Πολιτική|22.05.2019 08:56

«Πολιτική αλλαγή ή τέλµα» το δίληµµα του Κυριάκου Μητσοτάκη

Σπύρος Μουρελάτος

Να πείσει όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες ότι η προγραµµατική πρόταση της Νέας Δηµοκρατίας αφορά όλους τους Ελληνες και µπορεί να βελτιώσει αισθητά την καθηµερινότητά τους στους τοµείς της οικονοµίας, της ασφάλειας, της παιδείας και της υγείας επιχειρεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα τελευταία 24ωρα της προεκλογικής περιόδου. Σύµφωνα µε πληροφορίες, ο πρόεδρος της Ν∆ αναµένεται κατά την αποψινή προεκλογική συγκέντρωσή του στο Περιστέρι να αναδείξει τη φιλολαϊκή πλευρά των προγραµµατικών του δεσµεύσεων.

Οπως θα πει χαρακτηριστικά, «το πρόγραµµα µας, οι προτάσεις µας, έρχονται να ταυτιστούν µε τις προσδοκίες όλων των Ελλήνων, όχι των πολλών, ούτε των λίγων, ανεξαρτήτως κοινωνικών και οικονοµικών καταβολών, αλλά και γεωγραφικών ιδιαιτεροτήτων». Σε προσωπικό τόνο, όπως προϊδεάζουν «γαλάζια» στελέχη, ο κ. Μητσοτάκης αναµένεται να εξηγήσει πως η αύξηση του παραγόµενου πλούτου, το «µεγάλωµα της πίτας», όπως σηµειώνει συχνά πυκνά, θα οδηγήσει σε νέες και καλύτερες δουλειές και εντέλει σε κινητικότητα και κοινωνική ανέλιξη, συµπαρασύροντας τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώµατα.

Ο αρχηγός του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης αναµένεται να επικαιροποιήσει τις δεσµεύσεις του για προσλήψεις 2.000 νοσηλευτών και 1.500 αστυνοµικών, ενώ θα υπενθυµίσει πως µία από τις πρώτες προτεραιότητές του θα είναι η δηµιουργία ενός προτύπου σχολείου σε κάθε περιφέρεια, αρχής γενοµένης από τη ∆υτική Αττική και το Περιστέρι.

Ο στόχος

Τις τελευταίες ηµέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταθέτει στον δηµόσιο διάλογο µε εντονότερο τρόπο το δίληµµα «πολιτική αλλαγή ή τέλµα και στασιµότητα», επιµένοντας ότι µια καθαρή νίκη της Ν∆ θα υποχρεώσει το κυβερνητικό στρατόπεδο να δροµολογήσει άµεσα πολιτικές εξελίξεις.

Την ίδια ώρα, επιχειρεί αφενός να προσελκύσει ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ καταρρίπτοντας το επιχείρηµα περί ίσων αποστάσεων και αφετέρου να αποκόψει τη ροή ψηφοφόρων προς µικρότερους πολιτικούς σχηµατισµούς προβάλλοντας το επιχείρηµα της χαµένης ψήφου. Παράλληλα, τα «γαλάζια» στελέχη κινούνται στη λογική της αποδόµησης των κεντρικών πολιτικών κατευθύνσεων της κυβέρνησης, µε αιχµή την «επιχειρούµενη εξαπάτηση των πολιτών µέσω της 13ης σύνταξης», η οποία, όπως σηµειώνουν, µπροστά στα µηχανήµατα αυτόµατης ανάληψης χρηµάτων αποδείχθηκε προεκλογικό επίδοµα ψηφοθηρικής έµπνευσης.

Η Πειραιώς θα αναδείξει ως ενδεικτική του αυξηµένου βαθµού συσπείρωσης του κόµµατος και την αναµενόµενη δήλωση-παρέµβαση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραµανλή, απόψε το βράδυ στο Περιστέρι. Σύµφωνα µε πληροφορίες, ο Κώστας Καραµανλής αναµένεται να παροτρύνει τους πολίτες σε συστράτευση µε την κεντροδεξιά παράταξη, προκειµένου, όπως θα πει, να επιτευχθεί η πολιτική αλλαγή. Εξάλλου, ο κ. Καραµανλής θα δώσει το «παρών» και στην τελευταία προεκλογική εκδήλωση του κόµµατος, µεθαύριο Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη. Στο ίδιο µήκος κύµατος, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαµαράς θα µιλήσει αύριο Πέµπτη σε ανοιχτή προεκλογική συγκέντρωση του κόµµατος στην Τρίπολη.

ΕυρωεκλογέςΚυριάκος ΜητσοτάκηςΝέα ΔημοκρατίαΔημοτικές εκλογές