Πολιτική|22.05.2019 16:58

Ακάρ: Μακάρι οι συνομιλίες στην Αθήνα να φέρουν αποτέλεσμα

Newsroom

Δείπνο ιφτάρ προς εκπροσώπους του τύπου παρέθεσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις συνομιλίες μεταξύ στρατιωτικών αντιπροσωπειών που γίνονται στην Αθήνα σχετικά με το Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο.

Ο Χουλουσί Ακάρ δήλωσε καταρχάς ότι η τουρκική αντιπροσωπεία βρίσκεται στην Αθήνα έχοντας ως σκοπό την ανάπτυξη της συνεργασίας των δύο χωρών και την εφαρμογή μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. «Έτυχαν μίας ένθερμης υποδοχής, τους υποδέχθηκαν πολύ καλά. Οι συνομιλίες συνεχίζονται και θα συνεχιστούν μέχρι και την Παρασκευή. Κι αν χρειαστεί, θα τις παρατείνουμε. Μέχρι σήμερα ό,τι προβλήματα υπάρχουν ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο ας μπουν όλα στο τραπέζι είπαμε. Και ο καθένας να παρουσιάσει τα επιχειρήματά του και να στηρίξει τις θέσεις του. Εμείς είμαστε υπέρ της ειρήνης, της φιλίας και των σχέσεων καλής γειτονίας. Δεν απειλούμε κανέναν, δεν επιτιθέμεθα σε κανέναν. Το μόνο που κάνουμε είναι να προσπαθούμε να προασπίζουμε τα δικαιώματα και το δίκαιο αυτού του ιερού έθνους».

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του OPEN TV Μαρία Ζαχαράκη, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας ευχήθηκε να έχουν επιτυχία αυτές οι συνομιλίες, που γίνονται για πρώτη φορά και να επωφεληθούν και οι δύο πλευρές, εξηγώντας ότι συζητούνται όλα τα θέματα με την πολιτική τους μάλιστα διάσταση. «Αυτό που κάνει η αντιπροσωπεία γίνεται για πρώτη φορά, μακάρι να επιτύχει, μακάρι να πρυτανεύσει η αντικειμενικότητα και η κοινή λογική και το αποτέλεσμα να είναι καλό και για τις δύο πλευρές», επισήμανε, ενώ πρόσθεσε ότι η συνάντηση αυτών των στρατιωτικών επιτροπών ετοιμάζονταν εδώ και 2 χρόνια. «Βασικά προετοιμάζονταν εδώ κι ένα χρόνο, δύο. Πριν με το αρχηγό ΓΕΕΘΑ Μιχαήλ Κωσταρίκο (σ.σ. μπερδεύει το όνομά του), ο οποίος μετά ανέλαβε καθήκοντα στην Ε.Ε., και έπειτα με το τωρινό νέο υπουργό Άμυνας, Ευάγγελο Αποστοκάλη (σ.σ. μπερδεύει το όνομά του), που τότε ήταν αρχηγός ΓΕΕΘΑ. Από τότε συζητάμε», ανέφερε ο Χουλουσί Ακάρ, γιατί η ελληνική πλευρά δεν ήθελε να συζητήσει πολιτικά θέματα, ‘εμείς είμαστε στρατιωτικοί, έλεγαν’.

Όταν όμως ο κ. Ευάγγελος Αποστολάκης έγινε υπουργός Άμυνας τότε αποδέχθηκε την τουρκική πρόταση για συνομιλίες και επί πολιτικών θυμάτων, εξήγησε ο Χουσουσί Ακάρ, και μαζί δέχθηκε και τις προϋποθέσεις που έθεσε η Άγκυρα, ανάμεσα στις οποίες ήταν να μη συζητηθούν οι παραβιάσεις στο Αιγαίο ή ένα-ένα τα θέματα ξεχωριστά. «Τώρα ο Ευάγγελος είπε ας συζητηθούν και τα πολιτικά, ‘ελάτε και θα δούμε’. Ξεκίνησε λέγοντας ‘εδώ υπάρχει παραβίαση, εκεί παράβαση κλπ.’. Τους είπαμε ‘ας τα αφήσουμε αυτά, ας μην τα συζητάμε ένα- ένα. Ας μαζευτούμε όλοι μαζί και να θέσουμε σοβαρά και ειλικρινά αυτά που σκεφτόμαστε και τί κάνουμε. Ευτυχώς το δέχτηκαν», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

Στη συνέχεια ο Χουλουσί Ακάρ προσπάθησε να εξηγήσει με παραδείγματα την αντιπαράθεση που υπάρχει μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας για τα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο, λέγοντας ότι αυτό που ισχυρίζεται η Ελλάδα δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο. «Τέτοιο πράγμα στον κόσμο δεν υπάρχει. Ούτε στο παρελθόν υπήρχε ποτέ, ούτε στις μέρες μας υπάρχει. 6 μίλια χωρικά ύδατα και 10 μίλια εναέριος χώρος. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα. Αλλά οι Έλληνες λένε ότι από το 1931 είναι έτσι. Δεν το έχετε πει πουθενά αυτό», είπε για να συμπληρώσει ότι οι Έλληνες κατηγορούν συνεχώς τους Τούρκους για παραβιάσεις, αλλά παραδέχτηκε ότι είναι ένα θέμα δύσκολο να λυθεί. «Οι Έλληνες λένε όλη την ώρα ότι (οι Τούρκοι) παραβιάζουν… Το πλοίο μας φτάνει μέχρι τα έξι μίλια και σταματάει εκεί. Είμαστε σε διεθνή ύδατα. Εκείνη τη στιγμή πονάει το δόντι ενός αξιωματικού μας. Τον βάζουν στο ελικόπτερο και το ελικόπτερο απογειώνεται. ‘Παραβιάστηκε ο εναέριος χώρος’ λένε. Γιατί; Διότι τα χωρικά ύδατα είναι 6 μίλια και ο εναέριος χώρος 10 μίλια. ‘Παραβιάσατε τον εναέριο χώρο’ λένε. Όλα αυτά βέβαια είναι δύσκολο να λυθούν, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να τα αντιμετωπίσουμε αυτά τα θέματα».

Ο Χουλουσί Ακάρ τόνισε πάντως κανείς να μην προσπαθήσει να δοκιμάσει την ισχύ των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και διέψευσε για άλλη μια φορά ότι οι ένοπλες δυνάμεις υπέστησαν πλήγμα με την απόπειρα πραξικοπήματος. «Δεν είναι καθόλου αληθές αυτό. Γιατί εδώ είναι οι επιχειρήσεις μας. Περίπου 40 ημέρες μετά τα γεγονότα, πραγματοποιήσαμε την επιχείρηση ‘Ασπίδα του Ευφράτη’, έπειτα την επιχείρηση ‘Κλάδο Ελαίας’ και ακολούθως υλοποιούμε όλες τις υποχρεώσεις μας απέναντι στο ΝΑΤΟ, συμμετέχοντας σε ασκήσεις».

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε και στις επιτυχίες των δικών της ναυτικών ασκήσεων ‘Γαλάζια Πατρίδα’ και ‘Θαλασσόλυκος’, τονίζοντας χαρακτηριστικά «κανένας να μην τολμήσει να δοκιμάσει τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, ούτε να αμφισβητήσει την αποτρεπτική τους ισχύ».

ΤουρκίαΑιγαίοΧουλούσι Ακάρ