Πολιτική|22.05.2019 17:15

Εκλογές 2019: 4 καλλιτέχνες αποκαλύπτουν σε ποιους δίνουν τον σταυρό τους

Βάσω Ασμανίδου

Άνθρωποι του καλλιτεχνικού χώρου -ο σκιτσογράφος Σπύρος Ορνεράκης, οι ηθοποιοί Δηµήτρης Πιατάς και Αννα Παναγιωτοπούλου και ο τραγουδοποιός Λάκης Παπαδόπουλος- δηλώνουν στο «Έθνος» τις προτιµήσεις τους για τέσσερα ψηφοδέλτια λίγο πριν από την κάλπη της 26ης Μαΐου.

Οι ίδιοι απαντούν στο «Έθνος της Κυριακής» με χιουμοριστικό τρόπο. Εξηγούν γιατί θα κατέληγαν να ψηφίσουν ανθρώπους κατά κύριο λόγο από τον καλλιτεχνικό χώρο. Μάλιστα, κάποιοι θα προτιμούσαν να ρίξουν παραπάνω από μία ψήφους, αν είχαν τη... δυνατότητα. 

Σπύρος Ορνεράκης

ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία: Στο ψηφοδέλτιο του υπάρχουν πρόσωπα όπως ο Κώστας Αρβανίτης, ο Στέλιος Κούλογλου, η Κωνσταντίνα Κούνεβα, η Λυδία Κονιόρδου, ο ∆ηµήτρης Παπαδηµούλης, ο Ρος Ντέιλι και άλλοι τους οποία θα ψήφιζα. Οµως, στρέφω την πένα µου σαν να είναι ρουλέτα -αν και δεν είµαι υπέρ των τυχερών παιχνιδιών- λόγω της µεγάλης δυσκολίας που έχω πού να δώσω τον πρώτο σταυρό, και η πένα µου κολλάει στον Ρος Ντέιλι, που φέρνει όλη τη µυρωδιά της Ιρλανδίας στην πατρίδα µου, την Κρήτη. 

Νέα Δημοκρατία: των υποψηφίων ευρωβουλευτών της Νέας ∆ηµοκρατίας ο πρώτος σταυρός πάει κατευθείαν στον Μανώλη Μαυροµµάτη. Μετά βλέπουµε… Κι αυτό γιατί αρκετοί δεν ξέρουν ότι ο ίδιος -εκτός από πολύ καλός δηµοσιογράφος και εξαιρετικός sportscaster- είναι και πολύ καλός σκιτσογράφος. Του εύχοµαι από καρδιάς να βάλει γκολ και στο Ευρωκοινοβούλιο.

ΚΙΝΑΛ: Στο άκουσμα των υποψηφίων του Κινήµατος Αλλαγής, το πενάκι µου στράφηκε σε δύο κυρίως ονόµατα: στην Εύα Καϊλή και στον Σάκη Αρναούτογλου. Από τη µία µπορούµε να οµορφύνουµε την Ευρωβουλή και από την άλλη έχουµε τη δυνατότητα να µάθουµε τον καιρό. «Σταυρώνω» πρώτο τον Σάκη Αρναούτογλου. Τουλάχιστον, αυτός θα µπορεί να µας λέει τον κακό µας τον καιρό. Αν και προτιµώ, όπως όλοι µας, την καλοκαιρία...

ΚΚΕ: Παρόλο που στέκοµαι στη γοητεία δύο αγαπηµένων κυριών, δηλαδή της Σεµίνας ∆ιγενή και της Λίλας Καφαντάρη, δεν θα ακολουθήσω το χρώµα της καρδιάς και θα δώσω τον πρώτο σταυρό στον Μανόλη Ανδρουλιδάκη. Θα τον παρακαλέσω, ως συνθέτη -πέρα από την κιθάρα-, να κάνει κάτι και για τη βροντόλυρα, για να χορέψουν µε τους κρητικούς µας ρυθµούς και µέσα στο Ευρωκοινοβούλιο.

Δημήτρης Πιατάς (Copyright: Papadakis Press)

Δημήτρης Πιατάς

ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία: Αν έδινα τρεις και όχι τέσσερις σταυρούς, αυτοί θα πήγαιναν στον Κώστα Αρβανίτη, τον Θεοδόση Πελεγρίνη και τον Στέλιο Κούλογλου. Είναι και οι τρεις φίλοι µου. Τους εκτιµώ για διαφορετικούς λόγους τον καθένα. Οµως, αν έπρεπε να ρίξω µόνο µία ψήφο, θα την έδινα στον πιο αδύναµο, που είναι και ο πιο καλός µου φίλος. Αυτός είναι ο Θεοδόσης Πελεγρίνης. Θεωρώ ότι ένας πρύτανης, ο οποίος -εκτός από τα κοινά της Ευρώπης- ενδιαφέρεται για την τέχνη, έχει κάθε λόγο να είναι παρών στην Ευρώπη.

Νέα Δημοκρατία: Θα έδινα την ψήφο µου στη Βίκυ Φλέσσα. Η ίδια, αν µη τι άλλο, φέρει την προσωπική της οµορφιά και γοητεία, την κουλτούρα και τον πολιτισµό της χώρας µου. Γνωρίζω προσωπικά τη Βίκυ. Θεωρώ ότι, αφού έχει συνοµιλήσει µε εξαιρετικές προσωπικότητες ως δηµοσιογράφος -τις συνεντεύξεις της τις παρακολουθούσα ανελλιπώς στο κρατικό κανάλι- µπορεί να επικοινωνήσει ισότιµα και ισάξια µε δυνατές ευρωπαϊκές πολιτικές προσωπικότητες.

ΚΙΝΑΛ: Στο Κίνημα Αλλαγής θα ψήφιζα τον µετεωρολόγο Σάκη Αρναούτογλου. Η υποψηφιότητά του είναι η προσωπική απάντηση της χώρας µας απέναντι στην κλιµατική αλλαγή της Ευρώπης. Πιστεύω ότι θα φτάσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα τους λέει τον καιρό και θα συνέρχονται.

ΚΚΕ: Η πρώτη ψήφος πάει στη φίλη µου Λίλα Καφαντάρη. Νοµίζω ότι θα είναι µία αρκετά ενδιαφέρουσα φωνή της Αριστεράς στην Ευρώπη, η οποία, παρεµπιπτόντως, είναι και όµορφη φωνή. Η ίδια, άλλωστε, έχει την ιδιότητα και της ηθοποιού και της συνδικαλίστριας. Οπότε, η Λίλα αξίζει την ψήφο µου!

Άννα Παναγιωτοπούλου (Copyright: Papadakis Press)

Άννα Παναγιωτοπούλου

ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία: Θεωρώ πολύ ενδιαφέρουσες υποψηφιότητες αυτές του Αλέξη Γεωργούλη και της Τζένης Αρσένη. Καταλήγω, όµως, να δώσω την ψήφο µου στην Τζένη. Γνωρίζω την προσωπικότητά της. Ξέρω πόσο δοτική είναι στα επαγγελµατικά της. Είναι σκηνοθέτις και µπορεί µέσα από την παιδεία της και την προσωπικότητά της να βοηθήσει στον πολιτισµό και όχι µόνο.

Νέα Δημοκρατία: Μπορεί να έχω γνωρίσει τον Ευάγγελο Μεϊµαράκη, όµως θεωρώ ότι είναι πολύ σηµαντικό να υπάρχει ένας σεισµολόγος στο Ευρωκοινοβούλιο. Γι’ αυτό θα επέλεγα να δώσω την ψήφο µου στον Ακη Τσελέντη. Πρέπει να ξέρουν από προβλέψεις σεισµών οι Ευρωπαίοι.

ΚΙΝΑΛ: Θα ψήφιζα τον Γιώργο Καµίνη. Κι αυτό γιατί έχω συνεργαστεί µαζί του στον ∆ήµο Αθηναίων. Πρόκειται για έναν πολύ ικανό άνθρωπο και πίστευα ότι είναι πολύ καλός δήµαρχος στην πρωτεύουσα. Του έχω εµπιστοσύνη και γι’ αυτό θα τον ψήφιζα, ώστε να καταφέρει να µπει στην Ευρωβουλή. Θα τον συµβούλευα, µάλιστα, να βοηθήσει να καθαρίσουν τα πάρκα από τις σύριγγες, ώστε να µπορέσουν να λειτουργήσουν τα θέατρα που υπάρχουν σε αυτά.

ΚΚΕ: Γνωρίζω τη Σεµίνα ∆ιγενή. Ξέρω τη δουλειά της. Γνωρίζω την εργατικότητά της αλλά και την αφοσίωση που επιδεικνύει σε αυτήν. Αν ψήφιζα ΚΚΕ, θα της έδινα την ψήφο µου. Πρέπει ο κόσµος να γνωρίζει ότι είναι σηµαντικό οι άνθρωποι που θα µπουν στο Ευρωκοινοβούλιο να µπορούν να δουλέψουν και να προσφέρουν για να γίνει καλύτερη η κοινωνία µας.

Λάκης Παπαδόπουλος (Copyright: Papadakis Press)

Λάκης Παπαδόπουλος

ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία: Θα ψήφιζα τον Κώστα Αρβανίτη. Ο Κώστας είναι γείτονας και φίλος. Τον θυµάµαι που παίζαµε µπάλα στα Μελίσσια. Η οµάδα του πάντοτε έχανε. Νοµίζω ότι γι’ αυτό µπήκε και στον ΣΥΡΙΖΑ, για να παίζει τώρα από πιο ισχυρή οµάδα.

Νέα Δημοκρατία: Θα ψήφιζα Βαγγέλη Μεϊµαράκη. Ο Βαγγέλης ερχόταν πολλές φορές που παίζαµε µε τον Ανδρέα Γιακουµέλο, τη Σοφία Βόσσου, τον Νίκο Ζιώγαλα, τον Γιάννη Κούτρα στο Κύτταρο. Επίσης, ερχόταν και στο «Αχ, Μαρία».

ΚΙΝΑΛ: Χωρίς να γνωρίζω πολλά για τον Γιώργο Καµίνη, ο ίδιος είχε συµπαθητικό προφίλ ως δήµαρχος Αθηναίων. Γι’ αυτό και, αν αποφάσιζα να ψηφίσω ΚΙΝΑΛ, θα προτιµούσα να του δώσω την ψήφο µου.

ΚΚΕ: Σίγουρα δεν γνωρίζω τον Ιµπραήµ Κερατζή Ιµπράµ. Οµως, ένας µουσουλµάνος κοµµουνιστής από τη Ροδόπη µπορεί να συµβάλει θετικά στην προσέγγιση και στη φιλία µεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Γι’ αυτό θα του έδινα την ψήφο µου.

Νέα ΔημοκρατίαηθοποιοίΣΥΡΙΖΑΚΚΕΕυρωεκλογέςΚΙΝΑΛ