Πολιτική|19.05.2019 10:08

Με οικονοµία και ασφάλεια στην τελική ευθεία για τις εκλογές η ΝΔ

Σπύρος Μουρελάτος

Προσανατολισμένη στο θετικό αφήγηµα και επικεντρωµένη στους αναποφάσιστους, τους νέους ψηφοφόρους και τις γυναίκες θα είναι η προεκλογική καµπάνια της Νέας ∆ηµοκρατίας, η οποία δεν αποκλείεται να κρύβει και εκπλήξεις τις τελευταίες πέντε ηµέρες της προεκλογικής περιόδου. Σύµφωνα µε πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε πιο ελεύθερο ρόλο από αυτόν που συνηθίζει να αναλαµβάνει ένας πολιτικός αρχηγός, πρόκειται να απευθυνθεί µέσω συγκεκριµένων δράσεων κυρίως στους νέους ψηφοφόρους τις ηµέρες που αποµένουν, φιλοδοξώντας να τους πείσει ότι το κόµµα του διαθέτει το σχέδιο για να τους χαρίσει την προοπτική, που υφάρπαξε, όπως λένε χαρακτηριστικά στην Πειραιώς, η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

Ανώτερες κοµµατικές πηγές επισηµαίνουν πως µείζων στόχος της ηγεσίας του κόµµατος είναι να αποκόψει το κυβερνών κόµµα από τις όποιες δυνητικές δεξαµενές ψηφοφόρων τού έχουν αποµείνει και να κατευθύνει τους αµφιταλαντευόµενους ψηφοφόρους προς τη Ν∆, προκειµένου το αποτέλεσµα της 26ης Μαΐου να αποτελέσει κατ’ ουσίαν προάγγελο ηγεµονίας, που θα επισφραγιστεί στις εθνικές εκλογές.

Περιοδείες Μητσοτάκη 

Το κύριο βάρος της κλιµάκωσης της προεκλογικής εκστρατείας κατά την τελευταία εβδοµάδα επωµίζεται πλέον ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος, πέραν των περιοδειών, των οµιλιών και των συνεντεύξεων που θα παραχωρήσει, πρωταγωνιστεί ήδη στο κεντρικό προεκλογικό σποτ, το οποίο συνοψίζει τις κύριες πολιτικές προτεραιότητες στην οικονοµία και την ασφάλεια και στο οποίο δεν υπάρχει ούτε υπαινικτική αναφορά στον πρωθυπουργό ή στον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε πρώτο πλάνο προβάλλεται το ουσιωδώς διαφορετικό οικονοµικό µοντέλο που προτείνει το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, αλλά και οι διαχωριστικές γραµµές που σύρει έναντι των πολιτικών που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ την τελευταία τετραετία. «Γαλάζια» στελέχη εκτιµούν ότι το βασικό πλαίσιο της οικονοµικής πρότασης της Ν∆ (το οποίο συνθέτουν η µείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, η προσέλκυση και διευκόλυνση µεσοπρόθεσµων και µακροπρόθεσµων επενδύσεων, η δηµιουργία περισσότερων και καλύτερα αµειβόµενων θέσεων εργασίας, καθώς και η µέριµνα για τους µακροχρόνια ανέργους και τους κοινωνικά ασθενέστερους) «ακουµπά» τη συντριπτική πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας, σε αντίθεση µε το πακέτο µέτρων που επιστράτευσε προ ηµερών ο κ. Τσίπρας, µε στόχο, όπως λέγεται, να µετριάσει την επερχόµενη ήττα.

Επικαλούµενα, εξάλλου, τα ευρήµατα των δηµοσκοπήσεων αλλά και των κρυφών µετρήσεων που διενεργούνται, τα ίδια πρόσωπα συµπεραίνουν πως τα συγκεκριµένα µέτρα δεν καταφέρνουν να µεταβάλουν υπέρ της κυβέρνησης τους παγιωµένους πολιτικούς συσχετισµούς. Πενιχρή… εκλογική συγκοµιδή διατείνονται από το Μοσχάτο ότι έχει και η αντεπίθεση που ξεκίνησε τα τελευταία 24ωρα η κυβέρνηση µέσω της επιχείρησης διαστρέβλωσης των λεγοµένων και των θέσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά µε τις εργασιακές σχέσεις, αλλά και την αποδοτικότερη λειτουργία των δηµοσίων νοσοκοµείων. Από την Πειραιώς… αποδίδουν τη συγκεκριµένη τακτική στην παντελή ανυπαρξία ενός συνεκτικού και ρεαλιστικού σχεδίου για το αύριο της χώρας, ξεκαθαρίζουν ωστόσο πως η αντίδραση θα είναι άµεση, όπως διεφάνη από την ταχύτητα µε την οποία η Ν∆ δηµιούργησε και δηµοσιοποίησε εντός µίας ώρας τηλεοπτικό σποτ, διά του οποίου υπενθύµιζε στους συνταξιούχους την κατάργηση του ΕΚΑΣ και τις περικοπές που οδήγησαν στην απώλεια 2.056 ευρώ για κάθε συνταξιούχο.

Το μαξίμου στο στόχαστρο 

Στο ίδιο µήκος κύµατος, πηγές του κόµµατος επιµένουν πως η κυβερνητική προπαγάνδα για τη δήθεν 7ήµερη εργασία, που, όπως επισηµαίνουν, ουδέποτε υποστηρίχθηκε από τον πρόεδρο της Ν∆, συντρίβεται από την πραγµατικότητα και τις πρωτοβουλίες του υπουργείου Εργασίας. Επ’ αυτού, επιτελικοί παράγοντες του κόµµατος κάνουν λόγο για αφόρητη υποκρισία και αυτοεγκλωβισµό του Μεγάρου Μαξίµου, καθώς, πέραν της σύµβασης στην εταιρεία Παπαστράτος, τον Οκτώβριο του 2018 το υπουργείο Εργασίας απεδέχθη µέσω της επιχειρησιακής σύµβασης στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ την καθιέρωση 7ήµερης εργασίας. Σηµειώνεται µάλιστα ότι, λόγω της σπουδής να εκδοθούν νωρίτερα οι συντάξεις, η αρµόδια υπουργός Εφη Αχτσιόγλου κατέθεσε τροπολογία που υποχρεώνει τους εργαζοµένους του ΕΦΚΑ να εργαστούν Κυριακές και αργίες.

Κατά την Πειραιώς, «δηλωτικές του πανικού που έχει καταλάβει το Μέγαρο Μαξίµου εν όψει της εκλογικής ήττας είναι οι συνεχείς παλινωδίες του πρωθυπουργού αναφορικά µε την πολιτική σηµασία των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου». Στο Μοσχάτο διακρίνουν το άγχος της ηγετικής οµάδας της κυβέρνησης για την πολιτική διαχείριση της εποµένης των εκλογών ηµέρας στην άβολη αναδίπλωση του κ. Τσίπρα, ο οποίος από το βήµα της Βούλης χαρακτήριζε το αποτέλεσµα των ευρωεκλογών ψήφο εµπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, για να… διορθώσει λίγα 24ωρα µετά -µέσω της συνέντευξής του στον τηλεοπτικό σταθµό Alpha- ότι η µάχη των ευρωεκλογών προσοµοιάζει περισσότερο σε δηµοσκόπηση.

«Στόχος του Μεγάρου Μαξίµου είναι να νικήσει τις… δηµοσκοπήσεις του τελευταίου χρονικού διαστήµατος και όχι τη Ν∆, στόχος που ούτως ή άλλως µοιάζει µε όνειρο θερινής νυκτός» σχολιάζει έµπειρο κοµµατικό στέλεχος, που επικαλείται την αποστροφή του πρωθυπουργού ότι «δεν υπάρχει ούτε µία στο εκατοµµύριο να χάσει από τον κ. Μητσοτάκη στις εκλογές». Ανατρέχοντας, εξάλλου, στις προηγούµενες ευρωεκλογές, σηµειώνεται ότι η διαφορά του νικητή από τον δεύτερο δεν υπερέβη ποτέ τις 4,4 µονάδες, παρά µόνο σε δύο ιδιόµορφες πολιτικές συγκυρίες, όπως ήταν αυτές του 1981 και του 2004. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ωστόσο, όπως παρατηρούν «γαλάζια» στελέχη, η διαφορά αυτή διευρύνθηκε στις αµέσως επόµενες εθνικές εκλογές, χαρίζοντας ευρείες εκλογικές νίκες.

Κυριάκος ΜητσοτάκηςεκλογέςΝέα Δημοκρατία