Πολιτική|21.05.2019 22:03

Εκλογές 2019: Από Ήπειρο μέχρι Κρήτη - Συμμαχίες και ανεξάρτητοι ανακατεύουν την τράπουλα

Newsroom

Εκλογικές αναμετρήσεις ανά την ελληνική περιφέρεια θα δοθούν στις κάλπες της 26ης Μαΐου. Από την Ηπειρο μέχρι και την Πελοπόννησο αλλά και στα νησιά της ελληνικής επικράτειας οι μάχες των υποψηφίων αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον.  

Ήπειρος

H υποψηφιότητα του επικοινωνιολόγου Σπύρου Ριζόπουλου ανακόπτει τη φόρα του Αλέξανδρου Καχριµάνη στην Περιφέρεια Ηπείρου. Ο δεύτερος ήταν ο µοναδικός που κέρδισε περιφέρεια από την πρώτη Κυριακή στις εκλογές του 2014 και ευελπιστεί να επαναλάβει την επιτυχία του. Στον β’ γύρο ο κ. Καχριµάνης θα βρει, όπως όλα δείχνουν, τον Γιώργο Ζάψα. Υπάλληλος του ΟΑΕ∆, περιφερειακός σύµβουλος σήµερα -ήταν ο κοινός υποψήφιος ΚΙΝΑΛ-∆ΗΜΑΡ το 2014-, ο Γ. Ζάψας κατέρχεται µε την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Mάλιστα ήταν αυτός που προλόγισε τον Αλέξη Τσίπρα στην οµιλία του την περασµένη Κυριακή. Το ΚΙΝΑΛ στηρίζει για την Περιφέρεια Ηπείρου τον πρόεδρο του Επιµελητηρίου Ιωαννίνων, ∆ηµήτρη ∆ηµητρίου, το ΚΚΕ τον Γιώργο Πέντζα. Στα Γιάννενα, όπου οι υποψήφιοι για τον δήµο είναι εννέα, το πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο του καθηγητή Ιατρικής στο πανεπιστήµιο και προέδρου της Ισραηλιτικής Κοινότητας, Μωυσή Ελισάφ, ανακατεύει την τράπουλα, καθώς στον συνδυασµό του συµµετέχουν προβεβληµένα στελέχη από όλους τους πολιτικούς χώρους. Οπως όλα δείχνουν, θα βρεθεί στον β’ γύρο, είτε µε τον νυν δήµαρχο, προερχόµενο από την Κεντροαριστερά, Θωµά Μπέγκα, είτε µε την «εκλεκτή» της Ν∆, περιφερειακή σύµβουλο, Τατιάνα Καλογιάννη.

Ενοχληµένος από την επιλογή Καλογιάννη, ο πρώην δήµαρχος Νίκος Γκόντιας κατεβαίνεις ως «αντάρτης» της Ν∆. Στην Αρτα η ιστορία επαναλαµβάνεται. Το 2014 κόντρα στον τότε δήµαρχο, τον προερχόµενο από το ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Παπαλέξη, είχε κατέβει ο πρώην βουλευτής του Kινήµατος, Παύλος Στασινός, αφήνοντας τρίτο τον Γ. Παπαλέξη. Στις εκλογές της ερχόµενης Κυριακής απέναντι στον νυν δήµαρχο, τον «γαλάζιο» Χρήστο Τσιρογιάννη, υποψήφιος είναι ο προερχόµενος από τη Ν∆, Γιώργος Μπαλάγκας, αντιδήµαρχος µέχρι πρότινος, έχοντας µαζί του άλλους τέσσερις αντιδηµάρχους. Ο β’ γύρος φαίνεται πως θα παιχτεί µεταξύ του Γ. Παπαλέξη και της υποστηριζόµενης από τον ΣΥΡΙΖΑ αντιπροέδρου στο περιφερειακό συµβούλιο -είχε εκλεγεί µε τον συνδυασµό της Ολγας Γεροβασίλη - Τζένης Ταρπαντζή - Κοίλια, προέδρου των βενζινοπωλών Αρτας

Θεσσαλία

Μια τρίτη θητεία στην Περιφέρεια Θεσσαλίας διεκδικεί ο Κώστας Αγοραστός και, παρότι ο ίδιος επιθυµούσε αυτό να γίνει από την πρώτη Κυριακή, ο κοινός υποψήφιος ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ, καθηγητής Καρδιοχειρουργικής, Νίκος Τσιλιµίγκας, υπάρχει ενδεχόµενο να τον οδηγήσει στον β’ γύρο Ο Ν. Τσιλιµίγκας έχει ερείσµατα στον Θεσσαλικό Κάµπο και είναι αγαπητός τόσο για την παρουσία του ως γιατρού όσο και για τη δυναµική συµµετοχή του στο πε ριφερειακό συµβούλιο, ενώ το ψηφοδέλτιό του χαρακτηρίζεται πολύ καλό. To ΚΚΕ στηρίζει για την περιφέρεια τον πρόεδρο του εργατικού Κέντρου Λάρισας, Αναστάσιο Τσιαπλέ.

∆υναµική εµφανίζει στον Νοµό Λάρισας η υποψηφιότητα του καθηγητή Βιοχηµείας, ∆ηµήτρη Κουρέτα. Μάλιστα, οι εκτιµήσεις αναφέρουν ότι θα αποτελέσει  «βαρόµετρο» για τον β’ γύρο. Στη Λάρισα θα επαναληφθεί το σκηνικό του 2014 και ο σηµερινός δήµαρχος, Απόστολος Καλογιάννης, που προέρχεται από την Κεντροαριστερά, έχει την επίσηµη στήριξη από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, Ποτάµι και Οικολόγους Πράσινους, θα βρεθεί στον β’ γύρο µε την «εκλεκτή» της Ν∆, Ρένα Καραλαριώτου.

Φαβορί για τον ∆ήµο Βόλου είναι ο νυν δήµαρχος Αχιλλέας Μπέος. Η Ν∆ στηρίζει την πρόεδρο του ΤΕΕ Μαγνησίας, Νάνσυ Καπούλα. Την επανεκλογή του για τον κεντρικό δήµο στα Τρίκαλα διεκδικεί ο σηµερινός δήµαρχος ∆ηµήτρης Παπαστεργίου, που θεωρείται από τους πιο πετυχηµένους. Αν και προέρχεται από τον χώρο της Ν∆, ζήτησε να µην έχει κοµµατική στήριξη και έχει διευρύνει το ψηφοδέλτιό του. Στον β’ γύρο θα αναµετρηθεί, όπως όλα δείχνουν, µε τον κοινό υποψήφιο ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ, τον γεωπόνο και αυτοδιοικητικό Κωνσταντίνο Κρεµµύδα. Εξι υποψήφιοι ρίχνονται στη µάχη του σταυρού για τον ∆ήµο Καρδίτσας. Προβάδισµα φαίνεται πως έχει ο προερχόµενος από το ΠΑΣΟΚ, σηµερινός δήµαρχος Φώτης Αλεξάκος, τον οποίο στηρίζει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Η διάσπαση της Ν∆ τον ευνοεί, και στον β’ γύρο θα βρει απέναντί του είτε τον «εκλεκτό» του κόµµατος, σηµερινό αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Τσιάκο, είτε τον επίσης προερχόµενο από τη Ν∆ και πρώην δήµαρχο Κώστα Πασπαλό, ο οποίος κατέρχεται ως «αντάρτης».

Πελοπόνησσος 

Πεδίο µάχης ανάµεσα σε δύο στελέχη που προέρχονται από τη Νέα ∆ηµοκρατία αναδεικνύεται και η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Ο νυν περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, που έχει πάρει τις αποστάσεις του από το κόµµα, αναµένεται να συγκρουστεί σφοδρά µε τον δήµαρχο Καλαµάτας, Παναγιώτη Νίκα, και στην περίπτωση αυτήν µάλλον θα ξανακερδίσει.

Στις δηµοτικές µάχες ξεχωρίζει εκείνη για τον ∆ήµο Πατρέων. Παρά την ύπαρξη δώδεκα υποψηφίων, ο στηριζόµενος από το ΚΚΕ νυν δήµαρχος Κώστας Πελετίδης φαίνεται να έχει εξασφαλίσει ισχυρό προβάδισµα και δεν αναµένεται να δυσκολευτεί πολύ στον δεύτερο γύρο απέναντι στον προερχόµενο από το ΠΑΣΟΚ Γρ. Αλεξόπουλο και τη συντηρητική παράταξη Ν. Παπαδηµάτο και Ν. Νικολόπουλο.

Αιγαίο

Η Νέα ∆ηµοκρατία αποκόµισε τις Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου το 2014 µε τη Χριστιάνα Καλογήρου και τον Γιώργο Χατζηµάρκο. Οι ίδιοι επαναδιεκδικούν τις θέσεις τους µε αξιώσεις, αλλά έχουν απέναντί τους η πρώτη τον πρώην πρύτανη του ΕΜΠ Κ. Μουτζούρη, τον οποίο στηρίζει τµήµα της τοπικής Ν∆, και ο δεύτερος τον Μιχάλη Κόκκινο, που είναι επίσης στέλεχος του κόµµατος.

Δυτική Ελλάδα

Το κυβερνών κόµµα φαίνεται πως θα ευτυχήσει για την επιλογή του να στηρίξει τον Απόστολο Κατσιφάρα, ο οποίος διεκδικεί και πάλι την Περιφέρεια ∆υτικής Ελλάδας. Επειτα από δύο συνεχόµενες θητείες στην περιφέρεια, ο κ. Κατσιφάρας, που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, δείχνει ισχυρός απέναντι στον εκλεκτό της Νέας ∆ηµοκρατίας, Νεκτάριο Φαρµάκη.

Κρήτη

Στην Περιφέρεια Κρήτης τα πράγµατα µοιάζουν ξεκάθαρα, µε τον νυν περιφερειάρχη και έµπειρο αυτοδιοικητικό Σταύρο Αρναουτάκη να προπορεύεται στηριζόµενος εκτός από το ΚΙΝΑΛ και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ντέρµπι για τρεις αναµένεται στον ∆ήµο Ηρακλείου Κρήτης. Ο νυν δήµαρχος, Βασίλης Λαµπρινός, δεν έχει πλέον τη στήριξη της Νέας ∆ηµοκρατίας και ο προερχόµενος από το ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουράκης θα δοκιµάσει και πάλι τις δυνάµεις του. Τρίτος παίκτης ο Ηλίας Λυγερός, που είχε στηριχθεί το 2014 από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά φαίνεται πως κερδίζει από την αποχώρηση της υποψήφιας Λιάνας Σταρίδα που είχε αρχικά ανακοινωθεί από την Κουµουνδούρου.

Επιμέλεια: Βασίλης Ιγνατιάδης, Μαρία Ριτζαλεου, Άρης Χατζηγεωργίου

ΠελοπόννησοςΉπειροςΚρήτηΔημοτικές εκλογέςΑιγαίο