Πολιτική|19.05.2019 08:53

Στον διµέτωπο ποντάρει τώρα το Κίνηµα Αλλαγής

Φώφη Γιωτάκη

Πριν από 10 ημέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύµιζε µε νόηµα από το βήµα της Βουλής στη Φώφη Γεννηµατά ότι Ν∆ και ΠΑΣΟΚ συγκυβέρνησαν για δυόµισι χρόνια. Η «πληρωµένη» απάντηση της προέδρου του Κινήµατος Αλλαγής που ακολούθησε ήταν το προανάκρουσµα µιας σύγκρουσης των δύο, στην τελική ευθεία προς την κάλπη των ευρωεκλογών. Στην εξέλιξη της προεκλογικής εκστρατείας, η Φώφη Γεννηµατά ανεβάζει τους τόνους απέναντι στη Νέα ∆ηµοκρατία, στοχεύοντας στους ψηφοφόρους που τάσσονται κατά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν επιθυµούν την «παλινόρθωση της ∆εξιάς», όπως αναφέρουν στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη. Το πράγµα ωστόσο δεν µένει εκεί.

Ο αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης και η πρόεδρος του Κινήµατος Αλλαγής θα έχουν την ευκαιρία να «αναµετρηθούν» την ίδια ηµέρα και την ίδια ώρα σε δύο πόλεις: στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα. Το ΚΙΝΑΛ πρόλαβε τη Νέα ∆ηµοκρατία και στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα, κλείνοντας για τις προεκλογικές του συγκεντρώσεις το Βελλίδειο και την πλατεία Κοτζιά. Σύµφωνα µε πληροφορίες, το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης αρχικά στράφηκε στο ∆ηµοτικό Αθλητικό Κέντρο του Ευόσµου, αλλά έπειτα από παρέµβαση τοπικών στελεχών αναζητεί χώρο εντός του ∆ήµου Θεσσαλονίκης.

Αντίστοιχα, στην Αθήνα η Ν∆ προσανατολίζεται στην πλατεία Κοραή, αφού η πλατεία Συντάγµατος θα είναι κατειληµµένη από το ΚΚΕ. Το ενδιαφέρον στην περίπτωση είναι ότι οι συγκεντρώσεις θα γίνουν ταυτόχρονα. πράγµα που αντικειµενικά δίνει τη δυνατότητα για συγκρίσεις ως προς την ανταπόκριση των πολιτών. Τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και η κυρία Γεννηµατά επιδιώκουν µε τις συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη να κεφαλαιοποιήσουν τη στάση που τήρησαν έναντι της Συµφωνίας των Πρεσπών. Σηµειώνεται ωστόσο ότι, όπως δείχνουν οι δηµοσκοπήσεις των περισσότερων εταιρειών, η Συµφωνία δεν πρόκειται να αποτελέσει το πρώτο κριτήριο ψήφου για τη µεγάλη πλειονότητα του εκλογικού σώµατος – και σε κάθε περίπτωση, η εκλογική επίδρασή του έχει πρακτικά παγιωθεί.

Το κριτήριο 

Αντίθετα -και αυτό είναι το στοιχείο που θέλουν να αξιοποιήσουν στο Κίνηµα Αλλαγής- εξαιρετικά σηµαντικό κριτήριο για τους «αντιΣΥΡΙΖΑ» ψηφοφόρους είναι να διασφαλιστεί µέσω της κάλπης ότι δεν θα παραµείνει η κυβέρνηση Τσίπρα. Για αρκετούς µήνες η Ν∆ εισέπραττε δηµοσκοπικά αυτήν την ψήφο, το Κίνηµα Αλλαγής επιδιώκει ωστόσο πλέον να έχει επίσης κέρδη από τη συγκεκριµένη οµάδα ψηφοφόρων, που θεωρείται αρκετά µεγάλη. Στο πλαίσιο αυτό, η Χαριλάου Τρικούπη επιχειρεί να υπερτονίσει τον χαρακτήρα του διµέτωπου αγώνα που δίνει απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και στη Νέα ∆ηµοκρατία.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η Φώφη Γεννηµατά φρόντισε -ποντάροντας στα αντιδεξιά ανακλαστικά των ψηφοφόρων- να µιλήσει σε πολύ υψηλούς τόνους εναντίον των εξαγγελιών Μητσοτάκη για συνεργασία δηµόσιου και ιδιωτικού τοµέα στον χώρο της Υγείας. Με την ίδια ένταση απευθύνθηκε, µάλιστα, στον αρχηγό της Ν∆ όταν αναφέρθηκε στον «ψυκτικό από το Περιστέρι»: «Είναι βαθιά ταξική η σκέψη του κ. Μητσοτάκη. Το χάσµα -να ξέρει- ανάµεσα στις δύο όχθες του Κηφισού το γεφύρωσε το ΠΑΣΟΚ. Και θα συνεχίσει να αγωνίζεται για ίσες ευκαιρίες για όλους τους νέους». 

εκλογέςΚΙΝΑΛ