Πολιτική|18.05.2019 10:49

«Οργώνει» τη χώρα ο Αλέξης Τσίπρας πριν τις ευρωεκλογές

Βούλα Κεχαγιά

Πορεία επτά ηµερών σε αντίστοιχο αριθµό πόλεων θα ακολουθήσει την εβδοµάδα που αποµένει έως την κρίσιµη ηµέρα των ευρωεκλογών ο Αλέξης Τσίπρας, ποντάροντας µέσω της προσωπικής επαφής µε τους πολίτες στη διαµόρφωση µιας νέας δυναµικής για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συµµαχία. Στο Μαξίµου διαπιστώνουν ότι το τελευταίο διάστηµα -και µετά την ανακοίνωση και ψήφιση των θετικών µέτρων από την κυβέρνηση- το κλίµα έχει αλλάξει υπέρ της κυβέρνησης, κάτι που φάνηκε και από τη χθεσινή περιοδεία του πρωθυπουργού σε Καρδίτσα (όπου υπήρξε ακόµη µία αυθόρµητη συγκέντρωση πολιτών, όπως στην Αρτα και στην Πρέβεζα) και -το βράδυ- Τρίκαλα. Ο Αλέξης Τσίπρας και οι επιτελείς του ευελπιστούν σε µία εφάµιλλη σε όγκο και ενθουσιασµό συγκέντρωση απόψε στην Κοζάνη, στην καρδιά της Μακεδονίας, καθώς οι ενδείξεις που έχουν είναι πως έχει υποχωρήσει σε µεγάλο βαθµό το προηγούµενο κύµα έντονων αντιδράσεων στον βορειοελλαδικό χώρο για την κύρωση της Συµφωνίας των Πρεσπών.

Αύριο, Κυριακή, ο πρωθυπουργός κατηφορίζει στον Πειραιά, µε τα κοµµατικά επιτελεία να οργανώνουν µία ανοιχτή συγκέντρωση που, κατά τις εκτιµήσεις τους, θα διαψεύσει όσους πιστεύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει τη δυναµική του. Το στοίχηµα του µεγάλου λιµανιού έχει µεγάλη σηµασία για τους κυβερνώντες όχι µόνο για την υποστήριξη του υποψηφίου δηµάρχου Νίκου Μπελαβίλα αλλά και γιατί θεωρείται η «έδρα» ενός από τους µεγαλύτερους πολέµιους του ΣΥΡΙΖΑ και του ίδιου του πρωθυπουργού, του επιχειρηµατία Βαγγέλη Μαρινάκη.

Απάντηση σε Μαρινάκη

Το πρωθυπουργικό γραφείο δεν άφησε ασχολίαστη και την πρόσφατη συνέντευξη του Β. Μαρινάκη, για να σηµειώσει καυστικά πως «ευτυχώς µας πληροφόρησε ότι οι ιστορικές εφηµερίδες που αγόρασε για να τις κάνει φερέφωνο της ΝΔ στηρίζουν την Κεντροαριστερά και ότι ο ίδιος είναι Ποτάµι».

Το Μαξίµου συµπλήρωσε πως θα τον ενθαρρύνει να δώσει κι άλλες συνεντεύξεις πριν από τις εκλογές, σηµειώνοντας ότι «ως αρχηγός κόµµατος, εξάλλου, δικαιούται και διακαναλική», για να καταλήξει πως «όσο βγαίνει, τόσο καταλαβαίνει ο κόσµος πως η οικογένεια Μητσοτάκη στηρίζει και στηρίζεται στην υγιή επιχειρηµατικότητα». Πάντως, κυβερνητικοί κύκλοι, επιχειρώντας να ερµηνεύσουν τη νέα εµφάνιση του επιχειρηµατία, επισηµαίνουν ότι δεν είπε τίποτα καινούργιο και διαπιστώνουν ότι «ο ίδιος και όσοι βρίσκονται από πίσω του έχουν µεγάλη ανησυχία για τις εξελίξεις και για τα αποτελέσµατα των ευρωεκλογών». Το πρόγραµµα των προεκλογικών περιοδειών του Αλέξη Τσίπρα, που -σηµειωτέον- εξελίσσεται παράλληλα µε περιοδείες υπουργών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συµµαχία ανά την Ελλάδα, θα συνεχιστεί τη ∆ευτέρα µε πρωθυπουργική οµιλία στο Αγρίνιο.

Την Τρίτη θα ακολουθήσουν συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ και οµιλία Τσίπρα στη Λάρισα, ενώ την Τετάρτη υπάρχει ένας σταθµός-πρόκριµα για πολλούς στην κυβέρνηση: η Θεσσαλονίκη. Εκεί ο πρωθυπουργός αναµένεται να βάλει εκ νέου στους πολίτες τα διλήµµατα πρόοδος ή συντήρηση και µε την Ελλάδα των πολλών ή της ελίτ, και να στείλει το µήνυµα πως η Βόρεια Ελλάδα, παρά τις περί του αντιθέτου προβλέψεις, θα στηρίξει τη νικηφόρα πορεία του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, θα υποστηριχθεί και η υποψηφιότητα της Κατερίνας Νοτοπούλου για τον ∆ήµο Θεσσαλονίκης.

Παρασσκευή στο Σύνταγμα

Την Πέµπτη ο Αλέξης Τσίπρας θα επιστρέψει στην Κρήτη, µία περιφέρεια στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ εµφανίζει σηµαντικές δυνάµεις, για οµιλία αυτήν τη φορά στο Ηράκλειο, όπου θα προωθηθεί εκ νέου η υποψηφιότητα του Σταύρου Αρναουτάκη για την περιφέρεια. Φυσικά, η καταληκτική π ροεκλογική οµιλία του πρωθυπουργού θα γίνει την Παρασκευή στην Αθήνα, µε το επιτελείο του να προτείνει το Σύνταγµα για µία ανοιχτή συγκέντρωση που, κατά τη γνώµη τους, µπορεί να εκπέµψει και το τελικό µήνυµα για το αποτέλεσµα της ευρωµάχης.

ΕυρωεκλογέςΑλέξης Τσίπρας