Πολιτική|19.05.2019 15:55

Πόντιοι σε Τσίπρα: Στην ατζέντα των ελληνοτουρκικών και η αναγνώριση της Γενοκτονίας

Τίμος Φακαλής

Να μπει μπροστά η ελληνική κυβέρνηση και να αναλάβει διεθνώς δράσεις για το ζήτημα αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων αναμένεται να ζητήσουν εκπρόσωποι των ποντιακών σωματείων κατά τη διάρκεια συνάντησής τους με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη και ξεκίνησε λίγο μετά τις 11 το πρωί.

Ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε για συμβολικούς λόγους -μία μόλις μέρα πριν την ημέρα μνήμης και τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την Γενοκτονία των Ποντίων- να συναντήσει τα ποντιακά σωματεία στο γραφείο του στη Θεσσαλονίκη.Οι εκπρόσωποι των Σωματείων αναμένεται να θέσουν στον πρωθυπουργό τα πάγια στρατηγικά αιτήματα του ποντιακού ελληνισμού με πιο σημαντικό - λόγω και της επετειακής χρονιάς που διανύουμε- το θέμα της Γενοκτονίας του Πόντου. 

«Εμείς ως οργανωμένος ποντιακός χώρος δεν αποτελούμε τίποτα περισσότερο από πολιτικούς ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ακτιβιστές του αγώνα για την αποτροπή τέλεσης γενοκτονιών και αναγνώρισης αυτών που έχουν συντελεστεί. Νομίζω ως εθελοντές και πολιτικοί ακτιβιστές οι δυνατότητές μας είναι περιορισμένες και νομίζω ότι επιβάλλεται στον αγώνα αυτό να μπει μπροστά η ίδια η ελληνική πολιτεία», ανέφερε στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Χρήστος Τοπαλίδης.

Εκπρόσωποι ποντιακών σωματείων αναμένεται να καλέσουν τον Αλέξη Τσίπρα να μπει το θέμα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας στην ατζέντα με τα προς διευθέτηση ζητήματα με την Τουρκία και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών να θέτει συνεχώς το ζήτημα σε διμερές επίπεδο με την γειτονική χώρα. 

Οι εκδηλώσεις μνήμης των ποντιακών σωματείων ολοκληρώνονται με ένα παγκόσμιο πολιτικό συνέδριο στο ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος το πρώτο Σαββατοκύριακο του Δεκεμβρίου. «Καλούμε τον πρωθυπουργό να αναλάβει αντίστοιχες πρωτοβουλίες όπως και για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων και την γενοκτονία των Αρμενίων. Για συμβολικούς λόγους η Ελλάδα της Δημοκρατίας είναι σημαντικό να είναι μπροστά στους αγώνες για την αποτροπή τέλεσης νέων γενοκτονιών», τόνισε στο ethnos.gr ο κ. Τοπαλίδης

Γενοκτονία ΠοντίωνΑλέξης Τσίπρας