Πολιτική|21.05.2019 18:13

Δημοτικές εκλογές 2019: Βόρεια Ελλάδα - Τα φαβορί και οι σφήνες των «ανταρτών»

Newsroom

Ρεπορτάζ των: Εύρη Τσούμη, Βασίλη Ιγνατιάδη, Μαρίας Ριτζαλέου, Άρη Χατζηγεωργίου

Στην Κεντρική Μακεδονία οι περιφερειακές εκλογές λίγο ως πολύ θεωρούνται υπόθεση όχι τόσο της πρώτης θέσης (αδιαφιλονίκητο φαβορί είναι ο νυν περιφερειάρχης και στέλεχος της Ν∆, Απόστολος Τζιτζικώστας, που στοχεύει στην εκλογή του από την πρώτη Κυριακή) όσο της… δεύτερης. Η «µάχη» θα δοθεί ανάµεσα στον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ, δηµοσιογράφο Χρήστο Γιαννούλη, και τον υποψήφιο του ΚΙΝΑΛ, γιατρό Χρήστο Παπαστεργίου. Ο πρώτος αφενός µπήκε σχετικά αργά στην προεκλογική κούρσα, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ άργησε να κάνει την επιλογή του, αφετέρου είχε να αναστρέψει και το θετικό κλίµα υπέρ του κ. Τζιτζικώστα, που είχαν διαµορφώσει όλο το προηγούµενο διάστηµα µε δηλώσεις τους τα ίδια τα κυβερνητικά στελέχη για την αποτελεσµατικότητα και το έργο του νυν περιφερειάρχη…

∆υσκολίες αντιµετώπισε όµως και ο Χρήστος Παπαστεργίου, ο οποίος έπρεπε να πείσει κατ’ αρχάς την κοµµατική του βάση, αφού η επιλογή του από τη Χαριλάου Τρικούπη έγινε εν µέσω αναταράξεων. Αρχικά είχε επιλεγεί ως υποψήφιος περιφερειάρχης ο πρώην υπουργός επί κυβερνήσεως Γιώργου Παπανδρέου Αγγελος Τόλκας, ο οποίος όµως έγινε υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, µε την ηγεσία του κόµµατος να προκρίνει την τελευταία στιγµή την υποψηφιότητα του Χρ. Παπαστεργίου. Σε συνδυασµό και µε µια προσπάθεια που έγινε από τον νυν υφυπουργό Εξωτερικών και πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μάρκο Μπόλαρη να διαµορφωθεί ένα κοινό µέτωπο ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ κατά του Απ. Τζιτζικώστα, προκλήθηκε αναταραχή στο ΚΙΝΑΛ…

Οι δηµοσκοπήσεις φέρνουν πολύ κοντά τον Χρήστο Γιαννούλη και τον Χρήστο Παπαστεργίου, µε τους δύο υποψηφίους να κυνηγούν ψήφο ψήφο την εκλογή τους έστω στη δεύτερη θέση, ενώ θα θεωρηθεί ακόµα µεγαλύτερη επιτυχία αν καταφέρουν να οδηγήσουν τις περιφερειακές εκλογές στην Κεντρική Μακεδονία σε δεύτερο γύρο.

ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - 19 υποψήφιοι, ξεχωρίζουν τρεις

Με 19 υποψηφίους στην «αρένα», η «µάχη» για τη δηµαρχία Θεσσαλονίκης θα είναι σκληρή και αµφίρροπη µέχρι την τελευταία στιγµή. Νίκος Ταχιάος, Γιώργος Ορφανός και Κατερίνα Νοτοπούλου δείχνουν, σύµφωνα µε όλες τις δηµοσκοπήσεις, να έχουν πάρει σαφές προβάδισµα απ’ όλους τους άλλους υποψηφίους, όµως τίποτε δεν έχει κριθεί ακόµα. Ο υποψήφιος της Ν∆, Νίκος Ταχιάος, σε όλες τις δηµοσκοπήσεις έρχεται πρώτος, αλλά η διαφορά που έχει από τον δεύτερο (στις περισσότερες είναι ο πρώην υπουργός και στέλεχος της Ν∆ Γιώργος Ορφανός) είναι µικρή.

Σε απόσταση αναπνοής ακολουθεί η Κατερίνα Νοτοπούλου. Τους τρεις υποψηφίους ακολουθούν οι Σπύρος Βούγιας, Κωνσταντίνος Ζέρβας, Παναγιώτης Ψωµιάδης, Σωτήρης Ζαριανόπουλος και ακολουθούν πιο πίσω µε σχετικά χαµηλά ποσοστά οι υπόλοιποι δώδεκα υποψήφιοι!

Θρίλερ στις Σέρρες, «εµφύλιος» στην Κατερίνη

Στον ∆ήµο Σερρών οι προηγούµενες εκλογές του 2014 είχαν εξελιχθεί σε θρίλερ, αφού ο νυν δήµαρχος Πέτρος Αγγελίδης είχε κερδίσει στον δεύτερο γύρο για µόλις 13 ψήφους τον αντίπαλό του Στέφανο Φωτιάδη. Σε αυτές τις εκλογές ο κ. Αγγελίδης δε θα είναι υποψήφιος, αλλά από τον συνδυασµό του στηρίζεται η υποψηφιότητα του Θόδωρου Αραµπατζή. Εκ νέου υποψήφιος είναι και ο κ. Φωτιάδης. Υποψήφια είναι και η δηµοσιογράφος Αριάδνη Παπαφωτίου, επικεφαλής του ανεξάρτητου συνδυασµού «∆ύναµη Σερραίων». Από τον χώρο της Νέας ∆ηµοκρατίας, χωρίς ωστόσο να του έχει δοθεί χρίσµα, προέρχεται ο υποψήφιος Αλέκος Χρυσάφης. Σύµφωνα µε τις δηµοσκοπήσεις, προβάδισµα έχουν οι Αλέξανδρος Χρυσάφης και ο Στέφανος Φωτιάδης. Ο κ. Χρυσάφης ήταν για χρόνια πρόεδρος του Επιµελητηρίου Σερρών και στο παρελθόν υποψήφιος βουλευτής µε τη Νέα ∆ηµοκρατία, χάνοντας µάλιστα στο νήµα την εκλογή του το 2007 και το 2009.

Ο κ. Φωτιάδης ήταν κοινοτάρχης το 1994 και µετά δήµαρχος στο Λευκώνα Σερρών, ενώ το 2006 εξελέγη νοµάρχης µε τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ. Στον ∆ήµο Κιλκίς, ο νυν δήµαρχος, ∆ηµήτρης Σισµανίδης, δεν θα είναι υποψήφιος. Από τον συνδυασµό του, όµως, υποψήφιοι δήµαρχοι είναι ο πρόεδρος του ∆ηµοτικού Συµβουλίου ∆ηµήτρης Κυριακίδης, ο οποίος έχει και την επίσηµη στήριξη της Ν∆, καθώς και ο αντιδήµαρχος ∆ηµήτρης Τσαντάκης. Επίσης, τη δηµαρχία διεκδικούν ο πρόεδρος του τοπικού επιµελητηρίου Παύλος Τονικίδης, ο οποίος προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, ο Αναστάσιος Καζαντζίδης, ο οποίος ήταν υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές του 2015 µε τη Ν∆, καθώς και ο δηµοτικός σύµβουλος Γιάννης Φαχουρίδης, ο οποίος στηρίζεται από το ΚΚΕ, καθώς και ο Ηρακλής Χατζηκυριάκος µε τον συνδυασµό «Ελπίδα για το Κιλκίς».

Στον ∆ήµο Βέροιας, την ανανέωση της θητείας του επιδιώκει ο νυν δήµαρχος Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης, ο οποίος προέρχεται από τον χώρο της Κεντροαριστεράς, ενώ υποψήφιοι για τη δηµαρχία είναι ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Γιάννης Παπαγιάννης, ο Αντώνης Μαρκουλής, ο οποίος στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο δηµοτικός σύµβουλος Γιώργος Μελιόπουλος, ο οποίος στηρίζεται από το ΚΚΕ, ο πρόεδρος των αστικών ΚΤΕΛ Βέροιας, Παύλος Παυλίδης, και η προερχόµενη από τη Ν∆ Γεωργία Μπατσαρά, που στηρίζεται από το κόµµα. Ντέρµπι κεντροδεξιών θα είναι εκλογές στον ∆ήµο Κατερίνης.

Ο επί τρεις θητείες δήµαρχος και µέλος του ∆Σ της ΚΕ∆Ε, Σάββας Χιονίδης, ο οποίος πρόσκειται στη Νέα ∆ηµοκρατία, διεκδικεί εκ νέου τον δήµο. Απέναντι από τον κ. Χιονίδη βρίσκονται άλλοι δύο υποψήφιοι, προερχόµενοι επίσης από τη Ν∆. Πρόκειται για τον βουλευτή Κώστα Κουκοδήµο και τον δηµοτικό σύµβουλο, πρώην αντιδήµαρχο αλλά και πρώην πρόεδρο του ∆ηµοτικού Συµβουλίου επί ηµερών Χιονίδη, τον Θανάση Λιακόπουλο.

Ανατολική Μακεδονία - Θράκη

Περιφέρεια: Έντονο παρασκήνιο

Σε «γαλάζιο εµφύλιο» µε πολύ παρασκήνιο εξελίσσεται η κόντρα για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, καθώς ο νυν περιφερειάρχης, Χρήστος Μέτιος, µε την επίσηµη στήριξη της Ν∆, έχει απέναντί του τον πρόεδρο του Επιµελητηρίου Εβρου, Χριστόδουλο Τοψίδη. Σύµφωνα µε την επικρατέστερη εκτίµηση, οι δυο τους είναι το πιθανότερο να «κονταροχτυπηθούν» στον δεύτερο γύρο σε µια µάχη µέχρι τέλους.

Ωστόσο, κάποιοι δεν αποκλείουν την περίπτωση να µπει «σφήνα» ανάµεσά τους Κώστας Κατσιµίγας, που υποστηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, και να περάσει εκείνος στον δεύτερο γύρο µε έναν από τους δύο «γαλάζιους». Αστάθµητος παράγοντας, στον οποίο βασίζεται αυτό το ενδεχόµενο, είναι η µουσουλµανική µειονότητα, οι τάσεις της οποίας είναι δύσκολο να µετρηθούν πριν από την κάλπη, και στην οποία θεωρείται πως έχει ισχυρά ερείσµατα ο κ. Κατσιµίγας. Οι δύο ισχυροί «παίκτες» της Ν∆ στη Θράκη, πρώην υπουργοί Ευριπίδης Στυλιανίδης και Αλέξανδρος Κοντός, δεν έχουν µπει ενεργά στο πλευρό του Χ. Μέτιου, παρόλο που έχουν κάνει δήλωση στήριξής του, και ορισµένοι µιλούν ακόµα και για αποστασιοποίησή τους.

Ο νυν περιφερειάρχης, που ανέλαβε τη θέση µετά τον θάνατο του εκλεγµένου Γιώργου Παυλίδη, φαίνεται να υπερτερεί κυρίως σε Ροδόπη, Ξάνθη και ∆ράµα. Αντίθετα, ο «αντάρτης» Χ. Τοψίδης είναι ιδιαίτερα ισχυρός στην έδρα του, τον Εβρο, και στον νοµό Καβάλας. Τον δικό του αγώνα για την έκπληξη δίνει και ο υποψήφιος µε τη στήριξη του ΚΙΝΑΛ, πρώην δήµαρχος Καβάλας Κωστής Σιµιτσής.

Ρευστό τοπίο σε Κοµοτηνή και Ξάνθη

Ο νυν δήµαρχος Αλεξανδρούπολης, Βαγγέλης Λαµπάκης, ο οποίος παρά τους ισχυρούς κλυδωνισµούς τού προηγούµενου διαστήµατος έχει τη στήριξη της Ν∆, αναµένεται να είναι στον δεύτερο γύρο αντιµέτωπος µε έναν εκ των Παύλου Μιχαηλίδη (πρώην στηριζόµενος από τον ΣΥΡΙΖΑ) και Γιάννη Ζαµπούκη (ΚΙΝΑΛ και κίνηση ΠΡΑΤΤΩ).

Στην Κοµοτηνή, ως φαβορί για τον δεύτερο γύρο φέρονται από τη µια ο Γιάννης Γκαράνης, που προέρχεται από το ΚΙΝΑΛ και φιλοδοξεί να αποτελέσει τη συνέχεια της διοίκησης του σηµερινού δηµάρχου Γιώργου Πετρίδη, που αποσύρεται, και από την άλλη ο Αντώνης Γραβάνης, πρόεδρος του Επαγγελµατικού – Βιοτεχνικού Επιµελητηρίου. ∆εν αποκλείονται εκπλήξεις από την Ελένη Λαφτσή και τον πρώην δήµαρχο Τάσο Βαβατσικλή.

Στην Ξάνθη το τοπίο είναι ρευστό µε τρεις -κατ’ άλλους τέσσερις- υποψηφίους για πλασάρισµα στις δύο πρώτες θέσεις: ο νυν δήµαρχος Χαράλαµπος ∆ηµαρχόπουλος (Ν∆), ο Σάββας Μελισσόπουλος (ΚΙΝΑΛ) και ο Γιώργος Χατζηθεοδώρου (ΣΥΡΙΖΑ) φέρονται να ξεκινούν από παρόµοια αφετηρία, µε τον «γαλάζιο αντάρτη» Μανώλη Τσέπελη να ακολουθεί. Η δήµαρχος Καβάλας, ∆ήµητρα Τσανάκα, που υποστηρίζεται από τη Ν∆, φέρεται ως φαβορί για τον δεύτερο γύρο, όπου αναµένεται να αντιµετωπίσει έναν από τους προερχόµενους από το ΚΙΝΑΛ, Θοδωρή Μουριάδη και Μάκη Παπαδόπουλο. Στη ∆ράµα, την ψήφο των δηµοτών διεκδικούν συνολικά 7 υποψήφιοι, αλλά εκτός συγκλονιστικού απροόπτου στον δεύτερο γύρο θα «µονοµαχήσουν» ο σηµερινός δήµαρχος, Χριστόδουλος Μαµσάκος (Ν∆), µε τον προκάτοχό του, Κυριάκο Χαρακίδη, ο οποίος στις προηγούµενες εκλογές στηρίχθηκε από το ΠΑΣΟΚ και τώρα έχει τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Δυτική Μακεδονία

Περιφέρεια: Χάνει έδαφος ο Καρυπίδης

Η Συµφωνία των Πρεσπών και -κυρίωςη επικείµενη πώληση λιγνιτικών µονάδων στην «ενεργειακή καρδιά» της χώρας προκαλούν ανακατατάξεις στο προεκλογικό σκηνικό στην Περιφέρεια ∆υτικής Μακεδονίας. Ο περιφερειάρχης, Θόδωρος Καρυπίδης, έχει χάσει σηµαντικό έδαφος, ακριβώς λόγω της στάσης του απέναντι σε αυτά τα ζητήµατα, και από απόλυτος κυρίαρχος θεωρείται πλέον αουτσάιντερ, µε ορατό µάλιστα το ενδεχόµενο να µην εισέλθει ούτε στον δεύτερο γύρο.

Εργαζόµενοι στη ∆ΕΗ και όχι µόνο θυµίζουν µε κάθε ευκαιρία στον περιφερειάρχη τη δήλωσή του πως θα παραιτηθεί αν πουληθεί έστω µία µετοχή ή ένα εργοστάσιο, µε τον ίδιο να απαντάει πως επιµένει σε αυτήν και θα το πράξει όταν εµφανιστούν στην περιοχή οι επενδυτές. Επιπλέον, µερίδα ∆υτικοµακεδόνων τον επικρίνει για την παρουσία του στις Πρέσπες κατά την υπογραφή της Συµφωνίας και για τη δυναµική υποστήριξή του σε αυτήν. Με αυτά τα δεδοµένα, φαντάζει σήµερα ως αδιαφιλονίκητο φαβορί ο υποψήφιος της Ν∆, βουλευτής Κοζάνης Γιώργος Κασαπίδης. Για τον αντίπαλό του στον δεύτερο γύρο όλα είναι ανοιχτά. Η στηριζόµενη από το ΚΙΝΑΛ, Γεωργία Ζεµπιλιάδου, θεωρείται πιθανό να περάσει εκείνη αντί του σηµερινού περιφερειάρχη.

Αµφίρροπη µάχη στην Κοζάνη

Ρευστό είναι το τοπίο και στον ∆ήµο Κοζάνης, µε τους τοπικούς αναλυτές να βλέπουν ντέρµπι για τέσσερις. Ο σηµερινός δήµαρχος, Λευτέρης Ιωαννίδης, υποστηριζόµενος από ΣΥΡΙΖΑ και Ποτάµι, θεωρείται φαβορί για είσοδο στον πρώτο γύρο των εκλογών, ωστόσο οι προβλέψεις για τη δεύτερη Κυριακή είναι παρακινδυνευµένες, καθώς θα βρει απέναντί του έναν από τους τρεις ισχυρούς του αντιπάλους: τον προκάτοχό του και υποστηριζόµενο από το ΚΙΝΑΛ, Λάζαρο Μαλούτα, τον πρώην δήµαρχο ∆ηµητρίου Υψηλάντη, Κυριάκο Μιχαηλίδη (στηρίζεται ξεκάθαρα από την τοπική ΝΟ∆Ε παρόλο που η Ν∆ δεν έχει δώσει χρίσµα), και τον σηµερινό αντιπεριφερειάρχη Γρεβενών, Ευάγγελο Σηµανδράκο.

Στον ∆ήµο Γρεβενών θα δοθεί µάχη µεταξύ του σηµερινού δηµάρχου, Γιώργου ∆ασταµάνη (Ν∆), του προκατόχου του, ∆ηµοσθένη Κουπτσίδη, που προέρχεται από τον ίδιο χώρο, και του Γιάννη Παπαδόπουλου από το ΚΙΝΑΛ. Ενας δραστήριος επιχειρηµατίας, ο µέχρι πρότινος πρόεδρος του Συνδέσµου Γουνοποιών Καστοριάς, Γιάννης Κορεντσίδης, θεωρείται φαβορί στη µάχη της διαδοχής του Ανέστη Αγγελή, που αποσύρεται από το «τιµόνι» του ∆ήµου Καστοριάς. Αν υπάρξει δεύτερος γύρος, εκεί θα είναι ένας από τους Κατερίνα Σπύρου και Γιώργο Πετκανά.

Βόρεια ΕλλάδαΔημοτικές εκλογέςΘεσσαλονίκη