Πολιτική|17.05.2019 09:30

Διασφάλιση της οµαλής διεξαγωγής των εκλογών ζητά η Νέα Δηµοκρατία

Σπύρος Μουρελάτος

Εµβληµατικές δεσµεύσεις του οικονοµικού του σχεδίου για το αύριο της χώρας επικαιροποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τελική ευθεία της προεκλογικής περιόδου, καθώς η ηγεσία της Νέας ∆ηµοκρατίας επιχειρεί να επιβάλει την προεκλογική ατζέντα µε αιχµή την οικονοµία αλλά και την ασφάλεια. Οι εντεινόµενες επιθέσεις αντιεξουσιαστών σε γραφεία και προεκλογικές εκδηλώσεις του κόµµατος -σε δύο εξ αυτών παρέστησαν, µάλιστα, οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραµανλής και Αντώνης Σαµαράςπροκάλεσαν την οξεία αντίδραση του Μοσχάτου, που προειδοποίησε διά στελεχών του ότι για οτιδήποτε διασαλεύσει την οµαλή διεξαγωγή της προεκλογικής περιόδου θα φέρει την ευθύνη προσωπικά ο κ. Τσίπρας.

Για ανοχή της κυβέρνησης στις συνεχιζόµενες επιθέσεις έκανε λόγο η εκπρόσωπος Τύπου, Σοφία Ζαχαράκη, και δεσµεύθηκε ότι «µετά την πολιτική αλλαγή που έρχεται, η ανοµία θα παταχθεί και οι πολίτες θα αισθάνονται και πάλι ασφαλείς». Στο ίδιο πνεύµα, ο γραµµατέας Λευτέρης Αυγενάκης απάντησε σε υψηλούς τόνους στον υπουργό Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση, και κάλεσε όλους τους πολίτες και τα στελέχη της Ν∆ «να είναι σε εγρήγορση, προκειµένου να διασφαλιστεί η οµαλή διεξαγωγή των εκλογών και η έκδοση των αποτελεσµάτων».

Διαστρέβλωση θέσεων

Στην Πειραιώς, πάντως, επιµένουν ότι το Μέγαρο Μαξίµου αποφεύγει τόσο τη σύγκριση ανάµεσα στις προγραµµατικές θέσεις των δύο κοµµάτων όσο και την υπεράσπιση των κυβερνητικών πεπραγµένων της τελευταίας τετραετίας, εξ ου και η κύρια µέριµνα του ΣΥΡΙΖΑ µοιάζει να είναι η εµµονική, όπως χαρακτηρίζεται, διαστρέβλωση των θέσεων του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης. Χαρακτηριστικό παράδειγµα των εν λόγω τακτικισµών το προεκλογικό σποτ του κυβερνώντος κόµµατος που βγήκε χθες στη δηµοσιότητα, όπου επιχειρείται εκ νέου να παραπλανηθούν οι ψηφοφόροι στο ζήτηµα των συντάξεων.

Ως απάντηση, η Ν∆ υπενθυµίζει τα... συριζαϊκά δείγµατα γραφής στο µέτωπο του Ασφαλιστικού, ήτοι κατάργηση του ΕΚΑΣ και µειώσεις στις συντάξεις κατά 38%, απόρροια του Νόµου Κατρούγκαλου, που ισοδυναµούν µε ετήσια απώλεια για κάθε συνταξιούχο ύψους 2.056 ευρώ. Εν τω µεταξύ, η χθεσινή εκδήλωση για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους αποτελεί κατά τη Ν∆ την... πεµπτουσία της οικονοµικής της πρότασης, καθώς συµπυκνώνει τον πυρήνα των παρεµβάσεών της υπέρ της µεσαίας τάξης, που, όπως τονίζεται, απειλήθηκε µε εξαΰλωση από την τιµωρητική οικονοµική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια. Καθόλου τυχαία, εξάλλου, η επιλογή του κ. Μητσοτάκη να απευθυνθεί στον µέσο εργαζόµενο λίγες ήµερες πριν από την κρίσιµη κάλπη της 26ης Μαΐου χρησιµοποιώντας τη λέξη «εγγυώµαι», µε στόχο να υπερτονίσει τη δέσµευση που αναλαµβάνει για τη βελτίωση της καθηµερινότητάς του.

Στο πνεύµα αυτό, ο πρόεδρος της Ν∆ εγγυήθηκε για καλύτερους καθαρούς µισθούς, πολύ περισσότερες, καλύτερα αµειβόµενες και σταθερές θέσεις εργασίας, περιφρούρηση των εργασιακών δικαιωµάτων και συµµετοχή του εργαζοµένου στην επιτυχία της επιχείρησης, σύνδεση της αγοράς εργασίας µε την κατάρτιση και την εκπαίδευση και λήψη µέτρων για τη συµφιλίωση, όπως είπε, της προσωπικής ζωής µε τη νέα, πιο απαιτητική εργασιακή πραγµατικότητα. Ο κ. Μητσοτάκης επισήµανε ότι βασική προϋποτιθέµενη συνθήκη των συγκεκριµένων προσωπικών και πολιτικών του εγγυήσεων είναι η µείωση φόρων και εισφορών. ∆εν παρέλειψε δε να επιτεθεί κατά της κυβέρνησης για την άρνησή της να προσυπογράψει τη «γαλάζια» τροπολογία άρσης της µείωσης του αφορολογήτου, αλλά και να επαναλάβει ότι η αυριανή κυβέρνησή του δεν θα µειώσει το αφορολόγητο, εν αντιθέσει µε ό,τι ψήφισαν δις ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

Νέα ΔημοκρατίαΚυριάκος Μητσοτάκης