Πολιτική|17.05.2019 09:30

«Δηλητήριο» στην κάλπη από τις εμπρηστικές δηλώσεις

Βούλα Κεχαγιά

Την ανησυχία της πως στον δρόµο προς τις κάλπες κάποιοι επιχειρούν συστηµατικά να δηλητηριάσουν το πολιτικό κλίµα και να δυναµιτίσουν την προεκλογική ατµόσφαιρα εκφράζει η κυβέρνηση, παίρνοντας ως αφορµή και τις αβάσιµες καταγγελίες του γραµµατέα της ΝΔ για αλλοίωση των εκλογικών αποτελεσµάτων.

Το Μαξίμου παρακολουθεί προσεκτικά την προεκλογική ρητορική της Νέας ∆ηµοκρατίας, αλλά και την προσπάθεια να επαναφέρει την ατζέντα στα θέµατα νόµου και τάξης, µε αφορµή τις εντεινόµενες επιθέσεις του «Ρουβίκωνα» και άλλων αναρχικών οµάδων σε προεκλογικές εκδηλώσεις της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, αλλά και στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ. Πολιτική εκµετάλλευση Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η Ν∆ προσπαθεί να εκµεταλλευθεί πολιτικά την κινητικότητα αυτών των οµάδων, κατηγορώντας το Μαξίµου για ανοχή στην εγκληµατικότητα και στις πράξεις βίας.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο θεωρούν ότι η Ν∆ «πατάει» πάνω στην έξαρση των επιθέσεων για να ισχυριστεί ότι οι πολίτες έχουν κάθε λόγο να νιώθουν ανασφάλεια σε µία ανοχύρωτη πολιτεία που κλείνει τα µάτια στα φαινόµενα ανοµίας. Οµως διαµηνύουν ότι δεν προτίθενται να επιτρέψουν στο κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης να γεµίσει µε τοξικότητα την πολιτική σκηνή µόνο και µόνο για να στρέψει τη συζήτηση από τα µείζονα που αφορούν την καθηµερινότητα του πολίτη σε κατασκευασµένες ειδήσεις, όπως αυτή περί επικείµενης... νοθείας του αποτελέσµατος των ευρωεκλογών.

Οι δηλώσεις του γραµµατέα της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη -ο οποίος είπε ότι «υπάρχει ο φόβος και η αίσθηση, δεν νοµίζω ότι θα γίνουν συντονισµένες ενέργειες από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, αλλά υπάρχει διάχυτη η πληροφόρηση ότι κάποιοι είναι αποφασισµένοι, εάν τα καταφέρουν και εάν τους το επιτρέψουµε, ακόµη και να αλλοιώσουν τα εκλογικά αποτελέσµατα»- προκάλεσε σάλο και την έντονη αντίδραση του υπουργού Εσωτερικών, που έχει και την ευθύνη της εκλογικής διαδικασίας.

Ο Αλέξης Χαρίτσης έκανε λόγο για ανυπόστατους ισχυρισµούς και µίλησε για θεσµικό ολίσθηµα, εκφράζοντας την ελπίδα πως δεν αντιπροσωπεύουν συνολικά το κόµµα και τον πρόεδρο της Νέας ∆ηµοκρατίας. Τόνισε επίσης πως οι δηλώσεις του κ. Αυγενάκη προσβάλλουν ευθέως το κύρος και την εργασία χιλιάδων στελεχών των φορέων της πολιτείας που είναι επιφορτισµένοι µε το δύσκολο και σημαντικό έργο της διεξαγωγής των εκλογών, για να καταλήξει πως «τα παιχνίδια µε την εκλογική διαδικασία δεν προσφέρουν διέξοδο. Απεναντίας, ανασύρουν στη µνήµη του ελληνικού λαού ιστορικές εµπειρίες, που κάθε άλλο παρά ευνοούν και τιµούν την παράταξη του κ. Αυγενάκη».

Το κλίµα αυτό επιχειρείται να δηµιουργηθεί λίγες ηµέρες πριν από τη µάχη της ευρωκάλπης, µε τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συµµαχία να κορυφώνει την προεκλογική του καµπάνια δίνοντας στη δηµοσιότητα άλλα δύο στοχευµένα τηλεοπτικά σποτ. 

Το ένα αφορά τους συνταξιούχους και δείχνει τις αντιδράσεις µίας ηλικιωµένης από το 2010 και τις αλλεπάλληλες περικοπές έως και σήµερα που λαµβάνεται η «13η σύνταξη» και το δεύτερο τους νέους (σηµειωτέον ότι φέτος ψηφίζουν και οι 17άρηδες) τους οποίους προσπαθεί να κινητοποιήσει για συμμετοχή  στηνκάλπη µε σύνθηµα που επιχειρεί να προκαλέσει το αντίθετο από αυτό που δηλώνει: «Μην ψηφίσεις ΣΥΡΙΖΑ»...

Αύξηση 10%

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός, αφού µίλησε σε ανθρώπους του πολιτισµού εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα εξαντλήσει και νέα τετραετία, δέχτηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίµου σχο- λικές καθαρίστριες, στις οποίες η κυ- βέρνηση δίνει αύξηση 10%, τις εντάσσει στα βαρέα και ανθυγιεινά και υποχρεώνει τους δήµους για προσλήψεις µε διετείς συµβάσεις. «Το θέµα είναι να δούµε πώς θα µπορέσουµε να δηµιουργήσουµε τις προϋποθέσεις εκείνες ώστε να έχετε καλύτερες απολαβές, πιο ασφαλή εργασία και µια προοπτική σταθερότητας» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, έχοντας δίπλα του την Κωνσταντίνα Κούνεβα. Ο πρωθυπουργός µιλά απόψε στα Τρίκαλα, ενώ θα περιοδεύσει και στην Καρδίτσα. Την Κυριακή θα µιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση στον Πειραιά.

ΣΥΡΙΖΑΝέα ΔημοκρατίαΕυρωεκλογέςΔημοτικές εκλογές