Πολιτική|16.05.2019 17:22

Μωυσής Ελισάφ: «Μας ενδιαφέρει μόνο να υπηρετούμε τους πολίτες στα Ιωάννινα»

Βάσω Ασμανίδου

Την ψήφο των πολιτών στα Ιωάννινα διεκδικεί στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 26ης Μαΐου ο καθηγητής Παθολογίας στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου της πόλης, Μωυσής Ελισάφ. Ο υποψήφιος δήμαρχος Ιωαννίνων, με συνέντευξή του στο ethnos.gr, αναφέρεται στις προκλήσεις για τον δήμο της νέας εποχής, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι μία από τις βασικές προτεραιότητές του είναι να αντιμετωπιστεί το πελατειακό σύστημα διακυβέρνησης και οι παθογένειες του παρελθόντος. «Το πρώτο που θα επιχειρήσουμε από την πρώτη μέρα είναι να αναδιαρθρώσουμε τις υπηρεσίες του δήμου, έτσι ώστε να είναι σε θέση έγκαιρα και αποτελεσματικά να απαντούν στα προβλήματα των πολιτών», απαντά ο κ. Ελισάφ και προσθέτει ότι στην παράταξή του, που ονομάζεται «Νέα Εποχή». συμμετέχουν άτομα από όλα τα πολιτικά κόμματα, γιατί στόχος του είναι, να δουλεύουν όλοι αρμονικά. 

Ακολουθεί η συνέντευξή του: 

Από το Πανεπιστήμιο και την Ιατρική θέτετε υποψηφιότητα για τον Δήμο Ιωαννιτών. Τι σας έκανε να στραφείτε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση; 

«Είμαι άνθρωπος της τοπικής αυτοδιοίκησης αφού ήμουν επανειλημμένα δημοτικός σύμβουλος στον δήμο Ιωαννιτών. Από το 2011 ως το 2014 ήμουν δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας και πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών. Επιπρόσθετα ήμουν πάντα ένας ενεργός πολίτης με συμμετοχή στα κοινά, πέρα από τις επιστημονικές μου δραστηριότητες. Οπότε, θεώρησα ότι τώρα ήταν η κατάλληλη στιγμή να διεκδικήσω την ψήφο των συμπολιτών μου ως υποψήφιος δήμαρχος».

Τι θα σηματοδοτήσει η «Νέα Εποχή», όπως είναι και το όνομα της παράταξής σας, στους Γιαννιώτες και τι σημαίνει για εσάς «Νέα Εποχή» στα Ιωάννινα; 

«Ο τίτλος της παράταξης επιλέχθηκε για να υποδηλώσει ότι επιδιώκουμε να φέρουμε μια πραγματικά νέα εποχή στην πόλη με δύο κύρια χαρακτηριστικά: Τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών σε όλη την έκταση του δήμου (εδώ πρέπει να επισημάνω ότι ο δήμος πέραν του αστικού κέντρου έχει και 40 κοινότητες) και την προγραμματισμένη, όπως λέμε, εξωστρέφεια. Δηλαδή την αξιοποίηση όλων των δυνητικών πλεονεκτημάτων που η πόλη μας έχει, έτσι ώστε με στοχευμένες κινήσεις να γίνει ένας κόμβος στην ευρύτερη περιοχή των νοτιοδυτικών Βαλκανίων. Να γίνει δηλαδή ένα επιστημονικό κέντρο και εδώ καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσει το πανεπιστήμιό μας, αλλά και συνεδριακό, αθλητικό και πολιτιστικό κέντρο στην ευρύτερη περιοχή». 

«Η παράταξή μας είναι μακριά από τους κομματικούς ανταγωνισμούς, καθώς και τις μικροπολιτικές και μικροκομματικές σκοπιμότητες»

Έχετε δηλώσει «Οι σκληροί πολιτικοί ανταγωνισμοί είναι υποκατάστατο πολιτικής σύγκρουσης. Η παράταξή μας απεκδύεται μια παρόμοια διαδικασία, τη μόνη κυριαρχία που διεκδικούμε είναι εκείνη επί των προβλημάτων μας». Πού βασίζετε αυτή σας την άποψη; 

«Η φράση αυτή υποδηλώνει ακριβώς ότι η παράταξή μας είναι μια ενωτική παράταξη. Είναι μία ακηδεμόνευτη παράταξη, πέρα και μακριά από πολιτικά κόμματα ή επιχειρηματικά συμφέροντα. Είναι μια παράταξη που επιχείρησε με επιτυχία να ενώσει τους πολίτες. Θεωρούμε ότι η προσπάθεια ελέγχου των Δήμων από τα πολιτικά κόμματα αδικεί και την Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά αδικεί και τα ίδια τα πολιτικά κόμματα, που διχάζονται. Επιχειρήσαμε, λοιπόν, να φτιάξουμε μία ενωτική παράταξη, στην οποία συμμετέχουν πολίτες και στελέχη από όλα τα πολιτικά κόμματα και από τον ΣΥΡΙΖΑ και από τη Νέα Δημοκρατία και από το Κίνημα Αλλαγής και από το Ποτάμι, οι οποίοι συνεργάζονται αρμονικά, έχοντας ως μοναδικό στόχο την ανίχνευση και αντιμετώπιση των προβλημάτων της τοπικής κοινωνίας. Η παράταξή μας είναι μακριά από τους κομματικούς ανταγωνισμούς, καθώς και τις μικροπολιτικές και μικροκομματικές σκοπιμότητες. Μας ενώνει το ενδιαφέρον μας για την πόλη και αγωνιζόμαστε για μια νέα εποχή, για ένα διαφορετικό μέλλον στην πόλη που γεννηθήκαμε, μεγαλώσαμε και επιλέξαμε να ζήσουμε».  

Ποιες είναι οι προκλήσεις για τον δήμο της νέας εποχής για εσάς;

«Μία σημαντική πρόκληση είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών, που συναρτάται με τη βελτίωση των υπηρεσιών του Δήμου που παρέχονται στους πολίτες, η οποία είναι ένα αρκετά δύσκολο εγχείρημα. Κι αυτό γιατί χρειάζεται να αντιμετωπισθούν παθολογικές νοοτροπίες και αντιλήψεις. Χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε το πελατειακό σύστημα διακυβέρνησης που ταλανίζει τον τόπο. Να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη μεταξύ της δημοτικής Αρχής και των δημοτών. Επομένως, η αρχική προτεραιότητά μας είναι η αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου. Έχω πει επανειλημμένα ότι για την παράταξή μας δεν υπάρχει η λέξη πολιτικό κόστος. Το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι να υπηρετήσουμε τους πολίτες. Η δεύτερη πρόκληση είναι η δυνατότητα που έχουμε να ωθήσουμε την πόλη στη νέα εποχή και να την κάνουμε ένα πραγματικό κέντρο στην ευρύτερη περιοχή, αξιοποιώντας τα δυνητικά της πλεονεκτήματα, καθώς και το πλούσιο δυναμικό της πόλης αλλά και της γιαννιώτικης και ηπειρώτικης διασποράς».

Τι μπορούν να περιμένουν οι Γιαννιώτες αν σας επιλέξουν με την ψήφο τους; 

«Το πρώτο που θα επιχειρήσουμε από την πρώτη μέρα είναι να αναδιαρθρώσουμε τις υπηρεσίες του δήμου, έτσι ώστε να είναι σε θέση έγκαιρα και αποτελεσματικά να απαντούν στα προβλήματα των πολιτών. Θα προσπαθήσουμε να κωδικοποιήσουμε και να ιεραρχήσουμε τα προβλήματα της καθημερινότητας και στη συνέχεια θα επιχειρήσουμε την αντιμετώπισή τους. Αναφέρω για παράδειγμα το οδικό δίκτυο, τον φωτισμό, την καθαριότητα, το πράσινο, τις παιδικές χαρές και τις πλατείες. Θα κάνουμε παράλληλα όλες εκείνες τις στοχευμένες κινήσεις για να αξιοποιήσουμε τα πλεονεκτήματα της πόλης μας. Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τα Γιάννενα μια έξυπνη πόλη μέσα σε λίγα χρόνια. Θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε την πολιτιστική ταυτότητα του τόπου μας. Θα οργανώσουμε τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου. Εκείνο που μπορώ να υποσχεθώ είναι ότι θα ακούω προσεκτικά τους πολίτες και φορείς της πόλης και θα συνεργάζομαι μαζί τους για την επίλυση των προβλημάτων τους».

Ο νέος εκλογικός νόμος επιβάλλει συνεργασίες για να διοικηθεί ο Δήμος. Πιστεύετε πως θα πετύχετε να συνενώσετε τις άλλες παρατάξεις;

«Νομίζω πως ναι. Αν και βέβαια, η απλή αναλογική θα δοκιμαστεί στην πράξη. Δυστυχώς, δεν έχουμε εμπειρία συνεργασιών στον τόπο μας. Εμείς επειδή είμαστε μια ενωτική παράταξη πιστεύουμε ότι μπορούμε να συνεργαστούμε με άλλες δημοτικές παρατάξεις, στη βάση των προγραμμάτων μας και των κοινών μας στόχων. Εκείνο, το οποίο δεν θα κάνουμε, είναι ότι δεν θα μπούμε στη διαδικασία της συναλλαγής αλλά της αποδοτικής συνεργασίας». 

Την ίδια ημέρα με τις αυτοδιοικητικές εκλογές, διεξάγονται και οι Ευρωεκλογές. Θεωρείτε ότι η κομματική πόλωση μπορεί να αποβεί σε βάρος της υποψηφιότητάς σας ή όχι; 

«Όπως φαίνονται τα πράγματα, νομίζω πως όχι. Στην παράταξή μας συμμετέχουν άτομα από όλα τα πολιτικά κόμματα που συνεργάζονται αρμονικά. Οι κομματικές υποψηφιότητες που υπάρχουν δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ελκυστικές για τους συμπολίτες μας. Πιστεύω, λοιπόν, ότι η κομματική πόλωση θα έχει μικρό αντίκτυπο στο αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών». 

αυτοδιοικητικές εκλογέςΜωυσής Ελισάφ