Πολιτική|18.01.2026 07:31

Σε ποιο κοινό κάνει άνοιγμα η κυβέρνηση - Με ποια ατζέντα θα προσεγγίσει τους αναποφάσιστους

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Να «μιλήσει» σε απογοητευμένους ψηφοφόρους - που είτε είναι αναποφάσιστοι είτε κοιτούν προς άλλα κόμματα - θέλει η ΝΔ. Στο γαλάζιο στρατόπεδο διαβάζουν με προσοχή τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, σε μια περίοδο που φαίνεται ότι δημιουργείται ένα περίπλοκο σκηνικό.

Τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος στις περισσότερες μετρήσεις κινούνται (στην εκτίμηση ψήφου) κοντά στα επίπεδα των ευρωεκλογών, με σχεδόν έναν στους πέντε πολίτες να βρίσκεται στη δεξαμενή των αναποφάσιστων.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με γκάλοπ της GPO, η Νέα Δημοκρατία - στην εκτίμηση πρόθεσης ψήφου με αναγωγή στα έγκυρα - είναι στο 28.9%, με το ΠΑΣΟΚ να είναι δεύτερο με 13.7%. Την ίδια στιγμή, στο ερώτημα «πόσο πιθανό είναι να ψηφίσετε ένα νέο κόμμα υπό την Μαρία Καρυστιανού», το 22.8% απαντά «πολύ και αρκετά». Στο ερώτημα «πόσο πιθανό είναι να ψηφίσετε ένα νέο κόμμα υπό τον Αλέξη Τσίπρα», το 17.5% απαντά «πολύ και αρκετά».

Το στοίχημα

Μέσα σε αυτό το τοπίο από την κυβέρνηση επιχειρούν να προσεγγίσουν τόσο ένα παραδοσιακό κοινό του κόμματος όσο και κεντρώους ψηφοφόρους που στο παρελθόν είχαν επιλέξει τα «γαλάζια» ψηφοδέλτια. Πρόκειται για ένα κρίσιμο στοίχημα για τη ΝΔ που θέλει μέσα από αυτό το διπλό άνοιγμα να αυξήσει τα ποσοστά συσπείρωσης.

Ειδικότερα, με το βλέμμα στραμμένο σε ένα δεξιόστροφο ακροατήριο, από την κυβέρνηση τονίζουν μια σειρά κινήσεων που γίνονται για την αμυντική θωράκιση της χώρας (π.χ.την υποδοχή του «Κίμωνα» της πρώτης φρεγάτας Belh@rra ) αλλά και στο διπλωματικό πεδίο. Παράλληλα, έμφαση δίνεται και στις πρωτοβουλίες που ξεδιπλώνονται σε τομείς όπως το μεταναστευτικό, που ενδιαφέρουν το συγκεκριμένο κοινό.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, από τη ΝΔ εξακολουθούν να κοιτούν και προς ένα κεντρώο κοινό το οποίο συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στις εκλογικές νίκες το 2019 και το 2023. Για τη σύσφιξη των σχέσεων με το συγκεκριμένο ακροατήριο προβάλλεται ένα αφήγημα σταθερότητας, ενώ έμφαση δίνεται σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων που υλοποιούνται (π.χ. στην Παιδεία, στην Υγεία, στον εκσυγχρονισμό του κράτους κ.α.).

Ευρύτερη συναίνεση

Από το Μαξίμου θέλουν να εκπέμψουν μήνυμα πως δεν υπάρχει μεταρρυθμιστική χαλάρωση, ενώ τους επόμενους μήνες πρόκειται να ανοίξει ο διάλογος για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Κρίσιμο ζητούμενο για το κυβερνών κόμμα είναι σε μια σειρά θεμάτων να επιτευχθούν ευρύτερες συναινέσεις, καθώς όσα άρθρα συγκεντρώσουν 180 «ναι» μπορούν να αναθεωρηθούν από την επόμενη Βουλή με 151 θετικές ψήφους. Ωστόσο, όσο άρθρα ψηφιστούν από 151 έως 179 βουλευτές θα χρειαστεί να συγκεντρώσουν τουλάχιστον 180 ψήφους στην επόμενη Βουλή.

Παράλληλα, από την κυβέρνηση συνεχίζουν να επενδύουν σε ένα θετικό αφήγημα στην Οικονομία, υπογραμμίζοντας πως οι κινήσεις που γίνονται δε θέτουν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα.

«Είμαστε, όμως, εδώ για να στηρίξουμε τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, να στηρίξουμε το διαθέσιμο εισόδημά τους» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε πολίτες στο Μαρούσι. Ειδικότερα, εστίασε στη φορολογική μεταρρύθμιση που έχει μπει σε ισχύ αυτό το μήνα και αναφέρθηκε σε «πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς μέσα από περικοπές φόρων». Για να συμπληρώσει «αυτή είναι η πολιτική φιλοσοφία της Νέας Δημοκρατίας, την οποία εφαρμόζουμε απαρέγκλιτα, χωρίς να ξεφύγουμε από τα όρια του προϋπολογισμού, χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο τις δημοσιονομικές αντοχές της οικονομίας μας, χτίζοντας βήμα-βήμα την αξιοπιστία της χώρας μας με σοβαρότητα, με υπευθυνότητα, χωρίς λαϊκισμό, χωρίς ακρότητες».

Κρίσιμο το αυριανό ραντεβού με τους αγρότες

Αύριο θα γίνει η κρίσιμη συνάντηση στο Μαξίμου με εκπροσώπους των αγροτών και στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης. Πάντως, αυτό που υπογραμμίζεται είναι πως δεν υπάρχουν περιθώρια για νέες παροχές, αλλά μπορούν να συζητηθούν προτάσεις που δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος.

Κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν χαρακτηριστικά πως «δημοσιονομικό περιθώριο ούτε στην προηγούμενη συνάντηση υπήρχε ούτε σε αυτή τη συνάντηση υπάρχει» και προσθέτουν «όπως και στην προηγούμενη συνάντηση δε δόθηκε κάτι που κόστισε στον Έλληνα φορολογούμενο παραπάνω, ούτε τώρα θα δοθεί».

Ταυτόχρονα τονίζουν πως «αν υπάρχουν προτάσεις, χωρίς δημοσιονομικό κόστος, που μπορούν να εξυπηρετήσουν συνολικά τον πρωτογενή τομέα και μπορούν να επεξεργαστούν από την κυβέρνηση και να γίνουν πράξη, εδώ είμαστε να τις ακούσουμε».

Μαρία ΚαρυστιανούκυβέρνησηΝέα ΔημοκρατίαΑλέξης Τσίπραςαγρότεςδημοσκοπήσειςειδήσεις τώραψηφοφόροιΚυριάκος Μητσοτάκης