνάσης να προχωρήσει στη δωρεά για το Μεταμοσχευτικό Κέντρο».

Υπογραμμίζοντας ότι είναι διατεθειμένος να δώσει αναλυτικές εξηγήσεις, προκειμένου να διαλυθούν στρεβλές εντυπώσεις που μπορεί να έχουν δημιουργηθεί, πρόσθεσε: «Τι μας πρότεινε το Σταύρος Νιάρχος; Ότι θέλει να δώσει 200 εκατομμύρια ευρώ και να ξαναχτίσει σε βάθος δεκαετίας τον Ευαγγελισμό. Του απαντήσαμε ότι δεν το χρειαζόμαστε αυτό. Χρειαζόμαστε νοσοκομείο στην Κομοτηνή, παιδιατρικό νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη, επισκευή, ανακατασκευή και αγορά πτητικών μέσων στο ΕΚΑΒ, PET SCAN για την αντιμετώπιση κακοηθειών και αγορά κυκλοτρονείων, ώστε να συμπληρώσουμε αυτά που έχουμε προγραμματίσει εμείς. Και μας είπε ναι και στα τέσσερα. Είπαμε και για άλλα δύο προγράμματα, το ένα εκπαιδευτικό -ένα μέρος του οποίου αφορούσε και μετεκπαίδευση χειρουργών σε βάθος τετραετίας- και υπάρχει ένα τελευταίο εκπαιδευτικό για την εκπαίδευση προσωπικού στις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Το τελευταίο είναι το μόνο που δεν έχει προχωρήσει, γιατί υπάρχει ένα παράλληλο πρόγραμμα από το πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ. Μιλάμε για 3-5 εκατομμύρια σε σύνολο 300 εκατομμυρίων ευρώ».

Ο κ. Πολάκης τόνισε ότι δεν θα αφήσει τίποτα να πέσει κάτω και συνέχισε: «Βγαίνετε και λέτε - τα πληρωμένα ΜΜΕ - ότι δεν λειτουργεί αξονικός τομογράφος στην Άρτα γιατί έχει ιδιωτικό κέντρο η Γεροβασίλη. Από τον Μάρτη του 2018 λειτουργεί νέος αξονικός… Επίσης, όσον αφορά στην αγορά μαγνητικού στο Αττικόν. Τον Φεβρουάριο του 2014 έπαθε βλάβη ο μαγνητικός του νοσοκομείου Αττικόν. Μέχρι τον Οκτώβρη του 2015 δεν είχε γίνει τίποτα. Αρχές του 2016 μας λένε ότι η επισκευή είχε πολύ μεγάλο κόστος για ένα παλιό μηχάνημα. Από τον Φλεβάρη του 2017 βάλαμε στο πρόγραμμα της Περιφέρειας την αγορά σύγχρονου μηχανήματος και μάλιστα ανοιχτού τύπου. Δεν έχει μπει ακόμη, όμως, γιατί κάναμε κάτι στον διαγωνισμό και θα το κάνουμε σε όλους στο εξής.

Καταργήσαμε το στάδιο του ανοίγματος των τεχνικών προσφορών. Με μια υπεύθυνη δήλωση κάθε διαγωνιζόμενος θα υπογράφει ότι το μηχάνημά του έχει τις τεχνικές προδιαγραφές. Αν μετά τον έλεγχο διαπιστωθεί ότι δεν πληρούνται οι τεχνικές προδιαγραφές δεν θα επιστρέφεται η εγγυητική. Αυτό που επιταχύνει τη διαδικασία, δημιουργεί και δεδικασμένο για όλους τους διαγωνισμούς και σε άλλα υπουργεία… Επίσης, στη Λευκάδα αντί να πείτε ότι ανοίξαμε ένα στολίδι με 129 κλίνες κάνατε λόγο για επικίνδυνη μεταφορά ασθενών “για να κόψει την κορδέλα ο Τσίπρας”…».

Στη συνέχεια, εξαντλώντας και τον χρόνο που θα είχε στη διάθεσή του ο υπουργός για να ανέβει στο βήμα, ο κ. Πολάκης τόνισε απευθυνόμενος στους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Αυτό που είπε ο αρχηγός σας δεν μαζεύεται και δεν λέω για την επταήμερη εργασία… Θα πω για το όραμά του για την υγεία. Είπε ότι δεν έχει αντίρρηση να βάλει ιδιώτη ως μάνατζερ. Να του υπενθυμίσω ότι αυτό το μοντέλο, όπου εφαρμόστηκε, έφερε κοινωνική καταστροφή… Οι μάνατζερ που μπήκαν το 2001-2002 δεν συνέβαλαν στη χρεοκοπία της χώρας; Όλοι αυτό συνέβαλαν να μαζευτούν τα 85 δισεκατομμύρια χρέη στο χώρο της υγείας. Οι άνθρωποι που καταλαβαίνουν και έχουν πολιτικό κριτήριο είναι αυτοί που τα καταφέρνουν… ».

Κλείνοντας και επισημαίνοντας πως «αν τα πιστεύει αυτά που λέει ο αρχηγός της ΝΔ είναι επικίνδυνος», έδωσε συγκεκριμένα νούμερα για το πώς έχει χρηματοδοτηθεί επί δικής του υπουργίας ο τομέας της Υγείας. «35 εκατομμύρια δώσαμε με συγχρηματοδότηση, 30 από το αποθεματικό,.. 3,5 από τον αντικαρκινικό έρανο, 23 εκ ευρώ έδωσε το υπουργείο Οικονομικών από το υπερπλεόνασμα του 2018 για ανανέωση εξοπλισμού και άλλα 23 εκατομμύρια είναι σε εξέλιξη από το μερίδιο που αντιστοιχεί στο υπουργείο Υγείας από τα αντισταθμιστικά της Siemens».

αναπληρωτής υπουργός ΥγείαςΚυριάκος ΜητσοτάκηςΠαύλος Πολάκης